Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 30, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1499 vizualizari
Începând cu această vară, timp de 3 ani, Oradea va fi șantier termic. Implementarea proiectului de reabilitare a două magistrale de termoficare va demara, urmând ca realizarea centralei noi pe gaz să se desfășoare în anul 2013. Primarul-candidat Ilie Bolojan a făcut azi (30 mai) câteva precizări privind acest subiect, abordat și în cadrul dezbaterii televizate cu contracandidatul său de la PDL, Mihai Groza. Concret, orădenii nu vor avea parte de o iarnă liniștită și fără avarii decât, eventual, din sezonul rece 2014/2015. Cu mențiunea că, dacă totul merge bine în 2013 cu centrala nouă, aceasta va intra în funcțiune, însă șantierul conductelor va continua.
Gazul e OK!
Șeful Primăriei Oradea a declarat că vor începe lucrările la magistrale, care vor presupune schimbarea a 40 km de astfel de conducte. „Proiectul se va derula. Sistemul energetic va fi funcțional”, a adăugat Bolojan, menționând încă o dată, în ciuda contestatarilor proiectului, că centrala pe gaz este o soluție bună pentru oraș. Edilul a explicat din nou că Municipalitatea va primi bonusul de cogenerare din partea Uniunii Europene, iar curentul electric produs va fi vândut pe piață. Conform celor relatate de Ilie Bolojan, s-a luat în calcul și posibilitatea creșterii costurilor de producție. În acest caz, se consideră că va crește și prețul energiei electrice vândute de CET, deci vor fi acoperite diferențele fără să crească tariful gigacaloriei. Cât despre prețul plătit de cetățeni după punerea în funcțiune a centralei pe gaz (și după eliminarea pierderilor de pe rețele, ceea ce se va face doar după lucrări importante în tot orașul), candidatul USL a făcut referire la cele prezentate în februarie (link) de fostul șef al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marcel Boloș. Adică aproximativ 55 euro/Gcal, preț despre care, atunci, reprezentanții administrației locale spuneau că este unul care ia în calcul și o eventuală scumpire cu 40% a gazului. Ilie Bolojan a recunoscut azi că facturile din iarna 2011/2012 nu au fost ușor de suportat de clienții Electrocentrale Oradea SA și că, din cauza stadiului rețelelor, „nu avem cum să nu existe avarii”. Referitor la exploatarea resursei geotermale, primarul în funcție spune că se va face totul pentru a se ajunge la o pondere de maximum 20%, „atât cât permite capacitatea zăcământului”.
Replică la Groza
„Toate celelalte aspecte sunt povești”, a mai menționat Bolojan, cu referire la cele prezentate de democrat-liberalul Mihai Groza, care a venit într-o conferință de presă și a prezentat studiile care atestau potanța geotermală a Oradiei. Potrivit candidatului PDL, firmele Transgex și Foradex ar putea produce mult peste 500.000 Gcal/an din apa geotermală, în condițiile în care Primăria Oradea a estimat un necesar de 606.000 Gcal/an în documentația aferentă proiectului de modernizare a CET. De asemenea, Groza a declarat ieri (29 mai) că, fiind vorba despre energie verde, un proiect de acest gen primește finanțare foarte rapid de la Uniunea Europeană.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0