Actualizat aprilie 9th, 2025 12:06 AM
iun. 18, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 4136 vizualizari
Obligatorii în cazul implementării de proiecte cu finanțare europeană, conferințele de presă în care Municipalitatea a prezentat stadiul derulării lucrărilor din Cetatea Oradea au folosit mereu la oferirea unei imagini cu privire la cum va arăta obiectivul de la care se așteaptă să atragă numeroși turiști. Iar accesul acestora va fi facilitat și prin punerea la dispoziție a unei punți care va lega zona din spatele Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic și Cetate (vezi în galeria foto). Cu cât ne apropiem de momentul final, cu atât Cetatea arată tot mai „apetisantă” și mai primitoare. Chiar și în zonele „macabre” în care arheologii au descoperit chiar și morminete, atât comune, cât și individuale. Una dintre cele mai recente descoperiri – care, în același timp, încurcă și ajută proiectul – este o frântură a catedralei gotice, scoasă din uitare de sub coridorul corpului B (Palatul Princiar). Potrivit explicațiilor date azi, 18 iunie, de responsabilul de proiect, Dumitru Sim și de arheologul Doru Marta de la Muzeul Țării Crișurilor, zidul descoperit are o lungime de 10 m, grosimea zidului atinge aproape 3 m și este compus din blocuri de pietre fasonate. Dar nu aceasta este singura comoară ascunsă pe care săpăturile din Cetatea Oradea le-au scos la suprafață. Au fost descoperite și ruienele unei biserici cu două faze. „Faza romanică are o absidă semicirculară cu navă pătrată, datată între secolele XIII – XIV. S-a construit din pietre refolosite, având coronamentul la adâncimea de 2,50 m iar nivelul de construcţie la adâncimea de 3,50 m, faţă de nivelul actual de călcare. Faza a doua a bisericii, cea gotică, a fost surprinsă prin corul său în interiorul clădirii. Coronamentul a apărut la adâncimea de 2,00 m, iar nivelul de construcţie la 2,50 m faţă de nivelul actual de călcare. Corul bisericii are închidere poligonală, la care, în cazul nostru lipsesc contraforturile specifice construcţiilor gotice. În colţurile interioare există piloni dreptunghiulari, acestea fiind locurile pornirilor de nervuri. Fundaţia zidăriei este construită din pietre şi cărămizi refolosite de la faza romanică a bisericii. Corul fazei gotice înconjoară faza romanică, în timp ce zidul sudic şi nordic al navei romanice se află sub fundaţia corului gotic”, a arătat arheologul Marta. Este posibil să fie vorba despre ruinele bisericii cu hramul Sfintei Maria, cea pe care unele surse istorice documentare o plasează vis-a-vis de intrarea sudică a catedralei. „Nu avem informaţii exacte, certe despre anul construcţiei, dar după forma semicirculară a corului se poate data chiar şi înaintea năvălirii tătarilor din anul 1241, fiind printre edificiile eclesiastice amintite de călugărul Rogerius în lucrarea sa ‘Carmen Miserabile’. Există posibilitatea de a fi funcţionat ca şi capelă funerară sau baptisteriu pe lângă catedrala episcopală gotică”, precizează Sim.
Intenția Primăriei Oradea este ca și aceste ruine (deosebit de bine păstrate) să fie exploatate din punct de vedere turistic. Se are în vedere posibilitatea de a acoperi cu platforme transparente aceste vestigii din Palatul Princiar astfel încât vizitatorii să se poată plimba pe ele admirând în același timp ruinele de sub picioarele lor. Pornind de la ideaa că aceste descoperiri cresc valoarea întregului obiectiv, se va încerca o investiţie de tip turism cultural. Potrivit celor menționate de reprezentanții administrației locale care se ocupă de implementarea proiectului de reabilitare, „Municipiul Oradea intenţionează să solicite din partea finanţatorului posibilitatea de a utiliza sumele existente în cadrul contractului ca bani nerambursabili. În acest sens se vor efectua toate acele demersuri legale şi contractuale pentru ca descoperirile arheologice să fie puse în valoare şi a putea fi vizitabile de către viitorii turişti”.
[nggallery id=2434]
Lucrările din Cetatea Oradea sunt efectuate de firma Constructorul Sălard și vor trebui finalizate în iunie 2015. Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 88.000.000 lei. Finanțarea nerambursabilă provine din Programul Operațional Regional.
sept. 27, 2016 0
dec. 21, 2015 0
dec. 06, 2015 0
sept. 16, 2014 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0