Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
iun. 30, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1627 vizualizari
Săpămâna trecută, consilierii locali orădeni și cei din comuna Sânmartin au decis înfiițarea societății Termoficare SA, care ar urma să preia acele responsabilități ale Electrocentrale Oradea SA care nu mai au licență (link). Este vorba despre transportul, distribuția și furnizarea energiei termice. Se pare că ar urma ca noua firmă să preia aceste sarcini prin delegare de gestiune. Asta pentru că, potrivit legii, deși ar fi posibil ca, spre exemplu, Municipalitatea orădeană să se ocupe prin structurile ei proprii de aceste activități de termie, acest lucru nu se poate întâmpla căci administrația locală nu are personalul de specialitate necesar. Și nici nu poate angaja. Deci rămâne delegarea de gestiune. Conform Legii 325/2006, o asemenea „încredințare” e posibilă „fie prin concesionare, fie potrivit procedurii de parteneriat public-privat, în conformitate cu prevederile legale”. Același text de lege mai vorbește despre faptul că un astfel de operator poate activa strict „în baza licenţei eliberate de autoritatea de reglementare competentă”.
I-am cerut clarificări fostului președinte ANRSC (instituția care se face „vinovată” de retragerea licenței Electrocentrale Oradea), Mircea Matei (foto), cel care e considerat de Municipalitate ca fiind cauzatorul principal al problemelor administrative ale CET Oradea. Fostul șef al ANRSC spune că, aparent, Primăria merge pe varianta delegării de gestiune prin concesionare. Dar asta nu se poate decât în urma unei licitații. „La o asemenea licitație poate participa inclusiv Termoficare SA, dacă obține o licență simplă pentru un an, care permite participarea la licitații”, a precizat Matei pentru bihorstiri.ro. Ex-președintele ANRSC subliniază că parteneriatul public privat nu este fezabil cu noua societate înființată de Oradea și Sânmartin, ci doar cu o firmă privată. Foarte tranșant în chestiunea CET, pe care a expus-o încă din perioada în care echipele de control descindeau la Oradea (în iarna 2011/2012) și descopereau o serie de nereguli (ex.: tarife diferențiate, încasare nejustificată de bani, hiaturi nejustificate în furnizarea serviciilor către populație etc.), Mircea Matei (fost membru PDL) consideră că cei care au venit cu această soluție (n.b.: de rupere sub această formă a CET) au încălcat legea și „ar trebui să răspundă împreună cu cei care au aplicat-o”.
Nu eu, ci un PSD-ist a retras licența CET!
Fostul președinte ANRSC spune că Municipalitatea se află în această situație extremă în ceea ce privește termia numai din propria ei vină și anume pentru că nu a făcut nimic în ultimul an de zile, după ce ANRSC a decis retragerea licenței. De asemenea, reacționând din nou la acuzele de acasă cum că el e vinovat pentru această situație, Matei menționează că contractul cu Electrocentrale Oradea SA a devenit nul de drept „în momentul în care noul președinte al ANRSC, PSD-istul Doru Ciocan, a semnat ordinul de retragere a licenței în 20 iunie 2012”. Fostul pedelist mai susține că, dacă ar fi rămas în funcție, ar fi apelat la varianta semnării Ordinului de retragere a licenței doar în ultimă instanță, încercând înainte să facă „presiuni” asupra Primăriei Ooradea și Consiliului Local „să intre în legalitate, să dea înapoi populației banii încasați ilegal (n.b.: aproximativ 600.000 euro )”. De asemenea, Mircea Matei afirmă că în termen de 12 luni ar fi trebuit organizate și procedurile de atribuire, astfel încât, cel târziu în 20 iunie 2013, în Oradea să fi putut deja activa noul operator desemnat în condițiile legii.
apr. 08, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0