Filarmonica de Stat Oradea invită publicul bihorean joi, 4 noiembrie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartók, pentru a audia concertul simfonic intitulat Calea regăsirii. Din programul serii fac parte Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 19 de Ludwig van Beethoven și Simfonia a VII-a în re minor, op. 70 a lui Antonín Dvořák. Solistul Horia Mihail va fi cel care va călăuzi publicul în discursul sonor al concertului pentru pian, iar Romeo Rîmbu cel care va conduce orchestra orădeană pe întreg parcursul serii.
Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 19 a constituit o lucrare importantă pentru tânărul Beethoven, prin intermediul căreia, compozitorul a dorit să se remarce odată cu mutarea sa de la Bonn la Viena. Premiera a avut loc pe 29 martie 1795 la Burgtheater din Viena cu Beethoven în calitate de solist. Deși asemănătoare cu concertele pentru pian ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, lucrarea este caracterizată de un dramatism care va împânzii întreaga creație ulterioară a marelui titan.
Simfonia a VII-a în re minor, op. 70, a lui Antonín Dvořák intitulată la momentul publicării Simfonia a II-a, este o creație împânzită de influența creatoare a lui Johannes Brahms. Premiera lucrării a avut loc la St. James Hall, în Londra, în data de 22 aprilie 1885, la scurt timp după finalizarea acesteia.
Momentul solistice al serii îl va avea în prim-plan pe Horia Mihail, absolvent al Colegiului „Andrei Șaguna” din Brașov, acesta a studiat pianul mai întâi la Brașov, cu Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică din București cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diploma de absolvire și cea de masterat. În anul 1999, este distins cu diploma „Artist Diploma” de la Boston University, acolo unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.
În prezent este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov.
Întreg concertul va fi condus de la pupitru de Romeo Rîmbu, profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.
Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Durans. Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei și Bihoreanul
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro la https://www.bilete.ro/s-rachmaninov-concert-nr-2-pentru-pian-si-orchestra-in-do-minor-op18/ și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Accesul în sala de concert se face respectând condițiile naționale privind limitarea efectelor pandemiei, prin prezentarea certificatului digital care să confirme fie vaccinarea, fie trecerea prin boală.