Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
aug. 06, 2018 Daniel Ardelean Actualitate 0 1935 vizualizari
Agenţii Fiscului pun accent atât pe sectorul de retail şi pe energie cât şi pe imobiliare şi servicii financiare în cadrul controalelor de anul acesta, din perspectiva experţilor companiei EY România.
Industria financiară a fost în centrul atenţiei anul trecut, însă acum inspectorii ANAF se orientează spre jucătorii din sectorul de retail, pe cel din energie – cu precădere pe electricitate şi gaze naturale. Unul dintre sectoarele faţă de care Fiscul prezintă un interes mai ridicat este cel imobiliar.
„Vedem un trend de focus pe anumite industrii. Ţin minte că anul trecut discutam despre un focus pe servicii financiare, pe banking. La fel ca trendul pe banking de anul trecut, sunt trenduri pe retail, pe energie, societăţi de stat şi imobiliare”, spune Andra Caşu, Tax Associate Partner, Ernst & Young România.
Experţii companiei susţin că „e nevoie de creativitate destul de multă ca să vii să contracarezi ce spune Fiscul”, deoarece nu există criterii clare după care se ghidează inspectorii în controale.
„Sunt speţe la care nu ne aşteptam să apară în 2018, după ce Codul Fiscal este nou şi armonizat, comparative cu 2003. Vin concentraţi pe preţuri de transfer, pe reclasificări de plăţi. (…) Sunt foarte orientaţi pe documentaţia justificativă, deşi aceasta era o problemă mare doar pe Codul Fiscal vechi, pentru că acolo era deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile justificată pe documentaţie”, au explicat specialiştii în cadrul unui seminar pe fiscalitate.
De exemplu, notificările Fiscului au vizat elemente ca productivitatea muncii, gradul de îndatorare, unele neconcordanţe în raportările din Declaraţia 394 (n.n. – Formularul informativ privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional) sau sumele cerute ca rambursare de TVA. Au mai fost vizate cheltuielile de personal – în raport cu numărul de angajaţi – şi sumele reprezentând obligaţii fiscale pe care contribuabilul nu le-a contestat, deşi avea această posibilitate.
Au mai fost vizate, de asemenea, firme cu foarte mulţi angajaţi/colaboratori şi o dispersie largă în teritoriu, cum sunt cele de curierat sau din domeniul farma, arată experţii citaţi.
apr. 18, 2024 0
mart. 04, 2024 0
apr. 21, 2023 0
apr. 10, 2023 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0