Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 22, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2005 vizualizari
Pentru a mai face economii de vreo 8 milioane de lei, Electrocentrale Oradea SA intenționează să se racordeze direct la conducta Transgaz. Astfel, cel puțin în lunile din an în care populația nu primește încălzire centrală, energia necesară pentru prepararea apei calde menajere va fi gazul. Administratorul special al societății de pe Șoseaua Borșului, Stănel Necula, este cel care a anunțat măsura în cursul zilei de ieri (21 ianuarie). „Diferența dintre prețul actual al gazului metan, propus de Distrigaz Vest și prețul pe care l-am plăti către Transgaz este de 27%”, spune Necula. Ideea este de a trece pe gaz direct de la „sursă” în cazul cazanului cu pricina, costurile urmând să scadă semnificativ, de la aproximativ 33.000.000 lei la 25-26 milioane lei (pe perioada de vară). Calculele au fost făcute pe actualul preț achitat de Electrocentrale SA către Distrigaz Vest. Se pare că societatea producătoare de energie termică din Oradea a mai încercat, în 2010, să facă această mișcare, însă ANRE a aruncat mingea în curtea Distrigaz, care s-a ocupat de problemă scoțând Transgaz din schemă. Mai exact, potrivit lui Stănel Necula, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu Energiei a deliberat în urmă cu trei ani spunând că poate fi făcută racordarea doar dacă Distrigaz nu poate asigura necesarul Electrocentrale SA din conductele existente. Iar pentru că Distrigaz a asigurat că poate oferi cele necesare companiei de pe Borșului, racordarea directă la Transgaz a căzut. În opinia administratorului special, acest „dosar” poate fi reactivat cu succes, iar investiția necesară conexiunii cu Transgaz ar fi justificată prin economiile menționate mai sus și prin faptul că nu ar mai fi risipită energie (n.b.: pe gaz există posibilitatea de a produce atâta energie câtă este nevoie, fără risipă). Necula a precizat că ar fi necesară realizarea unei conducte de aproximativ 500 m.
În afară de racordarea directă la Transgaz, Electrocentrale Oradea SA ia în considerare și alte măsuri tehnice. De exemplu în privința celui mai tânăr cazan al companiei, cel cu nr. 6 (datând din a doua jumătate a anilor 80). „Ținând cont că, din 2006, există pe stoc arzătoare pe gaz (n.b.: din perioada în care s-a dorit implementarea proiectului de ardere de biomasă), putem să utilizăm ca suport de ardere pentru acest cazan gazul metan”, spune Stănel Necula, precizând că marja de economii anuale posibile prin schimbarea păcurii cu gazul metan este de 2 – 12 milioane lei.
Nu în ultimul rând, pentru regularizarea relației cu Termoficare Oradea SA (care, de fapt, cumpără, energia termică produsă de Electrocentrale), a fost agreată introdicerea așa numitei contorizări „la gard”. Contorul existent acum este „vechi, depășit, fără aviz metrologic”, afirmă administratorul Necula, ceea ce lasă loc la suspiciunea că facturile de acum ar putea fi umflate. Atât între CET și Termoficare, cât și între Termoficare și clienți. Responsabilul de scoaterea la liman a societății Electrocentrale consideră că printr-o contorizare reală se poate vedea „unde sunt pierderile, dacă sunt în afara sau în interiorul sistemului”. Cheltuiala cu această contorizare „la gard” este estimată la aproximativ 50.000 euro.
aug. 19, 2024 0
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
mai 30, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0