Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 06, 2014 Andrei Şandor Actualitate 1 1709 vizualizari
Ușor scandalos. Și, culmea, pe bani europeni. Primăria Oradea a dezvelit rezultatul unui demers lăudabil și de apreciat: un portal cu poze, filmulețe și trasee turistice destinat promovării acestui oraș și atragerii de turiști, precum și prezentării frumuseților arhitectonice locale. Doar că, așa cum se obișnuiește în România, ceva nu pare să fie 100% curat în treaba asta. Iată că o comunitate de internauți, formată din specialiști în planificare urbană, arhitectură, web design și fotografie au descoperit că portalul oradea.travel este o simplă temă pusă la dispoziție de WordPress (denumită World – Responsive Travel Woo Commerce Theme), care costă 55 de dolari. În comparație, conform datelor furnizate de Primărie, site-ul de promovare turistică a municipiului a costat peste 43.000 lei (fără TVA). Și tot din materialul „clientului” scoatem informația privind ceea ce s-a cerut de la cel ce avea să adjudece licitația aferentă: să creeze un portal web pentru Centrul istoric. Desigur, explicațiile privind sarcinile trasate firmei câștigătoare sunt de natură să acopere suma menționată, astfel încât, teoretic, nimeni să nu poată contesta și să nu poată critica ceea ce seamănă cu o risipă de bani.
Astfel, se spune în materialul prezentat la Primărie că firma a trebuit să facă „identificarea în piaţă a nevoilor turistului contemporan, a acelor necesităţi de informare şi promovare care să genereze satisfacţie”, să creeze conceptul integrat „de informare şi promovare (logo, slogan, transpunere a mesajului în imagine)”, să colecteze informațiile „necesare pentru constituirea bazelor de date pe domenii de interes (grafică 3D, proiecţii ortogonale izometrice istoricizante, tehnici de stampă, fotografii – minim 9000, puncte vizionare de 360 grade -minimum 30, includerea a 2 spoturi video şi creearea unuia în format timelaps)”, respectiv să cumpere domeniul .travel, să găzduiască portalul și să îl întrețină, să îl depaneze și să îl updateze pe „perioada derulării proiectului plus încă 5 ani postimplementare”. Sună pompos și, aparent, justifică cei 50.420 lei pe care cei de la Municipalitate erau dispuși să îi plătească. Noroc cu licitația, căci s-a adjudecat la „numai” puțin peste 43.000 lei.
Iată că profesioniștii de care menționam mai sus au analizat deja portalul și nu puține sunt problemele depistate.
Prea scump. Prea prost făcut
Unul dintre principalii contestatari ai calității produsului și ai prețului considerat mult prea mare este acel Dan Dragoș pe care orădenii îl cunosc deja grație unor proiecte fotografice și expoziții (inclusiv prin site-ul Oradea în imagini și prin campania Mândru că sunt orădean). Dar tânărul este meseriaș și în materie de planificare urbană, deci este unul dintre cei cu care Primăria Oradea nu s-a consultat în privința proiectelor de remodelare a unor zone clasice ale orașului. „Lipsă de profesionalism și de bun simț”, punctează Dan pe contul de pe site-ul de socializare. „Programatorul a uitat sau nu știe să schimbe denumirea folderului director al site-ului (LostWorldTheme), continuă acesta deschizând șirul bubelor descoperite și de alții. Pe lângă „calitatea informațiilor” (denumiri incorecte, neactualizate etc.) și cea a imaginilor, este arătat cu degetul și aspectul privind banii. „Un site cu o temă de 55 $ poate să coste 10.000 $. Ăsta face cam 1.500 $, după mine”, spune un alt cunoscător al domeniului, adăugând că „pentru 1.500 $ ar trebui să meargă strună (ceea ce nu se întâmplă acum)”.
Persoanele care i s-au alăturat lui Dan în analiza portalului oradea.travel mai reclamă modul în care au fost făcute fotografiile pentru acest important proiect: „Nu cred că am văzut o clădire întreagă de la asfalt și până unde se termină clădirea, toate sunt tăiate, ba sus, ba jos, ba la mijloc; nicio clădire completă”, scrie un internaut. Calitatea pozelor pare să deranjeze atât de mult încât fotografului „excepțional de bun și de profesionist” (n.b.: de la firma care a câștigat licitația pentru realizarea paginii web) i se aduce la cunoștință că există pe piață „wide angle lenses” și „fisheye lenses”. Poate pentru un următor proiect. Din păcate, sentimentul acestor oameni – care, desigur, vor putea fi acuzați de ciudă sau de răutate – este că, din nou, Municipalitatea orădeană a mânărit o licitație, dând contractul unei firme neprofesioniste, dar prietene.
Cum se explică, oficial, banii dați
Bihorstiri.ro a solicitat Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) informații cu privire la firma care a realizat portalul și mai multe detalii legate de cerințele aferente. Potrivit celor transmise de DMPFI, „la procedura de achiziţie publică desfăşurată au participat 4 ofertanţi”, iar firma care a corespuns cerințelor s-a dovedit a fi SC Studio Samoilă SRL, cu un preț situat la 86,6% față de totalul estimat. Cu privire la partea tehnică, cei din Primărie spun că „s-a optat pentru soluţia platformei WordPress (ca şi multe alte site-uri existente dinamice) care simplifică foarte mult procedura de updatare şi adăugare de ştiri şi fotografii, o soluţie care pune la îndemâna viitorilor beneficiari (ca de exemplu punctele de informare din Oradea) un instrument facil şi ușor de utilizat”. Totodată, DMPFI precizează că design-ul pre-fabricat cumpărat de la WordPress „a fost personalizat/modificat în totalitate şi dezvoltat ulterior conform cerinţelor, caietului de sarcini şi proiectului”. În răspunsul pe care l-am primit referitor la portalul oradea.travel, cei din Primărie înșiră procedeele prin care firma Studio Samoilă a trebuit să colecteze date, să încarce site-ul, să realizeze filemele etc. „Marea majoritate a elementelor grafice folosite sunt preluate din mediul arhitectural și istoric orădean (ele au fost stilizate acolo unde s-a impus), esența construcției constând în această personalizare, în utilizarea în interfața vizibilă a elementelor și compozițiilor grafice cu puternice amprente locale”, se mai precizează în răspunsul primit de redacția noastră.
Cert este că, într-adevăr, portalul de promovare turistică, așa cum a fost el prezentat în această săptămână și așa cum a fost testat/analizat de internauți orădeni de toate vârstele și având diverse specializări conexe subiectului, mai necesită îmbunătățiri, atât la formă, cât și la fond.
Contractul de mentenanță/bibilire e pe 5 ani. Deci mai este timp de perfecționare!
mart. 29, 2017 0
ian. 12, 2017 0
dec. 21, 2015 0
aug. 01, 2014 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
O stire slaba de can can local, se cunoaste bine ca Dan Dragos are un site cu poze si pseudoharti turistice si acum primaria vine cu un site care-i da mat. Nicio problema poti sa te specializezi Dan Dragos pe nunti. Un proiect bun ar fi Nevasta in imagini sau Mandru ca sunt mire sau Mandra ca sunt mireasa. Banuiesc ca esti absolvent de Sorbonica deci m-a indoiesc ca ai fi specialist in planificare urbana…Mai incet cu pianul pe scari.