Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
feb. 20, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1985 vizualizari
Victimele accidentelor de circulație sau cele ale unor atacuri vascular-cerebrale severe, dar și suferinzii de diverse boli neurologice care afectează mersul au acum o șansă bună de a învăța din nou să umble. La Spitalul Clinic de Recuperare de la Băile Felix funcționează vârful de tehnologie în materie de aparat care ajută la repornirea membrelor inferioare. Locomatul de lângă Oradea este o dotare unică în rețeaua de spitale publice din România, iar personalul unității medicale din comuna Sânmartin este încântat de aparatul achiziționat printr-o finanțare transfrontalieră inițiată de Consiliul Județean Bihor.
Practic, medicii de recuperare pornesc de la ideea că imposibilitatea de a umbla vine de la o lipsă de comunicare între creier și picioare. De asemenea, se consideră că nu poți învăța să mergi decât dacă îți pui picioarele la muncă. Iar atunci când acest lucru nu este posibil, se apelează la locomat. „În spatele acestui foarte complex aparat robotizat-computerizat stau foarte mulți ani de studii. Noile cercetări au demonstrat că creierul, măduva și întregul sistem nervos au o mar ecapacitate de regenerare”, spune dr. Ioana Cheregi de la Spitalul de Recuperare, cea care a prezentat în amănunt aparatul-minune și a făcut și o demonstrație privind modul de funcționare a acestuia. Pacientul care trebuie să învețe din nou să umble are parte de o pregătire amănunțită înainte de a fi supus locomatului. Respectivul este luat în primire de persoanele specializate în lucrul cu locomatul, fiind legat/suspendat pe un ham și un braț special, i se montează orteze speciale care îi vor mișca picioarele, imitând un mers „aproape fiziologic”, fără articulații rigide. Potrivit dr. Cheregi, un aspect foarte important pentru pacientul din locomat este că acesta poate verifica singur gradul de asistare din partea aparatului. Mai mult, persoana care învață din nou să își folosească picioarele „este încurajată și poate să participe la mers”, putând urmări cât este aportul locomatului și cât este contribuția ei personală. Oficialitățile și jurnaliștii prezenți sâmbătă la festivitatea de prezentare a investițiilor din 2011 au putut vedea cum funcționează pe viu aparatul, demostrația fiind efectuată cu acceptul unui pacient care suferă de paralizia membrelor inferioare în urma unui accident rutier. Tânărul în cauză a fost suspendat în ham, fără să fie nevoit să se sprijine nici măcar pe brațe, după care i-a fost montat dispozitivul robotizat care îi va induce mersul. Ortezele sunt fixate la nivel de șold și genunchi. Pentru a se putea lucra personalizat pentru fiecare pacient în parte, este nevoie de asistență computerizată prin care se face corelarea între greutatea corporală și aparat. Viteza de „deplasare” este reglabilă, așa numita încărcare a greutății făcându-se progresiv, în funcție de răspunsul pacientului la activitatea locomatului. Sâmbătă, pacientul adus la aparatul-minune s-a plimbat pe banda rulantă folosindu-și 50% din greutatea corpului.
Personalul care deservește locomatul a fost specializat în Elveția. Directorul Spitalului de Recuperare, dr. Ramona Suciu, a declarat că în contractul pentru furnizarea aparatului au fost prevăzute și stagii de perfecționare, așa că nu există riscul ca pacienții de la Băile Felix să nu beneficieze de ajutor uman profesionist atunci cânt ajung la acest aparat. De asemenea, managerul unității spune că recomandarea este ca pacienții prescriși pentru locomat să vină și cu propriii lor kinetoterapeuți, aceștia cunoscându-și bine clienții, la care se adaugă asistența din partea unui angajat al spitalului. De menționat că persoanele internate la Spitalul de Recuperare nu trebuie să plătească pentru a beneficia de locomat. În schimb, urmează ca forul de conducere a unității medicale din Băile Felix să fixeze un tarif pentru persoane din exterior cărora li se recomandă o terapie de reeducare a mersului și care au nevoie de locomat. Dr. Ramona Suciu speră ca tariful să fie unul accesibil, cunoscute fiind condițiile financiare ale majorității românilor. Pentru amănunte financiare legate de achiziționarea aparatului și pentru a reciti despre investițiile din 2011 de la Spitalul de Recuperare, accesați acest link.
httpvhd://youtu.be/_iGrgz1-qKc
[nggallery id=695]
ian. 21, 2015 0
feb. 01, 2013 0
ian. 09, 2013 0
dec. 14, 2012 Comentariile sunt închise pentru Spitalul de Recuperare din Băile Felix se explică: nu poate folosi donațiile de la Neșu din cauza birocrației
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0