Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iun. 08, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 1 2733 vizualizari
Autoritățile sanitare bihorene fac apel la maxima responsabilitate în ceea ce privește culesul și consumul ciupercilor după ce un număr de 6 personae au cerut ajutor în această săptămână în urma unor probleme apărute tocmai din cauza consumului acestora. Este vorba despre 6 persoane din Cordău, cu vârste cuprinse între 1 an şi 53 ani. Potrivit datelor primite de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dintre acești oameni afectați, 4 au necesitat internare la Spitalul Judeţean și la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. Specialiștii spun că aceste persoane se adaugă altor 21 de cazuri individuale înregistrate în judeţul Bihor în cursul lunii mai 2013.
Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, DSP Bihor recomandă:
– consumarea ciupercilor procurate din unităţi autorizate (ciuperci de cultură) sau consumarea de ciuperci din flora spontană, achiziţionate de la vânzători care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective (eliberată de direcţia judeţeană pentru agricultură);
– să nu fie consumate ciupercile achiziţionate din locuri diverse, nesigure, nesupravegheate, neautorizate sau cele culese cu ocazia deplasărilor prin pădure, deoarece, datorită încrucişării speciilor şi a sporilor, diferenţierea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare nu mai este sigură.
apr. 04, 2025 0
nov. 26, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
Diferentierea ciupercilor comestibile de celelalte(necunoscute ca fiind comestibile, sau unele chiar toxice) poate fi facuta cu certitudine doar de persoane instruite, pe baza insusirilor acestora ajutandu-se si de carti specializate. Acest caz fericit este rar intalnit, de obicei victimele provin din categoriile defavorizate, cu educatie precara, care nu au acces la cunostintele necesare si cad victime prejudecatilor (multi sunt convinsi ca toate ciupercile sunt comestibile dar trebuie gatite intr-un anumit fel pentru a nu fi toxice, testate cu lingurita de argint sau patrunjel).Protejarea acestor categorii sociale este dificila, poate O.N.G.-uri itinerante care sa monteze panouri la intrarile in padure, sau pliante atasate alocatiei pentru copii sau ajutoarelor sociale ar putea face ceva ( cu poze bine realizate pentru a fi accesibile si celor care nu se pot ajuta de citit). Dificultatea de baza in evitarea intoxicatiilor consta in combinatia periculoasa intre populatia defavorizata, inapoiata, si sursa de hrana relativ gratuita reprezentata de ciupercile din flora spontana. Pentru a nu produce confuzie cred ca este necesara rectificarea afirmatiei ca ciupercile se incruciseaza inafara speciei, si ar fi intr-o continua corcire; in realitate sunt specii vechi de milioane de ani, mult mai vechi decat animalele, implicit specia umana.