Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
oct. 16, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1796 vizualizari
Reabilitare, recondiționare interioară a mobilierului, introducere în circuitul turistic național și internațional, găzduire a unui punct de informare turistică, amenajarea unei săli multifuncționale – toate acestea sunt proiectele pentru SInagoga Zion de pe str. Independenței. Proiectul transfrontalier, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, respectiv cu ajutorul primăriilor celor două orașe din euroregiunea Bihor/Hajdu-Bihar, poate fi considerat demarat în mod oficial.
Continuă valorificarea imobilelor prețioase
Miercuri, 16 octombrie, viceprimarul Mircea Mălan, liderul Comunității Evreilor din Oradea – Felix Koppelman și omologul din Debrecen al acestuia, Horovitz Tamas au făcut prezentările de rigoare în privința proiectului în valoare totală de aproape 1.900.000 euro. De aici, evreii din Debrecen vor beneficia de 326.000 euro, suma fiind destinată unei reabilitări similare. Viceprimaul Mălan a ținut să precizeze că și acest proiect prin care au fost accesați bani europeni face parte din strategia Municipalității orădene de punere în valoare a imobilelor valoroase, de patrimoniu. Edilul a avut cuvinte de apreciere la adresa oamenilor de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, care au lucrat la scrierea proiectului și care răspunde de implementarea lui. De asemenea, Mircea Mălan consideră că Sinagoga Neologă renovată va dovedi din nou că Oradea a fost, este și va fi un loc de maximă bună înțelegere între etnii. Totodată, viceprimarul a subliniat contribuția comunității evreiești la dezvoltarea municipiului nostru.
Clădire de mare importanță
Șeful Comunității Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, a întors laudele, precizând că nici acest proiect nu ar fi fost posibil fără dorința de implicare a Primăriei, a șefului acesteia – Ilie Bolojan și a fostului viceprimar Gheorghe Carp. Koppelman spune că renovarea sinagogii reprezintă un pas important în păstrarea identității acestei etnii a nivel local și că importanța clădirii de pe str. Independenței este evidentă și prin prisma interesului pe care turiștii din țară și din străinătate (fie că sunt evrei sau nu) îl arată pentru imobil. Liderul evreilor orădeni a reamintit că ultima procesiune în sinagoga de pe malul Crișului Repede a avut loc în urmă cu 12 ani, după care singurul eveniment mai de anvergură ce a mai avut loc acolo a fost un concert simfonic. Însă, din cauza stării avansate de deteriorare, Inspectoratul de Stat în Construcții nu a mai permis de atunci vizitarea în număr mai mare de 20 de persoane a sinagogii, iar cei care intră acolo nu se pot plimba în voie, ci doar pe culoarul central.
Fără ciment în loc de ipsos!
Arhitectul Cristian Pușcaș este cel care s-a ocupat de proiectul de reabilitare a Sinagogii Neologe din Oradea. La solicitarea bihorstiri.ro, acesta a explicat că sunt prevăzute în special lucrări de consolidare a structura de rezistență a imobilului. De asemenea, urmează intervenții de restaurare, conservare și reconversie funcțională. Deși veche, partea de învelitoare din tablă de zinc nu va suferi foarte multe intervenții, spune Pușcaș, invocând degradări minimale. În schimb, după cum se poate observa și în fotografii, va fi de lucru la pereți și la partea de mobilier. Lucrarea de la sinagogă va presupune și o serie de retencuiri și zugrăveli, urmând a se interveni și la partea de decorațiuni interioare din ipsos. Cimentul nu va putea fi folosit.
4 constructori ar vrea la sinagogă
Potrivit celor spuse de viceprimarul Mircea Mălan, pentru lucrarea destul de delicată (dar destul de bine plătită) de la sinagoga de pe str. Independenței se „bat” deja 4 firme: Abed Nego, Construcții Bihor, Chintoflor și Nymphaea (fosta Ciac). Urmează ca Municipalitatea să delibereze în următoarele zile în privința constructorului care își va putea trece în palmares reabilitarea sinagogii. Suma destinată acestei lucrări este de aproximativ 1,2 milioane euro (24% din acești bani provenind de la bugetul local al Oradiei).
Mai avem 700 de evrei în Oradea
În acest moment, comunitatea evreiască din Oradea numără aproximativ 700 de membri, după cum a afirmat azi Felix Koppelman. Cu toate acestea, precum cea de la Debrecen, este a doua ca număr după comunitatea din capitală. În ceea ce privește imobilul de pe Independenței, el a fost construit din contribuțiile evreilor locali, în perioada 1877 – 1878. Pe baza proiectului lui Busch David, arhitectul Rimanoczy Kalman sr este cel care s-a ocupat de edificare. Decorațiile exterioare și interioare poartă marca Horovitz Mor și sunt de inspirație maură. Sinagoga Zion se află, din anul 2004, pe lista monumentelor instorice, fiind inclusă la categoria B.
[nggallery id=1943]
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0