Actualizat noiembrie 26th, 2024 11:18 PM
nov. 14, 2017 Florin Coman Actualitate, Sănătate 0 2480 vizualizari
Ministerului Sanatatii i se cere taxarea urgenta a produselor cu continut mare de zahar, asta dupa ce un studiu a relevat faptul ca inclusiv multe sucuri vandute drept „naturale” sunt prea dulci, deci periculoase mai ales pentru copiii care le consuma in cantitati mari.
„Acest studiu face parte din campania de informare a populatiei si cresterea gradului de constientizare asupra factorilor de risc ca urmare a consumului de produse alimentare si bauturi racoritoare cu continut mare de zahar. Studiul a fost realizat cu ajutorul voluntarilor asociatiei, studenti la medicina, in perioada octombrie-noiembrie 2017”, spune Marilena Nicolae, director de operatiuni la Colegiului Pacientilor.
La acest studiu s-a avut in vedere analiza cantitatii de zahar regasita in compozitia celor mai cunoscute bauturi racoritoare existente in supermarket, informatiile fiind preluate de pe etichetele produselor si site-urile producatorilor. In ceea ce priveste continutul de zahar, conform rezultatului studiului, cele mai dulci bauturi racoritoare sunt Cappy de pere (14,5 g zaharuri/100 ml), urmat de Fanta Madness si Santal de struguri (14,3 g, respectiv 14 g zaharuri/100 ml). Pe locurile urmatoare se situeaza Mirinda de struguri cu un continut de 13,8 g zaharuri/100 ml, Regal Thai fructul pasiunii cu 13,7g zaharuri/100 ml si Santal nectar de piersici cu 13,6 g zaharuri/ml produs.
Colegiul Pacientilor remarca faptul ca in top 10 bauturi racoritoare care contin cel mai mult zahar sunt si sucurile asa zis „naturale”, sucuri de fructe, precum Santal strugure, Santal nectar de piersici, Granini juice & nectar coacaze, Pfanner de zmeura, toate cu un continut de zaharuri de peste 13g/100 ml produs. In medie, sucurile „naturale” contin 12,85 g zaharuri/100 ml, bauturile carbogazoase si necarbogazoase 12,6 g zaharuri/100 ml, iar sucurile pentru copii 10,61 g zaharuri/100 ml produs.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumul a cel mult 6 lingurite (30g) de zahar pe zi pentru un adult si cel mult 3-4 lingurite pentru copii. Consumul frecvent de alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar duce la probleme grave de sanatate cum ar fi : riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, obezitatea, care conduce la randul sau la alte afectiuni, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. OMS atrage atentia asupra prevalentei in crestere a diabetului zaharat la toate grupele de varsta. Statisticile arata ca Romania se afla printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat, 11,6% (la populatia intre 20 si 79 ani), conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitaţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi, realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (in 2014).
foto – topsante.com
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0