Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 21, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 10879 vizualizari
Poate cel mai aspectuos proiect cu finanțare europeană din Oradea, restaurarea / reabilitarea Cetății ajunge la un punct teriminus. Unul de moment, după cum și-au arătat speranța cei din conducerea urbei și reprezentanții Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), căci se intenționează continuarea de investiții, pe cât posibil din bani nerambursabili. După primele două etape de lucrări, în urma a aproximativ 20 de milioane de euro „băgați” în Cetate, rămân de reabilitat / restaurat zidurile exterioare și bastioanele. De asemenea, potrivit celor menționate azi de viceprimarul Huszar Istvan și de managerul de proiect Dumitru Sim, în pregătirea arheoparcului din interior, au demarat deja lucrările de rigoare. Vestea bună este că, după Târgul de Crăciun, orădenii și turiștii interesați vor putea face tururi ghidate în zonele care sunt deja pregătite pentru a primi vizitatori. Preț: 50 de lei / grup (minimum 5, maximum 25 de persoane). Dar ce au de văzut persoanele care vin aici, în afară de clădirile (corpurile) reabilitate? Ei bine, așa cum s-a putut constata în turul destinat ziariștilor, Cetatea Oradea va atrage, cel puțin într-o primă fază, prin…subsol.
Nu este vreun muzeul al ororilor trecutului, ci o zonă în care au fost expuse vestigii descoperite în timpul lucrărilor, analizate de arheologi și aduse la o stare la care ele să poată fi admirate. Pietre funerare făcute bucăți, părți de ziduri, uși și alte elemente din diversele etape de construire a Cetății. Toate acestea fac parte din farmecul Cetății Oradea, acolo unde, în scurt timp, se vor instala și anumite asociații și ONG-uri.
Când s-a prezentat, azi (21 decembrie), povestea proiectelor europene implementate aici, a fost menționat faptul că, prin demararea lucrărilor, practic a fost oprită autodemolarea zidurilor corpurilor de clădire care au ajuns la o stare avansată de degradare. Viceprimarul Huszar și-a adus aminte de momentul în care a dat proba teoretică pentru permisul de conducere într-un asemenea corp de clădire care găzduia, în urmă cu 20 de ani, Poliția Rutieră. „Oare ce regim ar trebui să vină pentru a stopa această crimă împotriva istoriei și a urbanisticii?”, s-a întrebat edilul udemerist. Acesta a mai menționat că, chiar dacă mai este mult de lucru, sarcina administrației locale este să aducă viață în Cetate, acum că aceasta arată cumva.
Managerul de proiect Sim a arătat că, în următoarele luni, atracții precum Biblioteca virtuală, Strada breslelor sau Muzeul multiconfesional vor fi definitivate, ele mai necesitând anumite elemente de dotare pentru ca turiștii să aibă în mod real ce să vadă. De asemenea, se lucrează deja la definitivarea Muzeului Cetății, pentru care, potrivit celor asumate prin proiectul cu finanțare externă, vor lucra aproape 25 de persoane. „Vom face angajăr pe bază de concurs”, au precizat oficialii, la Muzeul urmând să își desfășoare actvitatea arheologi, restauratori și muzeografi.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0