Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
iun. 21, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1518 vizualizari
Ca și cum ar conta dacă populația care, eventual, va participa la eveniment își va manifesta nemulțumirea, Primăria Oradea anunță dezbatere publică pe tema zonelor unitare de încălzire. Subiectul a mai fost pe rol, dar a fost amânat. Acum, el reapare pe tapet într-o perioadă în care din ce în ce mai mulți orădeni încep să creadă că politica Municipalității în materie de termie nu este cea mai bună. Se știe că ar urma să trecem pe o centrală cu gaz în condiții de permanentă scumpire a acestei resurse și în plină perioadă de liberalizare a prețurilor. Dezbaterea publică a fost planificată pentru data de 10 iulie.
Intenția administrației locale este, practic, de a permite într-o măsură cât mai mică (spre deloc) debranșări parțiale sau totale de la sistemul centralizată de apă caldă/încălzire, argumentul fiind că eficiența noii centrale (și a societății care va produce și va furniza aceste servicii), construită prin proiectul depus pe POS Mediu, va fi cu atât mai mare cu cât numărul clienților va fi mai mare. Potrivit celor trecute în Studiul de fezabilitate privind stabilirea zonelor unitare, „Statul a decis că dacă investeşte în reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, atunci ar trebui să aibă şi consumatori racordaţi pentru ca investiţiile să fie eficiente, motiv pentru care a introdus interdicţia ca locuitorii din aceste zone, deservite prin Sistemul Centralizat de Alimentare cu Energie Termică (SACET), să nu se debranşeze”. Cu alte cuvinte, acele iterdicții sau condiții draconice pentru aprobarea debranșărilor urmează să intre în vigoare. Deși, deocamdată, orașul încă nu e deservit de noul CET, iar actualele servicii ale furnizorului de încălzire centrală și apă caldă sunt cel puțin discutabile (prețuri deja mult prea mari în raport cu calitatea serviciilor – apă caldă doar dezmorțită, care trebuie să curgă zeci de minute pentru a se încălzi și calorifere doar călduțe, în foarte multe zone din oraș, în lunile reci ale anului). Practic, Municipalitatea va stabili perimetrul (perimetrele) din Oradea în care nu va fi permis alt tip de încălzire decât cel de la Electrocentrale. De asemenea, cetățenii practic nu vor mai avea voie să se debranșeze, dacă locuința în chestiune se află în zona unitară A, cea în care Primăria a decretat că nu este voie să se folosească altceva decât CET-ul. Străzile incluse în această zonă sunt cele pe care există și acum conducte termice, legate de punctele termice ale Electrocentrale Oradea SA. Cât despre zona B, aceasta va fi considerată cea cu „imobilele situate în arealul zonei A, care nu sunt branşate la sistemul centralizat şi pentru care din punct de vedere tehnico-economic se consideră că nu este posibilă sau eficientă branşarea acestora”. Totodată, imobilele situate în zona B, care ulterior adoptării prezentei hotărâri se vor branşa la SACET vor fi incluse în cadrul zonei unitare de încălzire A. Dezbaterea publică pe subiectul zonelor unitare de încălzire va avea loc joi, 10 iulie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.
Se pare că Municipalitatea știe deja tot ceea ce e de făcut pentru a reînvia sistemul centralizat. La un singur lucru ne se (mai) știe da un răspuns: Cât va costa gigacaloria produsă cu noua centrală termică? O întrebare deloc plângăcioasă, ci mai degrabă plină de îngrijorare și realism. Se știe că sunt și acum sute și sute de persoane fizice, firme și asociații cu datorii la plata întreținerii. Se știe și că Oradea nu stă deloc bine la capitolul salarizării oamenilor. Iar evoluția prețului gazului este o necunoscută. În urmă cu un an și jumătate, pledând cauza proiectului pe gaz, Marcel Boloș, fost șef al Direcției de Dezvoltare, se jura că o gigacalorie nu va costa mai mult de 50 euro, asta în condițiile în care gazul se scumpește de 6 ori. Orădenii plătesc deja vreo 50 euro/Gcal. Primăria se bazează pe faptul că CET-ul nou va produce curent electric pe care îl va putea vinde. Cum, oare, în situația în care există pe piață „jucători” energetici mult mai mari, mai tari și mai cu vechime și în situația în care prioritară la cumpărare este energia electrică produsă de termocentralele din Oltenia, care funcționează pe cărbune?
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0