Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
mart. 23, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 570 vizualizari
Marți, 26 martie 2024, ora 19.00Sala de concerte „Enescu – Bartók”CONCERT SIMFONICMartie în Armonie
Festivalul PrimăveriiEdiția a XIII-aDirijor: Jin WangSoliste: Aoi Tokunaga – flaut (Japonia)Wakana Sogo – vioară (Japonia) |
Primăvara este anotimpul armoniei dintre om și natură. Și cum primăvara debutează în luna martie, și concertul următor din cadrul festivalului filarmonicii se intitulează „Martie în Armonie”. Evenimentul va avea loc marți, 26 martie, ora 19:00 la sala de concerte „Enescu – Bartók”. Dirijorul chinez Jin Wang se va afla la pupitru, iar cele două soliste japoneze vor fi Aoi Tokunaga la flaut și Wakana Sogo la vioară. Unul dintre elementele specifice primăverii este ciripitul păsărilor, care anunță renașterea naturii. Compozitorii au asociat, pe bună-dreptate, de-a lungul timpului, acest cântec al păsărilor cu flautul din orchestra. Pentru ca acest concert să aducă un iz cât mai apropiat primăverii, lucrarea din deschidere va fi „Concertul nr.1 pentru flaut și orchestră în Sol major K.313” de Wolfgang Amadeus Mozart. Alături de flaut își va da concursul un alt instrument, care reușește la rândul ei să imite păsările, susurul apelor, furtunile puternice și dezghețul râurilor, nimeni alta decât vioara în „Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră în si minor, op. 61” de Camille Saint-Saëns. În cea de-a doua parte a concertului, optimisul primăverii va fi exprimat de către orchestra simfonică prin Simfonia „Il Giorno onomastico” în Re major de Antonio Salieri.
Mozart a petrecut patru luni la Mannheim, unde l-a cunoscut pe Ferdinand Dejean, care a comisionat ulterior lucrările mai sus menționate. În afară de Concertul nr. 1, cel de-al doilea este de fapt o transpoziție a Concertului mozartian pentru oboi, K. 314. Probabil compozitorul nu era atras de instrumental de suflat pentru care a primit comanda să scrie. Dintr-una din scrisorile trimise tatălui său se poate deduce faptul că flautul nu era chiar pe placul său. Mozart afirma faptul că nu a putut finaliza întreaga comandă din mai multe motive: Nu avea liniște suficientă, nu a primit întreaga sumă de bani propusă de Dejean, dar mai mult decât orice altceva, susținea faptul că rămâne fără puteri atunci când este obligat să scrie pentru un instrument pe care nu îl suportă. Compozitorul a mai completat explicația scriind că preferă să compună altceva, de exemplu lucrări care să reunească pianul și vioara sau să lucreze la missa sa. Cu toate acestea, este posibil ca Mozart să fi enumerat aceste motive în scrisoarea sa pentru faptul că se temea să nu îl dezamăgească și să nu îl supere pe tatăl său pentru faptul că nu a onorat în totalitate comanda primită.
Pianistul orădean Thurzó Zoltán oferă informații din arhiva sa și despre lucrările din această seară. De pildă, Concertul pentru flaut nr. 1 de Wolfgang Amadeus Mozart s-a cântat pentru prima dată la 2 martie 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea fiind condusă de Aczél Ervin. Solistul concertului a fost Gavril Costea.
Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în si minor, op. 61 de Camille Saint-Saëns a fost scris în martie 1880 și dedicat compozitorului și violonistului Pablo de Sarasate, care a fost și solistul premierei din octombrie 1880 de la Hamburg. În ciuda faptului că lucrarea pare să nu aibă cerințe tehnice atât de avansate pentru solist, precum concertele precedente, provocarea reală a acestei lucrări este inventivitatea melodică și impresionistă. Această caracteristică se observă mai ales în partea a doua și în coralul de la final, care reprezintă reminiscențe din Concertul pentru pian nr. 4. În orice caz, Concertul pentru vioară nr. 3, alături de Introducere și Rondo Capriccioso op. 28 și Havanaise op. 83 sunt lucrările violonistice cele mai importante din creația lui Saint-Saëns.
|
nov. 21, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0