Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 31, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 4153 vizualizari
Dacă va depinde doar de cum arată, cât e de mare şi de dotat Campusul aferent, Universitatea din Oradea (UO) va intra instantaneu în Top 50 al şcolilor superioare din lume. Peste vreo 10 – 15 ani, atunci când Masterplanul (de lucru) prezentat azi (31 mai 2018) va fi definitivat. O promisiune electorală din 2016 a lui Ilie Bolojan, cea referitoare la sprijinirea cu aproximativ 2 milioane de euro/an a infrastructurii universitare, prinde contur. În bună înţelegere cu UO, cu Ministerul Educaţiei şi cu Consiliul Judeţean Bihor. Edilul a apărut în conferinţă de presă împreună cu prorectorul Marcela Prada şi cu reprezentantul proiectantului, arhitectul Petre Năstase (care a proiectat şi sala polivalentă care se va construi în Oradea), pentru a dezveli proiectul noului Campus al UO. Un document care intră de azi în dezbatere publică, după ce a fost prezentat şi în faţa reprezentanţilor facultăţilor.
Se porneşte de la ideea că Universitatea este şi trebuie să rămână un magnet de tineri pentru Oradea, iar după absolvire cei care nu sunt de pe aici pot rămâne pe loc pentru a munci şi pentru a-şi întemeia familii. Ilie Bolojan spune că urmează o colaborare şi mai strânsă cu mediul academic, o relaţie care va trebui să continue „indiferent cine este primar sau rector”. Prorectorul Prada consideră că Masterplanul, fie şi în formula de „creion” care mai poate fi îmbunătăţită, poate fi deja un bun mijloc de promovare pentru UO. Senatul îşi va da acordul pentru implementarea formei finale ce va rezulta din consultările din următoarele 30 de zile.
Arhitectul care s-a ocupat de desenarea proiectului vorbeşte despre un plan de viitor prin care actualul Campus va fi conectat de cel nou despre care se tot vorbeşte de ceva ani. Petre Năstase pune accent pe „spina verde” care devine elementul de conexiune prin care, pe lângă clădiri şi alte facilităţi construite, noul Campus al UO va deveni ceea ce trebuie să devină: un spaţiu în care este loc şi pentru socializare, pentru plimbare, pentru mersul cu bicicleta etc. Cu zone verzi bine definite, cu păstrarea arborilor vechi şi cu scoaterea în evidenţă a particularităţilor arhitecturale. În Masterplan, în partea referitoare la clădiri, există şi demolări în plan, însă acestea par că vor fi compensate din plin cu alte edificări. Spre exemplu, potrivit celor explicate de primarul de Oradea, etapizarea implementării proiectului va însemna că se va începe cu partea de vest. Adică cu preluarea în administrare de la Ministerul Educaţiei a unui perimetru în care vor fi construite, pentru început, două cămine studenţeşti noi nouţe. E nevoie de preluare pentru ca Primăria să poată investi acolo în deplină legalitate. Va fi o acţiune prioritară pentru demararea, probabil cel târziu în primăvara viitoare, a construcţiilor. Iar după un an, noile cămine ar putea fi finalizate.
Pe de altă parte, Bolojan a precizat că s-a înţeles chiar în această dimineaţă cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, cu privire la abordarea comună a problemei Campusului. Se ştie că acolo există şi terenuri / proprietăţi ale forului judeţean, şi acestea urmând a fi integrate în Masterplan, iar colaborarea între cele două instituţii (Primăria Oradea şi CJ Bihor) va face ca cel puţin partea birocratică a lucrurilor să meargă înainte mai în viteză. O altă etapă, ultima, va viza extinderea în zona care acum e proprietatea Ministerului Afacerilor Interne. Mai exact, sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ). Se discută şi despre mutarea acestei instituţii, însă acest lucrur nu are cum să se întâmple înainte ca IJJ să aibă un alt sediu adecvat.
Pe scurt, Masterplanul prezentat azi va însemna o creştere cu 30% a suprafeţei ocupate acum de Campusul UO. Vor putea fi amenajate până la 13 ha de spaţii verzi şi 4 hectare de piaţete/spaţii publice. Arhitectul Petre Năstase mai vorbeşte despre o suprafaţă de doar 0,6 ha pe care se va desfăşura trafic auto (n.b.: în perspectivă, strada Universităţii va deveni aproape integral pietonală, doar autobuzul urmând să mai poată trece pe acolo), despre 35.000 mp de cămine studenţeşti şi despre aproximativ 50.000 mp de spaţii educaţionale. Demolările ar viza vreo 20.000 mp. Printre noutăţi, pe lângă un aspect despre care primarul Bolojan spune că ar fi unul de anii 2030, s-ar număra şi refacerea facilităţilor sportive din Campus, incluzând şi un bazin olimpic de înot.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0