Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 19, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1114 vizualizari
Joi, 22 februarie 2024, ora 19.00Sala de concerte „Enescu – Bartók”CONCERT SIMFONICArmonii Exceptionale:
Debussy,Rahmaninov, Elgar
Dirijor: Mihaela Cesa GojeSolistă: Anna Fedorova – PianÎn program:
|
Un concert care va împleti stiluri îndepărtate și gândiri diferite, sentimente contrare și amprente variate de compoziție și interpretare, toate se vor regăsi într-un singur concert și vor creiona „Armonii excepționale” la Filarmonica de Stat Oradea, în cadrul evenimentului muzical de joi, 22 februarie, ora 19 :00 la sala de concerte „Enescu – Bartók”. Va fi emanat aerul boem al Parisului prin scriitura fină a lui Claude Debussy și lucrarea sa „Preludiu la după-amiaza unui faun”, va fi redată fermitatea rusă, care ascunde în spatele ei o sensibilitate misterioasă, regăsită în stilul componistic al lui Sergei Rahmaninov și a „Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră, op.18”, iar în final, o eleganță englezească, ca un tablou al Curții britanice, de un rafinament rar întâlnit, va fi exprimată prin „Variațiunile Enigma” de Edward Elgar. Aceste armonii strălucitoare, care se întrec în sonorități inedite și într-o revărsare de sentimente variate, formează programul concertului dirijat de Mihaela Cesa-Goje, în care va fi invitată pianista Anna Fedorova.
„ Preludiu la după-amiaza unui faun” de Claude Debussy este un poem simfonic compus în 1894, care a avut premiera la Paris la finele anului, în 22 decembrie. La pupitru s-a aflat Gustave Doret, iar solo-ul de flaut a fost interpretat de către Georges Barrère. Sursa literară pe care se bazează lucrarea este poemul cu același nume al scriitorului Stéphane Mallarmé. Acesta descrie experiențele unui faun, care tocmai s-a trezit din somnul său de după-amiază și susține un monolog în care povestește întâlnirile sale cu nimfele din cursul dimineții. Este cea mai cunoscută lucrare a lui Mallarmé și este un punct de referință pentru literatura franceză simbolistă.
Compoziția lui Debussy marchează un moment de cotitură în istoria muzicii vestice, precum și o capodoperă impresionistă. După părerea lui Pierre Boulez este începutul muzicii moderne, mai ales prin „flautul faunului” care aduce „un aer nou în arta sunetelor”.
Compozitorul a afimat despre propria sa lucrare că este o ilustrare liberă a frumosului poem al lui Mallarmé, dar nicidecum nu este o sinteză a lui. Mai degrabă este o succesiune de scene, care traversează destinele și visele faunului, în arșița după-amiezii. Apoi, obosit să urmărească zborul nimfelor, el cedează în fața somnului amețitor, în care își poate realiza în sfârșit visele din natură.
|
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0