Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
aug. 31, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 2732 vizualizari
În colaborare cu primarii de Oradea, Beiuș, Aleșd, Salonta și Marghita, precum și cu managerii spitalelor din aceste municipii și orașe, conducerea Consiliului Județean (CJ) Bihor face pași pentru definitivarea noului proiect strategic pentru care ar vrea să atragă fonduri europene transfrontaliere. Președintele Pasztor Sandor a dat, în sfârșit, niște detalii despre proiectul pe care urmează să îl depună în parteneriat cu județul Hajdu-Bihar, în cadrul programului RO-HU.
Liderul CJ a explicat că proiectul cel mare se bazează pe 4 piloni principali: dezvoltarea a două centre de intervenție / prim-ajutor (la Stâna de Vale și la Padiș), un sistem de telemedicină prin care unitățile spitalicești din localitățile menționate mai sus vor fi interconectate, dotarea suplimentară cu aparatură ultramodernă a Centrului Oncologic de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” și realizarea unui Centru de formare pentru studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea. Pasztor Sandor a explicat cum ar funcționa lucrurile după implementarea proiectului.
De exemplu, în caz de accident montan (sau de altă speță medicală din teritoriu), oamenii de la cele două centre de prim-ajutor vor putea avea o intervenție mai eficientă deoarece victimele vor fi transportate pe o distanță mai mică. Astfel, cel puțin într-o primă fază, la spitalul din Aleșd sau la cel din Beiuș. Acolo, grație aparaturii moderne (ex.: aparatel Rontgen digitale etc.)și a sistemului de telemedicină, doctorii vor avea posibilitatea să se consulte cu colegi de la Spitalul Județean din Oradea (despre care se presupune că sunt mai meseriași), care vor putea să ajute de la distanță cel puțin privind un diagnostic cât mai corect. Apoi, doar în cazuri foarte grave se va impune transportul pacientului până la Oradea. Sau, în funcție de caz, poate la Cluj-Napoca. La fel și în situații întâlnite în alte zone, spitalele din Salonta și Marghita urmând să beneficieze și ele de aparatură astfel încât personalul de acolo să poată avea repede opinia aplicată a colegilor orădeni.
De importanță majoră, domeniul Oncologiei este și în atenția CJ Bihor. Conform celor declarate de președintele Pasztor, un alt scop al proiectului este îmbunătățirea substanțială a aparaturii de la Centrul de specialitate din Rogerius, așezământ „atașat” de Spitalul „Curteanu”, care a fost clădit în mare parte grație faptului că bihoreanul Cseke Attila a fost ministru al Sănătății. Cum se știe că, din păcate, și Bihorul este o zonă cu foarte multe probleme oncologice, prin proiectul gândit de CJ și de specialiști se urmărește, spre exemplu, achiziționarea unui nou accelerator liniar de particule, aparat de ultimă generație. Dar nu sunt neglijate nici alte dotări aferente Centrului Oncologic.
În ceea ce privește partea de formare a studenților de la FMF, în colaborare cu Universitatea din Debrecen, viitorul centru ar funcționa ca pepinieră de specialiști de care este nevoie în Medicină. După cum a precizat președintele Pasztor Sandor, în cadrul proiectului transfrontalier RO-HU, principalul punct este cel de achiziție de aparatură diversă. Este vorba despre echipamente pentru studenți, sisteme de simulare așa cum, spune liderul CJ, la această oră nu există în România decât la Cluj-Napoca, iar în Ungaria doar la Szeged.
„Vom acoperi integral suma de 11,8 milioane de euro (n.b.: disponibilă pentru perechea Bihor – Hajdu-Bihar)”, a spus Pasztor cu mențiunea că e posibil să se aplice pentru aproximativ 14 milioane de euro.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0