Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 01, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1270 vizualizari
Pe 29 ianuarie, la sediul CPECA Bihor, a avut loc prezentarea activităţilor desfăşurate în anul 2020 de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Oradea, eveniment la care au participat conducerea și membrii CRPECA Oradea, având în vedere contextul pandemic actual.
Activitatea CRPECA Oradea, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţia cu rol de coordonator naţional în domeniul drogurilor, se desfăşoară în concordanţă cu prevederile Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020 şi a Planului de acţiune în perioada 2017-2020 pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog 2013 – 2020, respectând caracteristicile socio-demografice ale judeţelor Bihor şi Satu Mare.
Printre principalele atribuţii ale Centrului Regional se numără elaborarea documentelor strategice antidrog (strategiile judeţene şi planurile de implementare a acestora), implementarea unor măsuri concrete prin furnizarea serviciilor de prevenire şi asistenţă pentru consumatorii de droguri, colectare de date, conform indicatorilor şi criteriilor de apreciere a fenomenului consumului de droguri.
În contextul întâlnirii, au fost prezentate principalele realizări care au marcat activitatea Centrului Regional Oradea, în anul 2020.
Astfel, pe parcursul anului 2020, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea a desfăşurat proiecte, campanii şi activităţi, în scopul întârzierii debutului consumului de droguri, a evitării acestuia în contextul general al promovării unui stil de viaţă sănătos.
Pe plan local şi regional, pe întreg parcursul anului 2020, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea a desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate precum şi activităţi specifice de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri, adaptate cerinţelor actuale de învăţare și contextului generat de măsurile de prevenire a răspândirii COVID 19, astfel:
Au fost implementate activităţile prevăzute în Planurile de acţiune pentru perioada 2017-2020 ale Strategiilor judeţene antidrog 2013 – 2020 şi elaborate Rapoartele de monitorizare a activităţilor desfăşurate în anul 2020, prevăzute înplanurile menţionate anterior.
Rezultatele pe componenta de prevenire a consumului de droguri sunt activităţile specifice desfăşurate, la nivel regional şi local, în campaniile şi proiectele antidrog, în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi prevenirii consumului de droguri, inclusiv noile substanţe psihoactive.
Astfel, în anul 2020, la nivelul CRPECA Oradea au fost implementate 11 proiecte și campanii locale de prevenire în şcoală, familie şi comunitate, ce au totalizat 188 de activităţi desfăşurate la nivel local, în mediul urban şi rural: beneficiari direcţi: 2774 copii, elevi, cadre didactice, tineri, adulţi, părinţi, viitori conducători auto, diferite categorii socio-profesionale, etc. De asemenea, au fost desfăşurate un număr de 414 activităţi, cu un număr de 5.556 beneficiari în cadrul proiectelor, campaniilor şi programelor naţionale de prevenire (Exemple: Proiectul – concurs „Mesajul meu antidrog”, „Necenzurat”, „Cum să creştem sănătoşi”, „ABC- ul emoţiilor”; „Fii liber!”, „Eu şi copilul meu”, „Fred Goes Net”, Programul – „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, „19 Zile de Prevenire a Abuzurilor şi Violenţei Asupa Copiilor şi Tinerilor” ), etc.
Pe componenta de asistenţă a consumatorilor de droguri, au fost furnizate următoarele:
ca şi servicii de asistenţă directă, la nivel regional, au fost acordate informaţii pentru 94 persoane, au fost realizate 21 intervenţii individuale, 19 evaluări EUROPASI şi 26 şedinţe de management de caz.
la nivel regional, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a emis 51 ordonanţe de evaluare, pentru un număr total de 121 persoane consumatoare de droguri.
cazurile de urgenţe medicale ca urmare a consumului de droguri au fost în număr de 124.
Principalele obiective şi priorităţi ale Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea pentru perioada următoare sunt reprezentate de continuarea proiectelor și campaniilor demarate în anul 2020, iniţierea de noi proiecte şi campanii de prevenire, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări nerambursabile.
Întreaga activitate a CRPECA Oradea a fost apreciată de către partenerii instituţionali, pentru complexitatea şi diversitatea activităţilor desfăşurate, atât în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri, asistenţa acordată consumatorilor de droguri, cât şi în ceea ce priveşte deschiderea spre cooperarea interinstituţională şi spre societatea civilă.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0