Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
sept. 16, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 667 vizualizari
Miercuri, 18 septembrie 2024, ora 19:00Teatrul de Stat Oradea – Regina MariaCONCERT VOCAL-SIMFONICKyrie Eleison
Dirijor: Gianpaolo MazzoliSoliști: Egyed Apollónia – SopranDaniel Magdal – TenorFlorin Estefan – BaritonCorul și Orchestra Filarmonicii de Stat OradeaÎn program:Giacomo Puccini
Puccini:
– Messa di Gloria – “Kyrie”
– Cantata „Cessato il suon dell’armi” (“ I figli d’Italia bella”)
– “Un Bel di vedremo” – Madama Butterfly
– “Vissi d’arte” – Tosca
– “E lucevan le stelle” – Tosca
– “Nessun dorma” – Turandot
– “Te deum” – Tosca
– Duetul Giorgetta – Michele din opera “Il Tabarro (Mantaua)”, “Perche non vai a letto” și aria “Nulla! Silenzio”
-“O soave fanciulla” – Boema
|
Concertul Kyrie Eleison va avea loc miercuri, 18 septembrie, ora 19.00 la Teatrul de Stat din Oradea. Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi dirijată de Gianpaolo Mazzoli, iar soliștii invitați vor fi soprana Egyed Apollónia, tenorul Daniel Magdal și baritonul Florin Estefan, alături de aceștia urcând pe scenă Corul Filarmonicii de Stat Oradea. Programul, nu întâmplător, este alcătuit în întregime din lucrări scrise de Giacomo Puccini. Anul 2024 este declarat în lumea muzicală Centenar Puccini, deoarece compozitorul s-a stins din viață la 29 noiembrie 1924. Astfel, creația lui Puccini este pusă în prim-plan mai mult decât oricând anul acesta, în toate teatrele de operă și chiar filarmonicile din lume. Programul din data de 18 septembrie va avea în componența sa: Fragmentul Kyrie din Messa di Gloria și arii din operele Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Boema și Il Tabarro (Mantaua). Astfel, Puccini va fi încununat prin câteva dintre cele mai semnificative lucrări ale sale, într-un concert al cărui mesaj este înălțător: Kyrie eleison.
Un concert inedit, care îmbină lumea liturgică cu cea laică este Kyrie eleison. Cei doi termeni proveniți din limba greacă veche și utilizați de cele mai multe ori împreună, reprezintă o rugăciune importantă în liturghia creștină, preponderent în ritul ortodox, dar și în cel catolic. Termenii se traduc prin fraza Doamne miluiește / fie-ți milă! De asemenea, reprezintă frecvent una dintre părțile din genul misei sau a recviemului, chiar și în cazurile în care este intitulată doar Kyrie. Această parte se află de obicei la începutul lucrării și adesea se repetă spre finalul acesteia.
Din motivele enumerate mai sus, concertul Kyrie eleison se dorește a fi un eveniment care pornește dinspre religie și prezintă totodată lumea celor muritori. Astfel, și muzica clasică își are originile în biserică, rădăcinile ei provenind din muzica religioasă catolică, iar scrierea muzicală fiind regăsită tot în documentele bisericești. Notația muzicală actuală a fost creată în mare parte de un călugăr, în preajma anului 1000. Iată cum muzica clasică s-a dezvoltat și a cuprins o întreagă lume și a cucerit nenumărate suflete.
Giacomo Puccini a rămas în istorie ca unul dintre cei mai prolifici compozitori de operă. Cu toate acestea, opera nu a fost singurul gen abordat de compozitorul italian. Din genul vocal-simfonic, probabil cea mai importantă lucrare a sa este Messa sau Messa a quattro voci. Titlul care s-a întipărit în lumea muzicală este Messa di Gloria, cu toate că acest gen de misă este una mai redusă, în comparație cu cea pucciniană, respectiv conține doar părțile Kyrie și Gloria. Messa scrisă de Giacomo Puccini este structurată astfel: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus și Agnus Dei.
Messa este o lucrare de tinerețe a lui Puccini, fiind compusă ca și lucrare de absolvire a Institutului Muzical Pacini. Premiera acesteia a avut loc la Lucca, în orașul natal al compozitorului, la 12 iulie 1880. Însă, fragmentul Credo fusese deja interpretat în 1878, fiind scris inițial de către Puccini ca lucrare separată de celelalte. Puccini nu a publicat niciodată întregul manuscris al misei, fiind scos la lumină abia cu câteva decenii mai târziu. În ciuda faptului că lucrarea a fost bine-primită la premieră, aceasta nu a mai fost cântată până în 1952, atunci când a fost reluată la Chicago și apoi la Napoli. Însă, de menționat este faptul că anumite teme din Messa au fost folosite de Puccini în alte lucrări: Agnus Dei în opera Manon Lescaut și Kyrie în Edgar. La Oradea, concertul din 18 septembrie va fi deschis cu Kyrie.
|
nov. 05, 2024 0
oct. 14, 2024 0
mai 24, 2024 0
mai 07, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!