Actualizat mai 10th, 2025 1:05 AM
mai 10, 2025 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 49 vizualizari
Joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a avut loc conferința Regina Maria – o româncă adevărată, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Librăriile Cărturești.
Conferința a fost prefațată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale. Acesta i-a mulțumit doamnei academician pentru prezență și publicului pentru interesul manifestat pentru tema aleasă: Regina Maria. Gabriel Moisa a amintit că ieri au debutat Zilele Muzeului Țării Crișurilor prin două evenimente importante: expoziția dedicată Fericiților episcopi martiri greco-catolici români și conferința Regina Maria – o româncă adevărată.
În debutul conferinței, citându-l pe Petre Carp, care a spus că „noi suntem un popor atât de norocos, încât nici n-avem nevoie de guvern”, doamna Filitti a adăugat că „în momente dificile s-a întâmplat ceva care să ne salveze”. În acest context, a evocat aducerea pe tron a principelui străin Carol. La vremea respectivă, punându-se problema continuității, Carol s-a oprit la nepotul lui, principele Ferdinand, care s-a căsătorit cu „cea mai frumoasă principesă din Europa, Maria”.
„A fost un noroc pentru noi, nu numai pentru că avea o ascendență ilustră, dar pentru că avea un element de echilibru, de frumos, de pildă care merită să fie urmată. Ea a putut să arate acest exemplu de îngemănare a influenței naționale asupra unei persoane străine, inserându-se perfect în atmosfera românească”, a menționat doamna academician.
În continuare, doamna Filitti a descris-o ca pe un adevărat rezoner al peisajului politic românesc, lucru perfect ilustrat în scrierile sale. „Cei care i-au citit jurnalele, pot să constate că a fost un caracter extraordinar, generoasă, iertătoare, dar neîndurătoare cu lipsa de corectitudine. Să fim iubitori și să respectăm istoria. În momentul în care ne ocupăm de suveranii noștri, ne ocupăm de fapt de o întreagă epocă istorică, o epocă norocoasă. În felul acesta trebuie s-o privim, să ne apropiem și să ne însușim amintirea Reginei Maria.”
A urmat o sesiune de întrebări din public, după care, evenimentul a continuat cu lansarea volumului Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932, Editura Omnium, București, 2024, ediție îngrijită de doamna Filitti, care a făcut prezentarea cărții, alături de dr. Stejărel Olaru, director al Editurii Omnium.
Istoricul Stejărel Olaru a punctat faptul că editura a început publicarea însemnărilor reginei cu anul 1930 și își propune să o facă în continuare, anual, până la 1938.
„Manuscrisul acestor însemnări se află la Arhivele Naționale, în original în limba engleză, doamna Filitti asigurând traducerea, adnotarea și indexarea. Aceste însemnări reprezintă o cronică spectaculoasă a acelor vremuri. Regina Maria a scris mult, a scris aproape despre orice, despre politică internă, externă, despre călătoriile sale, familie, pentru toți cei interesați acest volum fiind extrem de folositor. Jurnalul a fost un refugiu pentru regină.”
Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul Greco-Catolic de Oradea, i-a mulțumit doamnei Filitti pentru munca neobosită pe care o desfășoară, în scopul aducerii la lumină a importante personalități istorice românești, a adăugat faptul că Regina Maria a fost cu totul deosebită, un model, și a evocat vizita pe care a făcut-o aceasta la Oradea, împreună cu regele Ferdinand.
Conferința și lansarea de carte s-au bucurat de un public numeros, care a așteptat răbdător pentru a primi autografe de la distinsa autoare.
mai 02, 2025 0
apr. 25, 2025 0
apr. 22, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mai 10, 2025 0
mai 09, 2025 0
mai 09, 2025 0
mai 09, 2025 0