Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 22, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1344 vizualizari
După ce, în ultima perioadă, atât în presa scrisă, cât și la televizor și pe unele canale media online, au apărut informații (cu mărturii concrete) privind lipsa morfinei pentru alinarea durerilor suferinzilor de cancer, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a reacționat. Miercuri, mass-media au primit prin poșta electronică un comunicat din care erupe o combinație de cinism și bătaie de joc, corespondență bazată, chipurile, pe un anunț oficial al reprezentantului pe România al firmei producătoare de analgezice destinate bolnavilor oncologici. Potrivit poziției oficiale transmise, firma respectivă „este într-un proces de restructurare a modelului de activitte și prezență pe piață fără a afecta prezența medicamentelor din portofoliu pe piața românească”. CNAS susține că aprovizionarea cu analgezicele reclamate de bolnavii care au ajuns să se adreseze presei se face normal și în cantități suficiente pentru a deservi necesarul de piață. Conducerea CNAS (instituție care acum este sub controlul ministrului Sănătății, Ritli Ladislau) precizează că nu înțelege „logica atitudinii și a abordării acestei teme, ce ține pur și simplu de relațiile economice ale unei piețe libere, de către unii reprezentanți mass-media care au prezentat și continuă să prezinte tendențios, generând panică nejustificată în rândul pacienților”. Desigur, președintele Casei, Lucian Duță (foto), face referire mai ales la postul Antena 3, pe care, aseară (21 februarie), cel puțin doi bolnavi de cancer au declarat plângând că nu pot procura morfină, iar unul dintre interlocutorii din emisiune a cerut nimic altceva decât să fie eutanasiat!
Una peste alta, CNAS transmite opiniei publice că Programul Național de Oncologie are asigurată pentru 2012 o finanțare „ritmică și continuă”, la fel ca și în 2011. De asemenea, dirguitorii fondurilor din Sănătate spun că numărul de bolnavi și de scheme a rămas „relativ constant”, iar Registrul de Oncologie „s-a dovedit a fi funcțional și util, cel puțin din punct de vedere al uniformizării și standardizării schemelor optime de tratament acceptate de specialiști și recomandate țintit pacienților, pe diagnostic și în funcție de stadiul bolii”. Conform statisticilor, în ianuarie 2012, peste 10.000 de bolnavi de cancer apar în acest Registru. „Sperăm că până la sfârșitul trimestrului toți pacienții diagnosticați și care au nevoie de tratament vor fi luați în evidență”, se precizează, deloc convingător, în comunicatul transmis via PDL. Intenția este de a se realiza „o radiografie precisă și susținută din
punct de vedere medical a nevoii de tratament oncologic specific în concordanță cu ghidurile de practică medicală”. În același registru nu foarte dătător de speranță, reprezentanții Case de Asigurări de Sănătate transmit că instituția „continuă să facă tot ce-i stă în putință pentru a introduce modalități noi și eficiente de tratament, dar care să fie și sustenabile din punct de vedere financiar pe termen mediu și lung”.
Fără să fim melodramatici, în acest context, din punctul de vedere al Casei, poate cel mai „sustenabil” (mai ales pe termen lung) ar fi ca suferinzii de boli oncologice să iasă cât mai repede din sistem, ca să cităm un fost ministrul PDL al Muncii.
oct. 27, 2016 0
ian. 19, 2016 0
oct. 18, 2015 0
sept. 10, 2015 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0