Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
mai 15, 2022 Adrian Popa Actualitate, Frontpage, Sănătate 0 1494 vizualizari
Cel mai modern laborator robotizat de analize medicale din România a fost inaugurat, sâmbătă, 14 mai, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, în prezența managerului Gheorghe Carp, a Ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și a ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. La eveniment au luat parte și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, viceprimarul Oradiei, Arina Moș și alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și manageri de spitale din alte județe ale țării.
Astfel, cel mai modern laborator integrat de analize a fost realizat deasupra Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, la etajul I, fiind un proiect unic în sistemul public de sănătate din țară. Laboratorul a fost dotat în cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357: „Cooperarea pentru standarde înalte de asistență medicală în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.
‘’Îi avem la inaugurarea de astăzi pe domnul ministru Rafila și pe domnul ministru Cseke, pentru că ambele ministere au ajutat Spitalul Județean în dezvoltarea din ultimii ani. Trebuie să amintesc că în urmă cu 12 ani, inițiatorul descentralizării și reorganizării spitalelor a fost ministrul Cseke și ați văzut ce ușor s-a putut dezvolta Spitalul Județean și cel Municipal pentru că au aparținut unei singure autorități locale. Din fericire am avut ocazii multe să accesăm și proiecte transfrontaliere, din care, o parte se încheie astăzi cu inaugurarea laboratorului de analize medicale.’’, a precizat, în deschiderea evenimentului, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Gheorghe Carp.
Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea de-a fi dotate mai multe spitale din țara noastră cu aparatură modernă și a felicitat conducerea unității spitalicești din Oradea pentru investițiile masive, din ultimii ani, în infrastructura medicală.
‘’E bine să aducem toate laboratoarele din principalele orașe ale țării și din cele mai mici, dacă se poate, la standarde de calitate care să permită diagnosticul pacienților, și cred că dezvoltarea zonei de microbiologie va fi esențială în perioada următoare, nu numai pentru diagnosticul bolilor infecțioase, ci și pentru ținerea sub control, și fac un apel la d-voastră, ca manageri de spitale, să țineți cont de acest lucru. Trebuie să controlăm două probleme majore de sănătate publică și astea se pot realiza doar prin laboratoare de microbiologie profesionalizate în acest domeniu, mă refer la multirezistența bacteriilor la antibiotic și la control infecțiilor asociate asistenței medicale sau nozocomiale, pentru cei care nu sunt familiarizați cu această terminologie. Mă bucur că sunt aici pentru că am o confirmare, am fost în destul de multe județe din țară, am vrut să văd exact care au fost resursele la nivel local, și cred că avem și o oportunitate și o obligație în același timp să participăm la o competiție: Ministerul Sănătății și autoritățile locale, pentru a face în așa fel încât cetățenii să aibă în mod real acces la servicii de sănătate de bună calitate. Vă felicit, domnule director, pentru abnegație, perseverență și pentru continuitate. Se pare că continuitatea este un element important în realizarea unor obiective serioase în orice domeniu.’’, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Și ministrul Cseke Attila a vorbit despre descentralizarea sistemului sanitar, un proces care a permis spitalului din Oradea să se dezvolte și să devină performant. Acesta a menționat și importanța programului interreg RO-HU care a adus plusvaloare infrastructurii medicale orădene.
‘’Acest program interreg România- Ungaria, chiar dacă nu are o valoare, privită în ansamblu, foarte mare, este gestionat de ministerul pe care astăzi îl conduc, și a adus pe această zonă de graniță, în cele patru județe din România și patru din Ungaria, pe infrastructura sanitară, investiții frumoase, care poate nu puteau fi făcute din alte fonduri naționale sau europene și care, evident, aduc o plusvaloare. Cifrele arată că în actualul exercițiu financiar pe interreg România- Ungaria, din cele 100 de proiecte finanțate în cele 4 județe din țara noastră, beneficiarii din județul Bihor au 46 de proiecte castigate. Este meritul celor care s-au implicat, indiferent dacă au fost autorități locale sau județene ori societatea civilă, oameni care au știut să profite de această posibilitate și acum vom culege cu toții roadele.’’, a declarant ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Prin acest proiect s-a realizat o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Județean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secții și laborator, implementându-se soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator.
Noul laborator va deservi Spitalul Clinic Județean, iar la solicitare, și celelalte unități medicale de stat din Oradea. Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activități recurente, scăderea procentului de erori umane, dar și reducerea costurilor cu până la 30%.
Valoarea lucrărilor de amenajare a spațiilor pentru farmacie, laborator și sterilizare la nivelul parterului suplimentar proiectului “Extindere corp B- UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea” este de 3.188.453,22 lei.
Dotările și costurile pentru fiecare echipament sunt următoarele: sistem complet automatizat de prelucrare pre și post analitică a probelor biologice din și în laborator (ROHU 357): 9.240.090,25 lei; ultracongelator (ROHU 357): 43.435 lei; echipament frigorific (ROHU 357): 60.565,05 lei; set ph metru (ROHU 357): 2.688,21 lei; mobilier medical pentru farmacia I: 1.561.667,46 lei; sistem automat de însămânțare medii de cultură probe biologice (POIM): 4.165.000,00 lei; instrument PCR de analiză multiplex (POIM): 286.837,60 lei; aparat de imunologie pentru detectarea anticorpilor anti SARS COV 2 (POIM): 798.780,36 lei.
Extindere corp A1 din Staționar I cu un corp de clădire P și amenajare spațiu angio CT
Cei prezenți au vizitat și șantierul în curs de finalizare al proiectului ” Extindere corp A1 din Staționar I cu un corp de clădire P și amenajare spațiu angio CT”, din cadrul Spitalului Județean de pe str. Gh. Doja. Lucrările la clădire s-au făcut din fondurile proprii ale spitalului, valoarea acestora fiind de 3.999.637,16 lei.
Sistemul monobloc Angio CT este acum în curs de montare, acesta fiind achiziționat prin fonduri europene în cadrul ”Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunatățirea accesului și dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de interventii medicale în situații de urgență” – IPHEALTH – FA Phase, Cod emS: ROHU 449 – program de finanțare Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020”, valoarea lui fiind de 8.068.200 lei.
Sistemul monobloc Angio CT va funcționa în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Acest aparat este dedicat radiologiei intervenționale, dând posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului și prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase.
Acesta este un sistem hibrid folosit în radiologia intervențională vasculară și nonvasculară, compus dintr-un computer tomograf și un braț fluoroscopic cu care se pot achiziționa imagini secționale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua în aceeași încăpere, fără ca medicii să fie nevoiți să mute pacientul. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenții minim invazive și cu timp de recuperare scurt.
Laborator modern de medicină nucleară pe str. Republicii, nr. 37 (lângă policlinică)
Un alt proiect important este cel care vizează lucrările de amenajare a spațiului Laboratorului de medicină nucleară de pe str. Republicii, nr. 37. Amenajarea clădirii de lângă policlinică s-a făcut din fondurile proprii ale spitalului, valoarea acestora fiind de 1.550.518,45 lei.
Aparatul Spect CT care va fi folosit de acest modern laborator are o valoare de 3.449.572 lei fiind achiziționat pe fonduri europene tot în cadrul ”Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunatățirea accesului și dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de interventii medicale în situații de urgență”.
Secția UPU a fost dotată cu un computer tomograf cu 128 slice-uri
Secția UPU a Spitalului Județean a fost dotată cu un computer tomograf foarte performant, cu 128 slice-uri, valoarea acestuia fiind de 2.171.750 lei. Acesta a fost achiziționat tot în cadrul ”Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunatățirea accesului și dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenții medicale în situații de urgență”
apr. 11, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0