Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 29, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 821 vizualizari
Cu ocazia Sesiunii de informare din data de 28 februarie 2024, organizată de I.T.M. Bihor în cadrul “Campaniei Naţionale de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii” care se desfășoară pe parcursul lunii februarie, reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii, alături de reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale au beneficiat de informații privind negocierea contractului colectiv de muncă.
De asemenea au fost abordate subiecte privind legislația incidentă în dialogul social, începând cu 01.02.2024 până la sfârșitul anului 2024, Inspecția Muncii lansând o Campanie naţională de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare.
Acţiunea a avut în vedere informarea angajaţilor/lucrătorilor şi angajatorilor cu privire la: obiectul negocierii colective, participarea şi reprezentarea părţilor în negocierea colectivă, procedura de negociere şi efectele contractelor colective de muncă, principalele beneficii ale negocierii colective.
Legea nr. 367/2022 privind dialogul social reglementează drepturile și libertățile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă și acțiune colectivă, ca și obligativitatea clauzelor contractelor individuale și colective de muncă și protecția individuală a lucrătorilor și reprezentanților lor în exercitarea drepturilor, care sunt recunoscute de Codul muncii la nivelul tuturor angajatorilor.
Obiectivul principal al acestei campanii este de a promova negocierea colectivă în întreprinderile mici și mijloci, plecând de la principalele beneficii ale negocierii colective pentru angajați/lucrători și angajatori, respectiv:
-SALARIAŢII pot beneficia de locuri de muncă şi venituri mai stabile, drepturi salariale superioare, condiţii de muncă mai bune, aplicarea principiului egalităţii de şanse şi tratament, protecţie suplimentară în exercitarea drepturilor legale, participarea la procesele decizionale, concilierea vieţii profesionale cu cea de familie, securitatea și sănătatea în muncă;
-ANGAJATORII pot crea un climat de muncă favorabil performanţei, productivitate, eficacitate, responsabilitate şi loialitate a personalului sporite, participare mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvare timpurie a litigiilor.
Încheierea contractului colectiv de muncă are ca scop promovarea unor relații de muncă echitabile care să asigure securitatea socială a salariaților, care poate să prevină și să limiteze conflictele de muncă.
Contractele şi acordurilor colective negociate şi înregistrate în condiţiile legii au valoare juridică, iar clauzele acestora se aplică tuturor angajaţilor/lucrătorilor din unitate.
Contractul individual de muncă nu poate conţine clauze sau prevederi inferioare drepturilor garantate prin lege şi contractul colectiv de muncă incident angajatorului.
În conformitate cu dispozițiile art.97 alin.(1) din Legea nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători.
Potrivit dispozițiilor alin.2 al aceluiași articol, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali.
De asemenea, potrivit art.108 alin.(3) din Legea nr.367/2022, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.
În scopul asigurării participării la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, angajatorul transmite în scris tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă anunţul/invitaţia privind intenţia de începere a negocierilor colective, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea acestora. Anunţul trebuie să cuprindă data, ora şi locul stabilite pentru începerea negocierilor. Părţile îndreptăţite să participe la negociere vor confirma în scris primirea invitaţiei precum şi acceptarea sau refuzul participării la negociere, indiferent de partea care a iniţiat negocierea. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretată ca refuz departicipare la negocieri.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate.
Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
Contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate și actele adiționale la acestea se încheie în formă scrisă și se înregistrează la inspectoratele teritoriale de muncă.
Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la inspectoratul teritorial de muncă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.
ian. 17, 2025 0
oct. 10, 2024 0
oct. 08, 2024 0
sept. 27, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0