Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 17, 2011 Andrei Şandor Actualitate 3 2409 vizualizari
Un nou proiect investițional gestionat în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Crișuri” face ca o parte dintre orădeni să înjure actuala conducere a orașului. Marți, 17 mai, primarul Ilie Bolojan și Pasztor Sandor – director eecutiv al ABA „Crișuri” au prezentat presei planurile de transformare a peste 2 km de pârâu Adona în zonă cu șosea și spații verzi. Practic, azi au demarat oficial lucrările, deși Studiul de Fezabilitate încă nu a fost aprobat de Consiliul Local. Directorul Pasztor spune că este o lucrare importantă, având rol estetic, dar și unul de reducere a viiturilor pe pârâul Adona.
Peste 2 km de întubare
Lucrarea (executată de firma Repcon) va fi făcută pe porțiuni. Șeful ABA „Crișuri” spune că pe primul tronson pe care se munci va fi lăsat deschis un canal deoarece specialiștii se așteaptă la viituri ocazionale pe pârâul Peța, confluent cu Adona. Un alt tronson este pe o lungime de 1.040 m, situat în intravilan, zonă în care pârâul va fi integral casetat. Din punct de vedere tehnic, asta înseamnă un fel de căptușire a cursului pârâului cu o casetă având o deschidere internă de aproximativ 4 m, o înălțime de peste 2 m, astfel încât capacitatea portantă să fie destul de mare pentru a permite construirea peste ea a părții de drum destinat circulației. În continuarea zonei de intravilan, ABA „Crișuri” a prevăzut o porțiune cu dale din beton în formă de fagure, asta pentru o cât mai bună întreținere. Totodată, proiectul prevede grilaje care să stopeze înaintarea deșeurilor de tip flacoane sau doze de bere.
Încă 500 de locuri de parcare
Prezent din nou pe teren alături de Pasztor, primarul Bolojan a descris și el investiția, din punct de vedere al administrației locale: „Până la strada Meiului este o zonă care va fi amenajată în principal cu cale de rulare (șosea) și locuri de parcare, care va rezolva și o diferență de nivel existentă în acest moment. A doua zonă este de la str. Meiului până la str. Leonardo da Vinci, unde în principal vor fi locuri de parcare pentru că, cu deschiderea străzii Atelierelor (aflată acum în lucru) către Universitate, str. Leonardo da Vinci va deveni o stradă de trafic în așa fel încât va descărca Nufărul 2 cpătre zona centrală”. Astfel, șeful Primăriei explică și preocuparea pentru a se crea în zonă cât mai multe locuri de parcare; ideea este ca toți cei care locuiesc în blocurile de acolo să poată avea astfel de locuri pentru mașinile lor. A treia zonă, potrivit relatării lui Ilie Bolojan, merge de la intersecția cu str. Leonardo da Vinci până la str. Liszt Ferenc, la grădinița aflată în construcție. Pe acel tronson, edilul promite numai spații verzi și locuri de parcare.
Garaje demolate și exproprieri
De altfel, investiția comună nu are doar părți frumoase. Ilie Bolojan spune că a fost deja nevoie de demolarea a aproape 140 de garaje în vederea accesului utilajelor firmei executante, dar și pentru amenajarea unitară a zonei. Primarul spune că Studiul de Fezabilitate aferent proiectului descris va fi aprobat în următoarea ședință a Consiliului Local Oradea. Apoi, toate amănuntele legate de proiect vor fi discutate cu asociațiile de proprietari din zonele afectate de lucrare. Urmează ca Municipalitatea să elaboreze și proiectele tehnice de rigoare, respectiv să organizeze licitațiile astfel încât, pe măsură ce pârâul Adona va fi întubat, să se poată merge mai departe cu definitivarea lucrărilor de amenajare care țin de administrația locală. Estimativ, Pimăria va amenaja în zona respectivă în jur de 500 de locuri de parcare. De asemenea, Bolojan spune că sunt în plan anumite exproprieri „pentru că, după 1989, pe aceste amplasamente chiar în zone publice au fost reconstituite niște drepturi de proprietate care astăzi ne crează destul de multe probleme”.
Cu bani de la Uniunea Europeană
Vestea poate cea mai bună în ceea ce privește investiția este că, potrivit lui Pasztor Sandor, în urma vizitei reprezentanților Comisiei Europene (CE), s-a primit acord pentru ca 80% din valoarea totală a lucrărilor (aproximativ 11,4 milioane lei) să fie suportate din fonduri nerambursabile externe. „Săptămâna trecută, lucrarea a fost avizată favorabil din partea CE ca fiind una importantă pentru România și este o lucrare importantă pentru reducerea viiturilor, pentru reducerea riscurilor de inundații și pentru ecologizarea zonei”, spune directorul ABA „Crișuri”. Prin urmare, accesul la fonduri este asigurat, adică, în cazul casetării pârâului Adona, este vorba despre peste 2 milioane euro. Dacă totul merge bine, zona care astăzi este în lucru va fi predată în cursul anului 2012.
[nggallery id=197]
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
Cam multe lucrări începute fără a fi finalizate!
Podul peste Criş între Cazaban şi Sovata e terminat? Dar cel de pe Ovidiu Densuşianu? Sau poate cel de lângă piaţa de vechituri?
Aştept ca măcar una dintre lucrările astea să fie finalizate şi p’ormă să ne apucăm de altele noi de anvergură….