Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
feb. 20, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1422 vizualizari
O conferință de presă de vineri, 20 februarie, risca să devină un seminar științific cu date irelevante pentru publicul care vrea răspunsuri concrete la întrebarea „Ce se întâmplă cu zăcământul Ochiul Mare?”. Noroc că presa a pus piciorul în prag și i-a determinat pe oamenii de știință aduși de prefectul Claudiu Pop să vorbească pe limba majorității. Se știe că, după ce situația din Băile 1 Mai a degenrat, iar lacul cu nuferi a dispărut (punând în pericol și două specii endemice de acolo, melcul termal și roșioara lui Racoviță), prefectul Pop a inițiat controale prinvind forajele de apă din Sânmartin. De asemenea, după îndelungi consultări și discuții, specialiști de la ANRM și geologi / hidrogeologi au început monitorizarea nivelului apei. Totul în încercarea aflării cauzelor pentru care apa dispare. Așa cum și logica simplă o spunea, probabil că exploatarea excesivă a acestui zăcământ a dus la situația supărătoare, îngrijorătoare și jenantă (pentru România) care se constată acum. Adică la quasi dispariția lacului cu nuferi.
Azi, deși păreau că vin cu descoperirea secolului, specialiștii s-au afișat în fața ziariștilor orădeni pentru a spune că, practic, încă nu se poate spune nimic clar și că rezultatele sunt doar parțiale. Ca și cum s-ar pregăti deja terenul pentru concluzia finală prin care ni se va comunica faptul că nimeni nu e vinovat și că e normal ceea ce se întâmplă. „Sunt perioade de creștere, de stagnare și de scădere a nivelului apei în zăcământ”, spune dr. Adrian Iurchevici (foto) subliniind că modul în care apa geotermală e exploatată și capacitatea de refacere naturală a zăcământului sunt principalele lucruri care contează. Specialistul a arătat că apa din subterna e supusă unui dublu șoc: unul chimic (trecând de la starea sulfatată la cea bicarbonatată) și unul termic (răcirea treptată). Deci, în timp (n.b.: care poate fi de câțiva ani, câțiva zeci de ani sau sute de ani), apa geotermală actuală își pierde calitățile. Veste proastă, deci, pentru stațiunile de lângă Oradea, mai ales în contextul în care aceste schimbări pot fi accelerate de exploatarea fără discernământ a resursei. „Echilibru acestui sistem e foarte sensibil”, a mai precizat Iurchevici, însă nimeni nu vrea să dea verdicte. Deocamdată. Studiul va avea un raport final în septembrie 2016, dar un prim raport parțial mai aplicat va fi predat în martie 2015. Acelea vor fi deja date pe baza cărora se va putea face pasul următor.
Altfel spus, în caz căva deveni și mai evident că se scoate mult prea multă apă geotermală din Ochiul Mare (n.b.: fără reinjectare ei), ANRM va fi nevoită să ia măsuri. Și va pregăti, potrivit promisiunilor făcute (și) azi la Oradea cadrul juridic pentru modificarea termenilor contractuali aferenți licențelor de exploatare. Probabil se va apela la scăderea debitelor exploatabile. Până atunci, demersurile speecialiștilor care monitorizează situația ar trebui să aibă drept rezultat important determinarea debitului exploatabil optim. În funcție de acesta se va trece la modificarea termenilor contractuali în relația cu deținătorii de licențe de exploatare.
Prezent la conferința de presă, prefectul Claudiu Pop a ținut să precizeze că nu este de ignorat nici aspectul natural al scăderii nivelului zăcământului. Pe de altă parte, șeful Instituției Prefectului nu renunță la (re)verificarea forajelor din Sânmartin, semn că în continuare planează suspciunea că sunt persoane – și nu puține – care săvârșesc ilegalități exploatând apa geotermală. Adică pun în pericol până și viitorul stațiunilor balneare din comuna vecină cu Oradea. Nu de alta, dar de longevitatea zăcământului Ochiul Mare depinde cât timp vor putea funcționa aceste obiective turistice.
apr. 20, 2017 0
nov. 23, 2016 0
aug. 24, 2016 0
iun. 25, 2016 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0