Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 01, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1619 vizualizari
Asociația Pro Democrația (APD) filiala Oradea se plânge de modul în care Prefectura Bihor și Consiliul Județean (CJ) Bihor tratează ședințele Comisiei de Dialog Social (CDS). Președintele APD Oradea, Adrian Simon și vicepreședintele Florin Budea se arată dezamăgiți de atitudinea liderilor celor două instituții menționate, care nu participă la aceste ședințe, delegând alte persoane care să medieze discuțiile și îi suspectează de dezinteres maxim în ceea ce privește problemele sociale adevărate. De asemenea, liderii APD Oradea consideră că, numai pentru a nu intra în conflict cu colegii de alianță din USL (care conduce și Municipiul Oradea, inclusiv prin șeful Administrației Domeniului Public, liberalul Liviu Andrica), prefectul Claudiu Pop și șeful CJ Cornel Popa se fac că plouă în privința problemelor generate de proiectul de reconstruire a Pieței Rogerius.
Proiectul Pieței Rogerius generează probleme sociale
Nemulțumirea cea mai recentă a APD a apărut în urma celor trăite la așa zisa ședință a CDS din 24 ianuarie, când, din nou, nici Popa și nici Pop nu au fost prezenți. De data asta din motive de sărbătorire a Unirii Principatelor. Dar scena a mai avut loc și în 25 octombrie, spune Adrian Simon, când oficialii au depus și atunci o tură de coroane cu ocazia Zilei Armatei. Tanda pe manda, subiectul propus de APD Oradea a fost cel al înființării unui grup de lucru având ca subiect modernizarea Pieței Rogerius. De ce această temă? Pentru că, în ciuda părții frumoase și pozitive prezentate de conducerea Primăriei în urmă cu aproximativ 2 săptămâni (link), acel proiect vine cu cel puțin două probleme importante, printre care și una socială: probabilitatea mare ca mai multe persoane să își piardă locurile de muncă în urma dezafectării magazinelor proprietate personală care se află în calea șantierului.
Proprietarii vor garanții scrise
O altă problemă ar putea fi pierderea finanțării transfrontaliere, dacă Primăria Oradea nu reușește să rezolve corect și fără presiuni situația proprietarilor acelor magazine. Din informațiile pe care Simon le are, există 2 sau 3 proprietari care nu prea vor să se dea pe brazdă și doresc să ceară garanții scrise din partea Municipalității că vor avea spații asigurate în noua piață. Un alt aspect scos în evidență de APD este că promisiunile autorităților locale privind siguranța că actualii comercianți vor avea 100% loc în noua hală nu stau neapărat în picioare. Potrivit celor precizate de Adrian Simon, mai ales fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană, Municipalitatea va trebui să asigure șanse (relativ) egale pentru toți cei care ar dori să închirieze spații în Piața Rogerius. „Maximum ce poate face Primăria este să acorde punctaj suplimentar actualilor comercianți care se vor înscrie la licitație”, spune șeful APD Oradea. Pe această temă, primarul Ilie Bolojan declara că, în mod garantat, toți cei care acum au mese în piața din Rogerius vor avea loc și în noua construcție, „dacă vor dori”.
Comisia de monolog social
Cu toate aceste posibile probleme în tolbă, APD ar fi vrut o dezbatere onestă cu CDS, mai ales că, în vara anului trecut, în prezența ministrului delegat pentru dialog social, Liviu Pop, prefectul și președintele Consiliului Județean Bihor s-au arătat mai mult decât deschiși pentru colaborarea cu forurile civice. Mult mai tranșant decât liderul APD Oradea, vicepreședintele Budea l-a criticat pe directorul Andrica de la piețe, care s-ar fi arătat deosebit de arogant în scurta discuție pe care a avut-o cu ei în ședința din 24 ianuarie (după care a și părăsit sala), dar și pe Claudia Timofte, directorul Cancelariei prefectului: „Dacă tot mimăm dialogul, am pretenția ca dna Timofte să nu-mi taie microfonul”, spune fostul jurnalist, scârbit de modul în care CDS își desfășoară activitatea.
Luați-ne în serios sau vă lăsăm!
Printr-o adresă depusă la Prefectură și la CJ, Pro Democrația solicită liderilor celor două instituții să revină la sentimente mai bune, în caz contrar luându-se în considerare retragerea forului civic din această Comisie. „Decât să ne pierdem vremea, să avem sentimentul că deranjăm și să ni se râdă în nas, mai bine nu mai participăm!”, a declarat Florin Budea.
Potrivit legislației în vigoare, unul dintre rolurile CDS este „asigurarea unor relaţii cu partenerii sociali – administraţie, patronat, sindicate – care să permită o informare reciprocă permanentă asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administraţiei sau al partenerilor sociali”. De asemenea, Comisia ar trebui să consulte partenerii sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură, cu caracter economico – social și să dispună, „…în baza celor convenite cu partenerii sociali, direcţionarea spre realizare a problemelor către autorităţile publice autorizate sau, după caz, Ministerului Internelor sau altor autorităţi ale statului”. Cu condiția să își ia în serios atribuțiile și să ia realmente în considerare subiectele problematice (fie ele și sensibile politic!) aduse în atenție de partenrii precum Pro Democrația.
oct. 25, 2022 0
feb. 10, 2022 0
iul. 20, 2020 0
feb. 12, 2020 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0