Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 13, 2011 Andrei Şandor Învăţământ 0 1077 vizualizari
Păcat, iad, osândă veșnică pentru copii
Totodată, inițiatorii campaniei „Stop îndoctrinării religioase în școli!” susțin că școlile trebuie să păstreze „o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de religie trebuie predată istoria religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acesta. Printre cele subliniate de ASUR, în ceea ce părivește maniera de predare actuală a Religiei, se numără faptul că se urmăreşte izolarea copiilor de orice concepţie alternativă prin sfaturi de genul: să ne alegem prieteni credincioşi sau prin catalogarea drept „păcătoşi” a celor care cred altfel decât ne învaţă Biserica Ortodoxă. De asemenea, se precizează că în foarte multe cazuri, copiilor din ciclul primar li se repetă obsesiv despre „păcat”, „iad” şi „diavoli”, ideea fiind că nerespectarea cu stricteţe a „poruncilor” îi condamnă pe aceștia la „osînda veşnică”.
Nu e obligatoriu
ASUR ține să informeze părinții că, din punct de vedere strict legal, îşi pot retrage copiii de la orele de religie. Însă, conform spuselor lui Pătrașcu, în lipsa unor instrucţiuni clare de aplicare, această prevedere este dificil de pus în practică la nivelul şcolilor. „De cele mai multe ori, orele de religie fiind plasate în mijlocul zilei, administraţiile şcolare ar trebui să poată oferi copiilor care nu participă la Religie alternative educaţionale, lucru pentru care nu sunt, de obicei, pregătite. Mai mult, lipsa unei politici clare în această privinţă deschide calea abuzurilor şi riscului de ostracizare a copiilor în cadrul colectivului şcolar”, spune vicepreședintele ASUR.
Obsesii posibile
Asociația vine și cu câteva recomandări părinților care se lovesc de aspectele prezentate mai sus. Astfel, ei au dreptul să ceară referințe despre persoana care predă orele de religie și pot solicita planurile lecţiilor care urmează a fi predate copiilor. De asemenea, cei de la ASUR sfătuiesc părinții ca aceștia să discute periodic cu copilul şi să îi explice de ce la orele de religie i se predau lucruri în contradicţie (deseori flagrantă) cu cele învăţate la celelalte materii. Nu în ultimul rând, se impune monitorizarea odraslei și mai ales atenție sporită la apariţia unor modificări radicale de comportament a copiilor (dezvoltarea unor obsesii legate de moarte, de păcat, de iad, tulburări de somn sau de nutriţie, înstrăinare de prieteni etc.). Dacă este cazul, ASUR recomandă să se apeleze la consiliere psihologică.
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 04, 2025 0