Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
oct. 22, 2016 Andrei Şandor Administrație, Politică 0 2068 vizualizari
După ce, în repetate rânduri, fostul candidat la funcția de primar, Horea Vușcan, a adus în atenție subiectul, PSD a început, pe la finalul mandatului trecut, să vocifereze în Consiliul Local Oradea cu privire la proiectele de hotărâre prin care administrația acceptă donații de diverse suprafețe de teren. Este vorba despre acele donații făcute pentru ca oamenii să primească autorizațiile de construcție de la Primărie. Adică un fel de șantaj, după cum acuzau oponenții măsurii.
Noua voce în corul criticilor care se împotrivesc acestei proceduri de donare forțată aparține UDMR. Șeful grupului, Huszar Istvan (foto) a precizat din nou în ședința de plen de joi, 20 octombrie, că maghiarii din CL nu vor vota pentru aceste donații. Argumentul: există o sentință definitivă a instanței de judecată, prin care Primăriei i se cere să despăgubească un cetățean pentru terenul pe care a fost nevoit să îl doneze. Altfel spus, UDMR cere ca Municipalitatea să se gândească mai degrabă la exproprieri, „așa cum este corect și legal”, decât să condiționeze eliberarea autorizațiilor de construcție de acele donații.
Nervos pe fostul său coleg din Executiv, liberalul Mircea Mălan a reluat încă o dată anumite replici pe care plenul le-a mai auzit și de la primarul Ilie Bolojan. „Pentru că reveniți cu această atitudine, vă reamintesc că, pe când erați viceprimar, ați semnat și votat toate proiectele de acest tip”, a spus Mălan. Liberalul a precizat că situația este similară cu cea de după scoaterea PSD de la conducerea orașului, social-democrații începând să nu mai fie de acord cu anumite proiecte (precum cele cu donațiile) imediat ce au ajuns în Opoziție. „Niciun oraș nu poate face exproprieri în funcție de cum decid cetățenii să construiască ceva. Prin donația de teren, cei în cauză nu fac altceva decât să se supună condițiilor pentru a primi autorizația de construire, legislația prevăzând că este obligatoriu un acces la un drum public cu o anumită lățime”, a mai completat viceprimarul orădean adăugând, în direcția UDMR, că „nu ne veți convinge că ceva e legal când sunteți la Putere și devine ilegal când ajungeți în Opoziție”.
Mai mult decât atât, confirmând – dacă mai era nevoie – supărarea mare a primarului Bolojan din ședința în care consilierii PSD și UDMR au trântit toate proiectele care necesitau 18 voturi, Mircea Mălan a comunicat că șeful Executivului le-a transmis tuturor cetățenilor / familiilor afectate de votul de atunci că nu își pot continua investițiile din cauza grupurilor politice rebele din Consiliul Local. Și e adevărat, primarul chiar a promis că va face acest lucru. Promisiune respectată!
Deloc impresionat de soloul lui Mălan, consilierul Huszar Istvan a declarat că știe de corespondența dintre primar și oamenii blocați în proiectele de construcție. Se pare că celor în cauză li s-a spus la Primărie că situația se datorează faptului că „cele două partide (n.b.: PNL și UDMR) nu se mai înțeleg”. Fostul viceprimar a mai menționat că pe vremea când făcea parte din Executiv nu știa de decizia definitivă a instanței, care obligă Primăria să exproprieze. Iar pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, Huszar a cerut ca, de acum înainte, administrația locală să le comunice oamenilor care solicită autorizație de construire că există și varianta ca Municipalitatea să le cumpere terenul cerut ca donație. Lucru care e puțin probabil să se întâmple.
Merită spus că pe ordinea de zi a ședinței de joi a fost și un proiect prin care Primăria Oradea cere voie de la Consiliul Local să negocieze cu o familie prețul pentru o bucată de teren de pe str. Emilian Mircea Chitul. Adică o expropriere, nu donație. Directorul de Patrimoniu, Lucian Popa, a spus, la solicitarea grupului UDMR, că este vorba despre o tranzacție care trebuie să fie făcută pentru că pe acel teren al persoanei fizice trece pista de biciclete. Adică, potrivit oficialului din Primărie, situația nu se compară cu cea a unei donații de teren pentru obținerea autorizației de construire.
În mod evident, Huszar Istvan nu a fost mulțumit de explicațiile lui Popa și a acuzat administrația locală de aplicarea unei duble măsuri. „Nu e corect față de cei pe care îi punem să doneze. Iată, 400 de lei pe metru pătrat, ăsta e un preț corect”, a spus liderul UDMR Oradea cu referire la suma ce apare în proiectul aferent terenului de pe str. Emilian Mircea Chitul. „Asta ar trebui să fie procedura și pentru cazurile în care se cer donații de teren. Să nu-i mai forțăm pe oameni să doneze!”, a conchis fostul viceprimar.
ian. 22, 2025 0
ian. 03, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0