Actualizat aprilie 9th, 2025 4:42 PM
mart. 08, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2567 vizualizari
Incredibilă desfășurare de „forțe”, sâmbătă (8 martie), în sala mare a Primăriei Oradea. Doctor în istorie, jurnalista Cristina Pușcaș de la cotidianul Crișana și-a lansat cartea „Iadul roșu în oraşul de pe Criş – Penitenciarul Oradea (1945-1977)”, iar evenimentul s-a transformat într-un foarte frumos cadou pentru autor. Asta pentru că sala a fost literalmente neîncăpătoare pentru cei care au vrut să fie alături de tânărul cercetător orădean care abordează un subiect care a fost tabu foarte mulți ani. Volumul a putut fi scos pe piață și cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea, entitate implicată în tot felul de proiecte de interes local. Cât despre subiectul în sine, suferințele deținuților politici închiși în Penitenciarul Oradea, acesta a trezit și interesul realizatoarei TV Lucia Hossu Longin, autoarea celebrei „Memorialul durerii” venind la evenimentul de sâmbătă. La fel, au vrut să fie alături de Cristina o serie de oficialități locale: viceprimarul Mircea Mălan, deputații Cseke Attila, Ioan Cupșa și Ioan Roman, episcopul greco-catolic Virgil Bercea și șeful Direcției Județene pentru Cultură, Lucian Silaghi (președintele filialei bihorene a Asociației Foștilor Deținuți Politici).
Dintre vorbitorii de la momentul publicistic de sâmbătă s-a evidențiat Lucia Hossu Longin, care s-a arătat bucuroasă că poate sprijini un „tânăr talent” și care a afirmat că este nevoie de istorici în acest domeniu al victimelor comunismului și mai ales al deținuților care au fost aruncați în temniție din cauza convingerilor pe care le aveau. În opinia lui Hossu Longin, cartea „Iadul roșu” este o adevărată „istorie a rezistenței la oroare”, o relatare despre oamenii care „au supraviețuit cu demnitate” și care „nu au cedat sistemului”. Invitata Cristinei Pușcaș nu a ezitat să spună că avem de a face cu povestea „gulagului românesc”.
Tânărul istoric care a lucrat la această carte a dezvăluit că este vorba despre rodul unei munci de 8 ani. Volumul poate că nu ar fi fost posibil fără ca ziarista să poată accesa documente din arhivele Penitenciarului. Însă, cum este vorba despre o parte destul de sensibilă din trecutul recent al țării și al instituției de reeducare, activitatea de cercetare s-a lovit și de obstacole. Cristina spune că, după ce, la început, i s-a dat acceptul pentru a consulta documentele, prin 2011 ea a fost anunțată că acele acte nu sunt publice. A fost invocată o lege din 1977. Act normativ care, în mod evident, era în vigoare și în 2010 și în 2009, ani în care autoarea cărții „Iadul roșu” a putut să intre în arhivele Penitenciarului. În același timp, un alt sprijin în munca de documentare pentru carte l-a constituit accesul la arhivele din Cetate, care au fost mutate în noul sediu județean al Arhivelor Naționale. Dar se pare că partea cea mai consistentă și mai emoționantă din procesul de pregătire a cărții s-a dovedit a fi interacțiunea directă cu foști deținuți politici și cu rude ale acestora. Emoționată, pentru a da un exemplu șocant despre condițiile de detenție, Cristina Pușcaș a evocat acea Celulă 7 (celula neagră), în care prizonierul avea la dispoziție doar o placă de beton. Chiar și apa pe care o primea era aruncată pe acea placă, iar cititorii noștri pot să își pună la muncă imaginația pentru a-și da seama cum se hidratau acei oameni închiși acolo. Ca să nu vorbim și de alte aspecte. Cristina spune că această carte le este dedicată „celor care au știut să lupte pentru principiile lor” și celor care au ajutat-o să creioneze volumul lansat azi la Oradea. Mai merită menționat că, potrivit Luciei Hossu Longin, în perioada comunistă, în România au existat aproximativ 2 milioane de deținuți politici. Dintre aceștia, vreo 500.000 au murit în pușcărie.
[nggallery id=2183]
La evenimentul de lansare de sâmbătă a mai participat și beiușanca Aurora Dumitrescu, fost deținut politic, care mâine (9 martie), împreună cu Hossu Longin, va fi prezentă la parastasul anual de la bisericuța din Parcul Traian, în organizarea Asociației Foștilor Deținuți Politici, de la ora 12:30.
iul. 04, 2024 0
mart. 29, 2023 0
nov. 12, 2021 0
iul. 31, 2020 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0