Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
mart. 17, 2015 Daniel Ardelean OBIECTIV 1 2800 vizualizari
Aţi făcut excese de carne roşie în timpul Sărbătorilor? Atunci este momentul să vă revizuiţi comportamentul alimentar pentru a vă proteja colonul. Alegeţi meniuri doar pe bazaă de leguminoase şi ciuperci. Vă asigură proteine de calitate, esenţiale pentru sistemul imunitar.
Încercaţi să consumaţi carne roşie doar o dată pe săptămână! Şi atunci pregătiţi-o la cuptor, în suc propriu sau în suc de roşii, la o temperatură de cel mult 160 de grade Celsius. Expunerea la o temperatură mai mare dezvoltă compuşi toxici. Evitaţi pe cât posibil prăjirea în ulei, dar şi grătarul.
“La carnea roşie procesată termic şi ridicată la o temperatură foarte mare cum este carnea prăjită şi mai ales carnea pe grătar se produc anumite amine policiclice şi compuşi aromatici care sunt dovediţi în mod clar, experimental, că sunt cancerigeni” spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg oncolog.
Compuşii cancerigeni se dezvolta în special în colon. Vă puteţi proteja organismul dacă includeţi în dieta zilnică cel puţin 30 de grame de fibre de calitate. Acestea se găsesc în legume, fructe, cereale integrale şi ciuperci. Şi măcar o dată pe săptămână alegeţi o zi fără carne. Nu veţi simţi foamea acută daca veţi consuma în această zi leguminoase. Este vorba despre preparate din fasole, mazăre, linte şi năut. Au un conţinut ridicat de fibre şi proteine.
“Proteinele de origine vegetală se metabolizează mai uşor şi nu conduc la apariţia acelor reziduuri pe care organismul este nevoit le elimine” spune dr. Şerban Damian, nutriţionist.
Alături de un preparat cu fasole sau mazăre, consumaţi pâine integrală. Aceste combinaţii nu vă îngraşă!
“În conbinaţia cu aminoacizii din cereale ne asigură un spectru complet de aminoacizi şi în felul acesta nu se pune problema că nu ne asigură în aceeaşi zi un context proteic de calitate” spune dr. Şerban Damian, nutriţionist.
În această zi, consumaţi şi hrişcă, o altă vegetală cu un conţinut ridicat de proteina de calitate, dar şi de glucide. Puteţi prepara clătite din făină de hrişcă umplute cu ciuperci, cu legume sau cu gem preparat în casă. Acestea nu îngraşă. De asemenea, hrişca nu conţine gluten.
“Iată că în această zi ar putea fi chiar şi o zi în care să nu mâncăm alimente glutenice pentru că astăzi, din ce în ce mai mult se constată că facem exces de alimente glutenice şi pot apăea intoleranţe alimentare” spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist.
De asemenea, optaţi pentru paste integrale combinate cu fasole roşie, porumb şi condimente picante. Este un meniu care nu îngraşă. În acesta zi, e indicat să gătiţi o supă sau o ciorbă de legume. Vă hrăniţi corect şi dacă alegeti o masă cu ciuperci, o vegetală plina de fibre şi proteine de calitate. Iar o salată de fructe completează o zi perfectă fără carne.
iul. 06, 2024 0
mai 17, 2024 0
oct. 30, 2023 0
sept. 07, 2023 0
iul. 02, 2016 0
iul. 01, 2016 1
iun. 29, 2016 0
iun. 28, 2016 0
„o zii”??? INCREDIBIL! https://diacritica.wordpress.com/2008/12/30/zi-zii-zi-i-despre-imperativul-lui-a-zice/