Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
feb. 16, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 780 vizualizari
Pentru principii sănătoase
Primarul spune că, împreună cu managerul Carmen Pantiș și directorul financiar Emil Muț Popovici, a reluat discuția cu CAS privind alocarea de fonduri astfel încât Spitalul Județean să poată funcționa în condiții normale. „Am cerut Casei să respecte niște principii sănătoase care înseamnă că dacă bugetul CAS aferent județului Bihor a fost redus, atunci reducerea să se reflecte proporțional în bugetele tuturor spitalelor; proporțional față de anul trecut, nu față de numărul de paturi pe care îl au astăzi”, spune Bolojan. CAS susține că a făcut o astfel de reducere la toate spitalele, uniform. Dar, se pare că în cazul Spitalului Județean de la Oradea, reducerea a avut un bonus, finanțatorul luând în calcul deja și numărul de paturi mai mic rezultat în urma reformei la care instituția a fost supusă după ce a trecut în subordinea Consiliului Local. Așa cum și viceprimarul Gheorghe Carp preciza recent, edilul-șef orădean susține și el că „nu este normal ca cei care fac reforme să fie afectați sau tratați cu aceeași măsură cu cei care nu fac și nici nu vor face dacă nu vor fi puși în anumite situații”. Argumentul suprem al conducerii Municipalității este că randamentul spitalului s-a îmbunătătțit prin creșterea rulajului: la un număr mai mic de paturi au fost tratați la fel de mulți pacienți, prin reducerea perioadei de spitalizare.
Vrea cel puțin 2.700 de cazuri
Bolojan spune că a cerut Casei ca aceasta să ia în calcul durata de de spitalizare pe anul trecut, dar raportat la actualul număr de paturi, substanțial mai mic. Media de cazuri rezolvate și decontate în 2010 la Spitalul Județean a fost de 3.250. Potrivit primarului de Oradea, administrația locală nu este de acord să cedeze foarte mult din această porție de bani pentru decontarea cazurilor de la Județean. Ilie Bolojan a precizat azi că Primăria este dispusă să lase până la maximum 2.900 de cazuri (în urma obligațiilor asumate de Guvern în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internațional). „Dar nu 2.100 sau 2.200, câte s-au dat spitalului”, adaugă edilul. În susținerea acestei fermități și a solicitării de tratament corect din partea CAS Bihor, primarul explică că ar fi tragic să nu mai poată fi tratate urgențele, în condițiile în care Spitalul Județean se ocupă de o parte a leului în ceea ce privește mai ales cazurile din teritoriu. Șeful Municipalității a menționat că Casa caută soluții pentru ca Județeanul să poată primi minimum 2.700 de cazuri plătite, „…astfel încât să poată funcționa acceptabil”.
Județeanul nu-i ca Pelicanul
Deși spune că nu acuză Casa de favoritisme, Ilie Bolojan a ținut să precizeze că a observat că „avem un spital privat care are niște finanțări consistente, cu toate că numărul de paturi este de 10 ori mai mic decât cel de la Spitalul Județean”. Primarul se referă la Spitalul Pelican, una dintre firmele care au fost premiate de Primăria Oradea pentru investițiile făcute în 2010. De asemenea, în ceea ce privește modul de abordare a problemei de către Casa de Asigurări de Sănătate, Bolojan a declarat că Spitalul Județean încă nu a reușit să semneze contractul de finanțare, în timp ce, spre exemplu, chiar și unitatea sanitară de la Nucet a făcut-o deja. „O logică foarte sănătoasă”, consideră, cu ironia de rigoare, fostul prefect. „În loc să rezolvi cel mai important spital prima dată, s-au gândit să semneze cu Centrul de la Nucet, foarte important pentru județul Bihor, de altfel”, a mai spus Bolojan.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0