Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
ian. 31, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 6742 vizualizari
Și în noul an, ședințele Consiliului Județean (CJ) Bihor par că vor fi foarte animate de Opoziția „constructivă” pe care grupul PNL o clamează. În prima întrunire a legislativului județean din 2017, marți (31 ianuarie), aleșii liberali au început circul politic prin contestarea modului în care ordinea de zi poate fi aprobată. Asta după ce președintele Pasztor Sandor a anunțat că retrage un proiect și că Executivul a decis introducerea unui număr suplimentar de puncte. Adică o procedură pe care PNL o exersează la aproape fiecare ședință de Consiliu Local de la Oradea, cu girul și la comanda primarului Ilie Bolojan, președintele filialei bihorene. Se pare că aceeași metodă, dacă e aplicată în altă conjunctură, nu e pe gustul oamenilor lui Bolojan, membri ai CJ.
Printre punctele suplimentare s-au numărat cele aferente reactualizării anumitor devize de lucrări / documentații tehnico – economice pentru drumuri județene (Beliu – Tinca – Leș, respectiv Tășad – Copăcel – Șerghiș) finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), dar și aprobarea documentației aferente noului terminal de pasageri de la Aeroportul din Oradea. Aproape toate aceste puncte suplimentare au picat la vot. În primul rând pentru că din arcul de Putere (PSD / UDMR / ALDE) a lipsit consilierul social-democrat Gheorghe Țară. Or, fiind nevoie de 18 voturi (majoritate simplă), coaliția care susține Executivul județean nu a avut acest număr.
Singurele proiecte privind devizele și documentațiile tehnico-economice care au fost votate și de aleșii PNL au fost cele care se leagă de comuna Vârciorog (n.b.: primarul localității, liberalul Vasile Cociuba (foto – arhivă) a fost prezent la ședința de plen de azi). Toți cei 33 de consilieri județeni din sală au votat pentru ele. Se poate spune că grupul liberal le-a arătat, pe față, degetul din mijloc nu doar liderilor politici ai partidelor din conducerea CJ, ci și cetățenilor din comunele vizate de acele lucrări.
Polemica pe acest subiect a fost destul de extinsă. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a cerut la începutul ședinței ca Executivul să nu adauge pe ordinea de zi punctele suplimentare pentru că, chipurile, ele nu au fost puse în timp util la dispoziția aleșilor. Cu toate acestea, nimeni nu a contestat că subiectele au trecut prin Comisiile de specialitate, în unele cazuri avizul fiind pozitiv cu majoritatea voturilor membrilor (deci și cu OK-ul PNL). Apoi, același Avrigeanu a arătat că recalcularea devizelor pentru lucrările menționate ar fi putut fi făcută mai din timp deoarece se știa de vreun an de zile că, de la 1 ianuarie, TVA scade la 19%. Și, aparent, modificarea acestui procent este motivul pentru care Bucureștiul a cerut recalculările de rigoare.
Președintele Pasztor a încercat în zadar să îi explice șefului grupului PNL că doar ieri s-a primit de la Ministerul de resort solicitarea oficială pentru recalculare și că împotrivirea politică, în aceste cazuri, e lipsă de respect (și) la adresa oamenilor care au fost nevoiți să lucreze toată noaptea pentru a da curs cererii de la centru. Decizia PNL: „Nu le vom vota!”, a spus Ionel Avrigeanu (foto – arhivă), care a uitat să spună că vor aproba numai lucrările pentru Vârciorog. Chiar dacă același principiu a stat și la baza celorlalte proiecte suplimentare introduse în ședința de azi.
Referitor la drumul Beliu – Tinca – Leș, liberalii au acuzat de minciună Puterea de la județ, amintind că, în urmă cu câteva luni, de la acel proiect a fost luată suma de 2 milioane de lei în ideea că Bucureștiul va prelua finanțarea lucrărilor. În replică, vicepreședintele Ioan Mang (PSD) a explicat că de la centru, așa cum s-a convenit, au venit bani pentru toate facturile aferente lucrărilor executate în 2016, respectiv că firma care lucrează pe acea șosea a lucrat chiar și la început de iarnă, fiind cu plățile la zi și promițând finalizarea proiectului în vara aceasta. Mang spune că ceea ce propune acum CJ pentru acoperire din bugetul propriu este partea de cheltuieli neeligibile, care oricum nu vor putea fi achitate decât după finalizarea drumului. În altă ordine de idei, vicele pesedist a remarcat atitudinea duplicitară a PNL, care a votat „pentru” numai în cazul comunei Vârciorog.
Încet – încet, liderul grupului liberal a început să recunoască, indirect, care este motivul stilului adoptat în ședința ordinară a lunii ianuarie. Ionel Avrigeanu a readus în discuție împărțirea de bani din luna decembrie – când consilierii PNL au fost împotriva proiectelor prin care și primării liberale să primească bani (link) – moment după care președintele Ilie Bolojan a cerut în cadrul unei conferințe de presă ca Exectivul CJ Bihor să fie mult mai atent cu cei 46 de primari liberali. Așa cum și Bolojan a spus atunci, Avrigeanu a repetat în plen: „Să ne consultați la întocmirea bugetului și vom fi și noi receptivi la solicitările Puterii!”.
O luare de cuvânt care pentru liderul PSD, Ioan Mang, a sunat a „șantaj”. Social-democratul a ținut să reamintească faptul că, pe vremea președintelui Cornel Popa, și după ruperea USL (respectiv când Avrigeanu ocupa postul de vicepreședinte), consilierii PSD au votat mereu proiectele utile pentru cetățenii bihoreni, indiferent de culoarea politică a primarului care urma să beneficieze de diverse sume de bani. Chiar și atunci când, prin buget sau prin alocări ulterioare, edilii PSD erau faultați din punct de vedere financiar de Puterea liberală de la județ.
Aparent extrem de îngăduitor cu grupul PNL care a trântit niște proiecte importante, președintele CJ și-a păstrat calmul. Pasztor Sandor le-a spus reprezentanților Opoziției că ceea ce s-a întâmplat marți nu e o tragedie. „Doar că e prima dată în 7 luni de zile când ne lipsește un consilier”, a precizat șeful CJ. Ba a și glumit la un punct suplimentar în care, din nou, era vizată comuna Vârciorog: „Acum, dacă ar fi să urmăm stilul jocului politic al PNL, noi (n.b.: Puterea) ar trebui să votăm împotrivă”. Lucru care, în mod evident, nu s-a întâmplat, proiectul cu pricina întrunind unanimitate de voturi.
Per total, din 25 de puncte care au figurat pe ordinea de zi extinsă, 13 au trecut. Pe lângă cele aferente comunei Vârciorog, este vorba despre 3 puncte care vizează acordarea de licențe de transport unei firme, neexercitarea dreptului de preemțiune asupra unui apartament din Palatul Moskovits Adlof și fiii din Oradea și înființarea Centrului pentru salvatori montani (rod al colaborării cu elvețienii.
În schimb, pe lista celor picate figurează: scoaterea la licitație publică în vederea închirierii a unui spațiu dintr-un imobil de pe str. Coposu, constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Țării Crișurilor asupra Casei pompelor și rezervorului de apă din zona Campusului școlar din Oradea (n.b.: punct care a fost trântit a doua oară consecutiv), dar și prelungirea contractului de închiriere dintre Episcopia Romano – Catolică și CJ Bihor (pentru o parte a Palatului Baroc). La finalul ședinței, vicepreședintele Ioan Mang a declarat pentru bihorstiri.ro că, în mod cert, subiectele trântite de PNL vor fi rediscutate într-o ședință extraordinară. Va fi nevoie de majoritatea simplă a consilierilor pentru ca ele să fie adoptate.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0