Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la concertul intitulat „Virtuozitate și emoție”, care va avea loc joi, 28 septembrie, ora 19.00 la sala de concerte „Enescu – Bartók”. Acesta îi va avea în prim-plan pe dirijorul Cezar Verlan și clarinetistul Emil Vișenescu. Atât virtuozitatea, cât și emoția se regăsesc în fiecare lucrare a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Însă, pornind de la acestea, muzica sa dă naștere unei multitudini de sentimente, impulsuri, imagini, creând un univers propriu plin de culoare, pe care doar geniul de la Salzburg și l-ar fi putut imagina. Mozart nu doar și-a imaginat această lume a muzicii, ci a creat-o prin fiecare notă pe care a scris-o, fiecare purtând în ea toate caracteristicile enumerate mai sus și oricâte alte trăsături descoperite de ascultători. Virtuozitatea, emoția, zburdălnicia, culoarea, toate le-a transmis către public și a rămas viu în inimile unei lumi întregi, printr-o muzică inconfundabilă. Această lume se vrea a fi creionată de către Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, alături de dirijorul și solistul serii din 28 septembrie prin lucrările: Momente din baletul „Les petit riens”, Simfonia nr. 29, Concertul pentru clarinet și orchestră în La major, K.622 și Simfonia nr. 35 „Haffner”, KW 385.
Wolfgang Amadeus Mozart a fost cel mai important compozitor din perioada Clasicismului. S-a născut la 27 ianuaria 1756 la Salzburg și s-a stins din viață la 5 decembrie 1791, în capitala Austriei, Viena. În ciuda faptului că a decedat la vârsta fragedă de 35 de ani, a lăsat în urma sa peste 800 de lucrări în toate genurile muzicale ale epocii. Multe dintre acestea sunt considerate piese de referință ale repertoriului universal. Mozart este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai culturii vestice, iar muzica sa este admirată pentru frumusețea, eleganța, bogăția armonică și țesătura sa.
Mozart s-a născut la Salzburg, fiind fiul compozitorului și violonistului Leopold Mozart. Abilitățile sale muzicale prodigioase au făcut ca micul Mozart să învețe să cânte la pian și vioară de la vârste foarte fragede și să compună deja la doar 5 ani. Copilăria și adolescența și-a petrecut-o susținând turnee în Europa, unde concerta chiar și în fața familiilor regale. A fost angajat apoi ca muzician la curtea din Salzburg, dar a căutat în permanență o poziție mai favorabilă. Ultimii 10 ani i-a petrecut la Viena, unde a câștigat admirația publicului, însă nu s-a bucurat niciodată de un statut financiar favorabil. Aici a compus majoritatea lucrărilor sale importante din genul simfonic sau din genul operei. Ultima sa lucrare, „Requiem în re minor” a rămas nefinalizată, fiind continuată de către discipolii săi.