Actualizat mai 19th, 2025 2:32 PM
mai 19, 2025 Adrian Popa Actualitate 0 57 vizualizari
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor își desfăşoară activitatea în baza „PROGRAMULUI CADRU DE ACŢIUNI AL INSPECŢIEI MUNCII“, respectiv „PROGRAMULUI PROPRIU DE ACŢIUNI AL I.T.M. BIHOR “ pentru anul 2025.
In conformitate cu acestea, în perioada 31.03.2025-12.12.2025, se desfăşoară Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile:”construcţii clădiri” cod CAEN 41,„lucrări de geniu civil” cod CAEN 42,„lucrări speciale de construcţii” cod CAEN 43.
In aprilie 2025 s-a desfășurat etapa care ține de informarea angajatorilor în ceea ce privește modul de respectare a prevederilor legale la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi modul de respectare a cerinţelor minime de securitate si sănătate în muncă din domeniul construcţiilor.
În perioada cuprinsă între lunile mai – noiembrie 2025, prin acţiuni de control la angajatorii în domeniul construcţiilor, se va verifica modul de respectare a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor.
Verificarea măsurilor dispuse se va realiza pe toată durata de desfăşurare a campaniei, funcţie de termenele dispuse cu ocazia controalelor.
Motivarea campaniei
Pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii, care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, a dispoziţiilor legale privind relaţiile de muncă şi condiţiile de muncă,
Inspecţia Muncii a desfăşurat în anul 2024, o campanie naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în domeniul construcţiilor.
Din statisticile anterioare s-a constatat că sectorul de activitate a construcțiilor are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă, din cauza caracteristicilor muncii în acest domeniu de activitate, respectiv:
-nivelul, în mare măsură, scăzut al pregătirii personalului;
-caracterul sezonier al lucrărilor;
-modificarea continuă a mediului de muncă;
–modificarea frecventă a locaţiei;
-procent ridicat de lucrători fără forme legale;
-existenţa zonelor cu risc ridicat şi specific (căderi de obiecte, improvizaţii electrice, surpări de maluri, zone potenţial explozive, temperaturi extreme ale mediului ambiant, etc.).
Cele mai frecvente deficienţe întâlnite urmare acţiunilor de control efectuate în anul 2024 sunt următoarele:
-în domeniul Relaţiilor de muncă
utilizarea muncii nedeclarate;
încălcarea de către angajator a obligaţiei privind evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat
• încălcarea prevederilor privind munca de noapte;
nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;
nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe tară în domeniul construcţiilor;
neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă;
nepăstrarea la locul de muncă a unei copii din contractul individual de muncă.
-în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
• locurile de muncă nu sunt asigurate cu sisteme de protecţie colectivă, balustradele solide suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie
intermediară, platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime;
lucrătorii care nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci, etc.) sunt admişi la lucru de către şefii de echipă, maiştrii sau conducătorii locurilor de muncă desemnaţi de către angajator;
instruiri incomplete sau neconsemnate în fişele de instruire individuale;
platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor prezintă riscuri de accidentare
în timpul utilizării şi sunt construite fără a avea un proiect tehnic;
• schimbarea frecventă a conducătorului locului de muncă odată cu modificarea locaţiei şantierului;
• “Planul propriu de securitate şi sănătate al şantierului“ nu este completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor de către subantreprenori.
Obiectivele campaniei
În prezenta campanie se va urmări, în principal:
-In domeniul relaţiilor de muncă modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
-angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal);
-identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor
– întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați;
-timpul de muncă şi timpul de odihnă;
-repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale);
-garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, stabilit în domeniul construcţiilor;
-modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.
Se va acorda o atenţie deosebită cazurilor în care salariaţii identificaţi:
– figurează înregistraţi în registrul general de evidenţă a salariaţilor cu contracte individuale de muncă cu timp parţial. In această situaţie, se va verifica dacă salariatul respectiv prestează în fapt numărul de ore specificat în contractul individual de muncă, inclusiv prin verificarea repetată a locului de muncă respectiv;
– figurează înregistraţi în registrul general de evidenţă a salariaţilor cu contracte individuale de muncă suspendate.
-In domeniul securității și sănătății în muncă:
-Creşterea gradului de implicare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălţime, al surpării malurilor la lucrările de excavaţii. Asigurarea de echipamente colective de protecţie şi individuale.
-Respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea lucrătorilor în activitătile din domeniul construcţiilor.
-Implementarea măsurilor de siguranţă la utilizarea instalaţiilor de ridicat.
-Intensificarea acţiunilor de control la şantierele temporare sau mobile din zona de competenţă teritorială, la care se execută lucrări de excavaţii și construcţia de structuri rutiere.Se vor urmării cu precădere respectarea prevederile privind cerinţele minime de securitate si sănătate pentru şantierele temporare sau mobile din H.G. 300/2006:
1.Existenţa planului de securitate şi sănătate al şantierului în conformitate cu prevederile articolelor 10-19 şi art. 54 lit. b) din H.G. 300/2006.
2.Desemnarea coordonatorului de securitate aşa cum prevăd articolele 4-9 şi art. 53 din H.G. 300/2006.
3.Existenţa registrului de coordonare completat şi ţinut la zi conform prevederilor articolelor 37 – 40 şi art. 54 litera f) din H.G. 300/2006.
Actiunea derulată are în vedere eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și, în mod special, identificarea situațiilor de pericol grav și iminent sistarea activității/oprirea din funcțiune a echipamentului de muncă care generează astfel de situații și sancționarea contravențională a angajatorilor implicați.
mai 19, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 15, 2025 0
mart. 12, 2025 0
mai 19, 2025 0
mai 19, 2025 0
mai 19, 2025 0
mai 19, 2025 0