Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 14, 2023 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1036 vizualizari
Copiii proveniţi din comunitatea marginalizată Gutenberg vor avea la dispoziție, din primăvara anului viitor, un spațiu destinat lor unde se vor desfășura activităţi educative, culturale si recreative menite să diminueze abandonul școlar, precum și să îmbunătățească nivelul de trai în rândul acestora. Astăzi, în prezența viceprimarului Antonia Nica, a avut loc conferința de închidere a proiectului care a vizat construirea Centrului de Zi de pe str. Calea Clujului, nr.188, din fonduri europene, obiectiv realizat de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte Internaționale.
Acest centru se alătură celorlalte proiecte importante derulate de către administrația publică locală în domeniul social, precum centrul pentru persoane cu scleroză multiplă, cel dedicat copiilor cu sindromul Down, centrul pentru vârstnicii din Episcopia Bihor sau celor pentru cazare temporară.
”În lumea secolului XXI, în Europa, în România și în Oradea există comunități defavorizate. Aceste realități evidente de pe tot globul nu sunt ceva nou, dar acolo unde sunt, de regulă sunt însoțite și de marginalizare socială, de șanse inegale de integrare pe piața muncii, de discriminări în educație sau acces limitat la diferite structuri și servicii. Administrația orădeană a înțeles aceste realități și faptul că trebuie să facă ceva, iar programele europene dedicate regenerării fizice, economice și sociale ale comunităților defavorizate au fost folosite pentru ca în orașul nostru, acestea să aibă mai multe șanse la o viață mai bună.
Prin acest proiect nu se vor rezolva toate nedreptățile sociale din Oradea sau din lume, dar cred că, oferind altora o șansă – în mod special, astăzi, copiilor – comportându-ne cu alții așa cum și nouă ne-ar plăcea să se comporte alții cu noi, sădim pentru viitor semințele speranței, ale credinței și ale iubirii”, a precizat viceprimarul Antonia Nica.
Detalii legate despre complexul destinat copiilor au fost prezentate de către Claudia Ardelean, responsabilul de proiect.
Centrul de zi a fost ridicat în incinta Școlii Gimnaziale Ioan Slavici și presupune două clădiri: corpul principal format din parter și etaj cu un acoperiș de tip șarpantă, iar corpul sălii multifuncționale cu regim de înălțime parter înalt. În interiorul clădirii există un cabinet pentru consiliere psihologică şi socială, o sală multifuncţională, săli de recreere şi socializare, cabinet medical, sală de mese, teren de sport şi spaţii de joacă în aer liber. De asemenea, proiectul a presupus și reabilitarea a trei străzi adiacente: Arabilor, Ioan Buşiţia şi Thomas Mann.
Având în vedere faptul că centrul de zi va fi administrat de către Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO), directorul Anca Grama a precizat: „Ne bucurăm foarte mult de acest spațiu frumos și generos, care va fi a doua casă pentru unii copii. Mulțumim administrației locale, care alături de alte proiecte mari de infrastructură, se preocupă și de partea socială, toate aceste proiecte implementate pe sfera socială dovedindu-și deja utilitatea. De acest centru vor beneficia 60 de copii din zonă, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Noi le vom oferi activități de educație, de îngrijire, de sprijin, precum și consiliere atât lor, cât și părinților acestora. Suntem de părere că prin educație, copiii pot depăși situația în care se află și pot avea acces la un viitor mai bun.’’
Conform estimărilor, o mare parte din elevii școlii din zonă vor fi beneficiarii direcți ai centrului, iar personalul acestuia va ajuta zilnic copiii care provin din familii numeroase, monoparentale sau cu risc mare de abandon școlar. Aceștia vor primi totodată și hrană caldă pe două ori pe zi și vor avea parte de activități extrașcolare.
De lucrări s-a ocupat SC ABED NEGO COM SRL, valoarea contractului fiind de 7.449.335,12 lei (TVA inclus), din care 98% sunt bani nerambursabili (7.397.514,62 de lei).
nov. 07, 2024 0
sept. 05, 2024 0
aug. 30, 2024 0
dec. 27, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0