Muzica cultă românească va fi din nou prezentă la Filarmonica Oradea. Liturghia Sfântul Ioan Gură de Aur în Re major pentru Cor și Orchestră de Francisc Hubic și Miorița-Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră de Sigismund Toduță, sunt două lucrări de excepție care vor putea fi audiate de publicul orădean, joi, 14 octombrie la Sala de concerte Enescu-Bartók. Sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu, corului și orchestrei Filarmonicii Oradea li se alătură soliștii Daniela Păcurar (soprană), Iulia Merca (Alto) și Cristian Mogoșan (tenor).
Francisc Hubic s-a născut în zona Bihorului, într-o familie de rapsozi populari. Cu toate că a ales drumul credinței, devenind preot greco-catolic, Hubic s-a remarcat printr-o serie de lucrări de factură religioasă, majoritatea fiind scrise pentru cor și orchestră. Una dintre aceste lucrări este Liturghia Sfântul Ioan Gură de Aur în Re major pentru Cor și Orchestră. Atât lucrarea de față, cât și alte liturghii și imnuri, toate sunt caracterizate de o construcție armonică și melodică originală, de o simbioză inedită între muzică și text, de o plasticitate a expresiei rar întâlnită în lucrările românești premergătoare celor menționate mai sus. Datorită acestor calități, creația lui Francisc Hubic a însemnat un pas înainte, o îndepărtare de tiparele vechi în ceea ce privește stilul compozițional.
Sigismund Toduță, la rândul său un compozitor transilvănean, a lăsat moștenire o creație vastă de o însemnătate imensă culturii românești. Extrem de activ în viața muzicală clujeană, Toduță este considerat creatorul școlii clujene de compoziție.
Miorița-Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră reprezintă un punct de referință în creația compozitorului, un produs artistic românesc care îmbină legenda plaiurilor mioritice cu muzica de inspirație folclorică. Vocea umană deține un rol principal în lucrarea lui Toduță. Dificultatea partiturii este dată de melismele care învăluie pilonii centrali, formând scările modale întâlnite cu precădere în folclorul românesc. Imaginile sonore sugerează ethosul românesc.
Soprana Oana-Maria Trîmbițaș este solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. A debutat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în anul 2015, în rolul Rosinei din Il barbiere di Siviglia de Gioacchino Rossini. În prezent, urmează studiile Școlii Doctorale a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În anul 2017 a obținut Premiul Fundației Darclée în cadrul Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, Brăila.
Mezzosoprana Iulia Merca activează în calitate de solistă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca începând cu anul 2009. Aici a susținut diferite spectacole în premieră, precum Oreste/Oedipe (C. Țăranu), Tannhauser (R. Wagner), Werther (J. Massenet), Zorba (M. Theodorakis) sau Lăsați-mă să cânt (Gh. Dendrino). În paralel cu spectacolele de operă în care evoluează, mezzosoprana susține concerte camerale de muzică și poezie, musical sau teatru nu doar în România ci și peste hotare în Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii.
Distribuția serii este întregită de artistul liric clujean, tenorul Cristian Mogoșan. Pe parcursul perfecționării sale artistice, a fost laureat la Concursul Haricleea Darclee de la Brăila, Concursul de Interpretare a Liedului Românesc de la Brașov și Concursul Ionel Perlea Slobozia. Cristian Mogoșan, solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca colaborează frecvent cu instituții de cultură din România și din străinătate. Repertoriul său cuprinde lucrări din creația lui G. Verdi – La Traviata, Nabucco, G. Puccini – Madama Butterfly, L.Bernstein – Candide.
Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar la Facultatea de Arte, Departamentul Muzică din cadrul Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este întregită de concertele în care evoluează în calitate de artist instrumentist (obosit). În ipostaza de solist, Romeo Rîmbu remarcându-se prin interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.
În această perioadă evenimentele Filarmonicii orădene sunt posibile în limita a 50% din capacitatea totală a sălii de concerte. Din dorința de a fi aproape de publicul meloman, Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea alături de soliștii Trîmbițaș Oana-Maria (soprană), Iulia Merca (Alto) și Cristian Mogoșan (tenor), vă dau întâlnire și vineri, 15 octombrie, la orele 19.
Abonații Filarmonicii de Stat Oradea, sunt invitați să participe numai la evenimentul de vineri, 15 octombrie, deoarece în ziua de joi, toate locurile sunt rezervate. Vă mulțumim pentru înțelegere, și vă așteptăm cu drag la concertele noastre!
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea.
Parteneri media: Magic FM și Radio Vocea Evangheliei, Bihoreanul
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea și pe platforma bilete.ro la: https://www.bilete.ro/concert-francisc-hubic-si-sigismund-toduta/S