Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 20, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 910 vizualizari
Victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și prin infracțiuni specifice sezonului sărbătorilor de iarnă, prevenită de polițiștii bihoreni.
Luni, 19 decembrie, începând cu ora 15.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de polițiști de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea și de jandarmi bihoreni au derulat o nouă acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și pentru prevenirea victimizării prin diferite tipuri de infracțiuni specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.
Astfel, polițiștii rutieri bihoreni au oprit în trafic autoturismele care au intrat în țară dinspre P.T.F. Borș, pe Șoseaua Borșului, înainte de intrarea în municipiul Oradea și i-au servit pe conducătorii auto și pe pasagerii acestora cu ceai cald și cu cafea, din pahare inscripționate cu mesaje preventive, oferindu-le astfel prilejul de a se revigora, înainte de a-și continua călătoria. De asemenea, copiii au fost întâmpinați de polițiști cu dulciuri și moșuleți din ciocolată.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au discutat cu conducătorii auto și cu pasagerii autovehiculelor oprite despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, pentru a preveni furturile din locuințe, din autoturisme, înșelăciunile, le-au transmis să își protejeze bunurile personale, să nu le lase nesupravegheate în autoturisme, să aibă grijă la cunoștințele ocazionale, pentru a nu fi victimizați, dar și despre regimul utilizării obiectelor pirotehnice și despre riscurile la care se expun dacă nu respectă prevederile legale.
Polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit conducătorilor auto recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte și la conducerea preventivă, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere.
În ce privește prevenirea victimizării prin accidente rutiere, polițiștii rutieri și de prevenire bihoreni au vizat, în cadrul acțiunii preventive, în principal, conducătorii auto care au condus mii de kilometri pentru a ajunge în țară pe perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului, categorie expusă victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.
Acțiunile polițiștilor bihoreni continuă marți, 20 decembrie, începând cu ora 11.00.
*
RECOMANDĂRI PREVENTIVE – OBOSEALA LA VOLAN:
Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.
Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.
ATENȚIE!
– Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!
– Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!
– Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!
*
Pentru prevenirea implicării în accidente rutiere, polițiștii bihoreni le recomandă participanţilor la trafic:
– să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;
– să reducă viteza de deplasare, mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de maxim 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora;
– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;
– să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;
– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– să nu frâneze sau să nu vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;
– să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.
În cazul în care nu vă mai puteţi continua deplasarea, din cauza unui accident, a blocării drumului, ori din alt motiv, vă recomandăm:
– Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;
– Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
– Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;
– Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;
– Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.
NU UITAŢI !
În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
Suntem la datorie!
nov. 14, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0