Actualizat mai 15th, 2025 12:13 AM
mai 15, 2025 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 60 vizualizari
Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea a sărbătorit 100 de ani de educație artistică prin două evenimente aniversare de excepție!
Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Școlii de Arte „Francisc Hubic”, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Consiliul Județean Bihor, au organizat două evenimente aniversare care au reunit nume importante, locale și naționale, sub semnul excelenței și al continuității educației artistice.
Primul eveniment a avut loc în 12 mai 2025, la Muzeul Țării Crișurilor, sub forma unui vernisaj și concert aniversar. Publicul a fost invitat să descopere expoziția HubicART100, realizată de secțiunile de arte plastice ale școlii, sub coordonarea profesoarelor Kinga Hollo și Florence Sabău.
Seara a continuat cu un concert susținut de cursanți, absolvenți și profesori ai școlii, printre care Grupul coral „MiDo” (prof. coord. Narcisa Midoschi), David Onică (prof. coord. Oszaczky Katalin), Alex Sebastian Lucaciu (prof. coord. Adrian Miescu), Filip Mureșan (prof. coord. Alina Orbán), Antonie Ungur (prof. coord. Annamaria Bulzan), prof. Varady Henrietta și prof. Oszaczky Katalin.
Evenimentul a fost prezentat de prof. Narcisa Midoschi, iar invitații speciali au fost Eliza Seche, strănepoata preotului, compozitorului și dirijorului Francisc Hubic și Corul Buna Vestire – Francisc Hubic.
“Suntem profund onorați să fim chiar noi cei care marchează un moment istoric de o asemenea însemnătate: Centenarul Școlii de Arte “Francisc Hubic”. Este o bucurie să celebrăm împreună un secol de excelență în educația artistică bihoreană, 100 de ani în care această instituție a crescut generații de artiști, a păstrat vie arta și a promovat-o în toate formele ei.”, a declarat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Momentul culminant al centenarului a avut loc pe 13 mai 2025, la Teatrul ”Regina Maria” din Oradea, printr-un concert aniversar grandios prezentat de Iuliana Tudor.
Programul a inclus o varietate de momente artistice, acompaniate de Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor Liviu Buțiu și Art Band, conducere muzicală – Cristian Moldoveanu și
susținute de:
Secțiunea de canto muzică ușoară, prof. coord. Lăcrimioara Deac: programul secțiunii a cuprins interpretarea piesei Clown de către cursantele Briana Magdaș, Ana Rotar și Clara Florian. Absolvenții Sergiu Nica, Anca Drăgoescu și Narcisa badea au surprins publicul cu piese precum Oameni, Rolling in the deep, respectiv, Au înnebunit salcâmii.
Secțiunea de teatru, prof. coord. Șerban Borda: a fost reprezentată de cursanții Alexandru Petruț și Eduard Birău, care au susținut un moment haios de pantomimă.
Grupul vocal ”Lioara” al Școlii de Arte ”Francisc Hubic”, prof. coord. Antonela Ferche Buțiu: cursanții și absolvenții care fac parte din grup au bucurat publicul cu cântecele Dă doamne la lume bine și Deschideți porțile larg.
Secțiunea de coregrafie, prof. coord. Edit Groza: programul secțiunii a cuprins coregrafii precum Adagio, Coppelia, Raymonda și Lacul Lebedelor.
Ansamblul ”Floarea Barcăului”, coregraf Mădălina și Sergiu Duca: a animat seara cu o suită de jocuri populare din mai multe zone ale țării.
Canto popular maghiar, prof. coord. dr. Brugos Aniko: doamna profesoară a interpretat o serie de cântece din zona Călata.
În ultima parte a evenimentului din data de treisprezece, pe scenă au urcat Antonela Ferche Buțiu, Oana Bozga Pintea, Levente Molnár și Ad Libitum Voices. Orchestra ”Rapsodia Bihoreană” a susținut și ea o suită de piese concertante de excepție. Un alt moment inedit a fost acela când profesoarele de canto, Antonela Ferche Buțiu și Lăcrimioara Deac, au realizat un duel al genurilor muzicale, interpretând într-un mod original piesa Bătuta.
Ropotele de aplauze au răsunat din sala teatrului după fiecare moment, dar finalul spectacolului, când toți artiștii au urcat pe scenă pentru a cânta La mulți ani, a ridicat întreg publicul în picioare, marcând un moment special.
Evenimentele au fost organizate de Școala de Arte ”Francisc Hubic”, parte a Centrului de Cultură al Județului Bihor și de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Podgoriile Dextra, Cofetăria Elidor, Astoria, Teatrul ”Regina Maria”, Muzeul Țării Crișurilor, Episcopia Greco-Catolică Oradea.
mai 06, 2025 0
feb. 05, 2025 0
dec. 16, 2024 0
nov. 27, 2024 0
mai 15, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 14, 2025 0