Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 27, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Editorial 0 1807 vizualizari
Se zice că Puterea corupe. Nu vreau să încerc să demontez zicerea, mai ales că încă nu mi s-a dovedit contrariul. Adică încă nu am văzut vreun om sau partid care, ajuns la ciolan, să nu se considere zeu și să nu se creadă (măcar în sinea lui) etern într-o anumită poziție, din care să profite la maximum de binefacerile unei poziții favorabile. Că nu se recunoaște cu voce tare, asta e altă poveste. Dar să nu divagăm. Eu aș spune că Puterea îi face aroganți pe unii. Chiar foarte aroganți. Cel mai recent exemplu în acest sens, pentru mine, a fost prestația consilierului local liberal Dan Octavian în ședința de Consiliu Local din 23 octombrie. Un tip care nu a stat departe nici de PD atunci când acesta conducea urbea, care s-a „școlit” în de-ale patronatului pe lângă Ioan Lucian de la Federația Patronilor Bihor și care și-a (re)găsit (brusc) rădăcinile liberale imediat ce a devenit clar că Ilie Bolojan va deveni primar al Municipiului Oradea. Din 2008, el este nelipsit din cercul de conducere al PNL local, s-a vrut deputat de Nufărul în urmă cu 4 ani, iar acum se zvonește că îl va înlocui pe Ovidiu Gavra din postul de manager al Companiei de Apă Oradea. Că se va întâmpla sau nu această schimbare, rămâne de văzut.
Până atunci, Dan Octavian îi dovedește primarului (șeful său direct de partid) că ar merita să fie șef peste canalizarea orădeană. Cum anume? Ca președinte de ședință, în plenul legislativului local, văzând că pe Bolojan încep să îl enerveze prelungirile discuției despre darea în administrarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” a clădirii de pe str. Stănișoarei (în dauna Școlii „Szacsvay Imre”), liberalul a decretat: „Nu vă mai dau cuvântul pe acest subiect!”. Din câte știu (lucru subliniat și de un ales local de la UDMR), președintele de ședință nu are dreptul să decreteze așa ceva. Eventual, dacă luările de cuvânt ar risca să se prelungească prea mult (dar cine decide când e prea mult?), pot fi limitate intervențiile. Chiar dacă nu convin unele lucruri.
Atitudinea dictatorială e cu atât mai curioasă, cu cât era clar că proiectul de hotărâre va trece, majoritatea USL (ajutată de PDL) având destule voturi. Să înțelegem că a epuiza un subiect de interes pentru o parte importantă a populației Oradiei, chiar dacă ședința ar dura 3, 4 sau 5 ore, nu este ceva important pentru edilii de la Putere? Precizare: după reorganizarea rețelei școlare, având în vedere că la „Eminescu” au fost pornite și clase mici, mi se pare un lucru logic că clădirea respectivă (în care au fost repartizate acele clase) intră în administrarea liceului. Nu mă tem că Primăria Oradea nu va găsi o soluție bună pentru copiii de la „Szacsvay” așa cum mereu au fost găsite soluții pentru rezolvarea unor astfel de chestiuni. Dar să vii tu, reprezentant al cetățenilor, și să spui că nu mai ai chef să asculți ce vor să spună colegii tăi despre un subiect de pe ordinea de zi, mi se pare de-a dreptul sfidător. Și la adresa consilierilor UDMR (cu care, să nu uităm, liberalii s-au „pupat” în legislatura trecută), și la adresa reprezentanților Școlii maghiare afectate de decizie (n.b.: directoarea a fost acolo), dar și la adresa părinților copiilor (care, de asemenea, au fost în sală).
La o adică, este vorba despre cetățenii municipiului în al cărui legislativ activezi. De la a-i desconsidera pe ei și până la a desconsidera pe orice alt orădean care nu are aceeași părere cu actuala conducere a orașului nu mai este dect un pas. Un pas pe care majoritatea momentană din Consiliul Local Oradea pare dispusă tot mai des să îl facă fără probleme.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0