Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 24, 2012 Andrei Şandor Actualitate 1 2576 vizualizari
Fără îndoială, Oradea a dovedit din nou că știe să se comporte decent în situații în care însemnătatea unui eveniment istoric nu trebuie mânjită. Marți, 24 ianuarie, împlinirea a 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor a adunat în centrul municipiului câteva sute oameni. Inclusiv reprezentanții partidelor politice și ai seviciilor deconcentrate.
Decență impusă și de securizarea zonei
Având în vedere că ceremonia militară și cea a depunerii de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul a avut loc într-o perioadă deosebit de agitată din punct de vedere social, este de remarcat că manifestarea din Piața Unirii s-a derulat în condiții de extremă decență. Chiar și din partea protestatarilor care se adună zi de zi în același loc și care au fost prezenți și azi acolo. A fost pentru prima oară când, pentru a asigura condiții bune de desfășurare a evenimentului, Jandarmeria a dispus încercurirea statuii cu două cordoane de oameni, dar și dispunerea unui rând de angajați în uniformă pe marginea trotuarelor din vecinătatea zonei în care s-au adunat oficialitățile.
Personalități
Prefectul Gavrilă Ghilea, subprefectul Adelina Coste, președintele CJ Bihor – Radu Țîrle, primarul Oradiei – Ilie Bolojan, viceprimărițele Biro Rozalia și Florica Cherecheș, vicepreședintele CJ – Dumitru Voloșeniuc, senatorii Ioan Mang (președintele PSD Bihor) și Cornel Popa (liderul PNL Bihor), deputatul social-democrat Ioan Sorin Roman și liderul PC Bihor, Traian Bodea, au fost principalele oficialități prezente la evenimentul solemn de marți. Filiala locală a principalului partid de guvernământ, PDL, nu a fost reprezentată decât de secretarul general Traian Abrudan, de simpli membri și de șefii de servicii deconcentrate cu carnet portocaliu.
Nu s-au băgat în seamă
Spre deosebire de alte asemenea manifestări, cele două discursuri rostite de la microfon au fost scurte și la obiect. Primul care a vorbit a fost prefectul Ghilea, care a făcut apel la unitatea poporului român într-o perioadă dificiclă și le-a cerut cetățenilor să încerce să se poarte astfel încât să nu se strice ceea ce înaintașii noștri au reușit în 1859 și apoi în 1918 (Marea Unire). Merită observat că nimeni din public nu l-a huiduit pe prefect, deși au fost prezenți și oameni care, în ultimele seri, au cerut cu insistență demisia lui Ghilea. Istoricul Gabriel Moisa a fost surpriza plăcută a manifestării din Piața Unirii. Acesta a rezumat foarte bine însemnătatea momentului și nu a abuzat deloc de răbdarea celor adunați la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.
Fără huiduieli
Recitalul Corului „Traian Moșoiu” al Casei de Cultură a Municipiului Oradea a făcut trecerea la partea de depuneri de coroane. Prefectura, Consiliul Județean, Primăria Oradea, reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor, instituțiile deconcentrate, asociațiile de veterani de război, de cadre militare disponibilizate, dar și elevi au trecut pe la statuie cu coroanele recunoștinței. Copilașii de la Școala „Dacia” au fost aplaudați la scenă deschisă. Au urmat partidele politice, în frunte cu PDL. Delegația mare a democrat-liberalilor nu a avut parte nici ea de represalii verbale din partea orădenilor veniți să sărbătorească Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. În schimb, USL a fost aplaudat, ce-i drept nu atât de frenetic precum s-ar fi așteptat unii.
Coroană de la nemulțumiți
Pata de culoare a depunerii de coroane a fost apariția la coadă a unui grup de nemulțumiți care ies zilnic în stradă la Oradea pentru a protesta împotriva Guvernului Boc și a președintelui Traian Băsescu. Neavând vreun nume special, respectivii au fost prezentați drept: „nemulțumii regimului de la Oradea”. Cu puțină răutate, am putea crede că cei în cauză sunt supărați pe administrația liberalo-udemeristă a Municipiului Oradea, însă e clar că este vorba despre protestatarii anti-PDL care se strând în fiecare zi în același loc.
Un moment folcloric constând în interpretarea a capella a unor cântece patriotice a generat aplauze și a condus la formarea Horei Unirii. În ea s-au prins zeci de persoane, printre care președintele CJ, Radu Țîrle, senatorul Ioan Mang și deputatul Ioan Roman. În schimb, nu se poate să nu remarcăm absența din horă a liberalilor, cei mai mulți părăsind deja zona în care s-a desfășurat evenimentul din 24 ianuarie.
Cenzură fonică
La încheierea Horei Unirii, grupul de protestatari anti-regim au ieșit din muțenie. Adică au încercat. După câteva secunde de scandare curată „Jos Băsescu!”, organizatorii au bruiat lozincile anti-prezidențiale strigate cu vehemență dând drumul din nou la muzică patriotică. Iar scena s-a repetat de mai multe ori, manifestanții neputând striga în voie, dar fiind lăsați să rămână acolo și să fluture drapelurile aduse. Vezi filmul atașat.
httpvhd://youtu.be/dj_LaoRUhJY
[nggallery id=651]
httpvhd://youtu.be/m4pIjSqlRXo
nov. 19, 2024 0
nov. 04, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0