Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
ian. 25, 2023 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1158 vizualizari
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Călin Gal, au prezentat miercuri, într-o conferință de presă, proiectul de buget pentru anul 2023.
„În acești ani, o componentă importantă pe care Consiliul Județean Bihor a avut-o în vedere a fost orientarea bugetului județului Bihor spre investiții. Un element important a fost ca an de an cheltuielile de funcționare să scadă din punct de vedere al ponderii acestora din totalul bugetului. În felul acesta, banii pe care îi colectăm direct de la cetățenii județului sub formă de taxe și impozite, banii din repartițiile guvernamentale sau din fonduri europene, se vor îndrepta către proiecte de care cetățenii județului Bihor se pot folosi”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 1,32 miliarde lei. Peste 70% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene. Cheltuielile de funcționare prevăzute sunt de 368,6 milioane lei și reprezintă 27,9% din buget, în timp ce secțiunea de dezvoltare reprezintă 72,1%, adică 953,8 milioane lei.
„Acest buget a fost creat având o analiză serioasă, începând din noiembrie și decembrie anul trecut, asupra tuturor veniturilor și cheltuielilor avute în 2022. Aproximativ 75% din ce ne-am propus anul trecut am realizat. Față de bugetul consolidat al anului trecut, anul acesta, datorită creșterii numărului de proiecte, vom avea un buget cu aproximativ 35% mai mare. În ceea ce privește cheltuielile de funcționare, în 2023 este o creștere de aproximativ 19%, care se datorează, în primul rând, majorării salariului minim pe economie. De asemenea, la DGASPC am avut o creștere de 25% a costului standard per beneficiar”, a explicat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Cheltuielile de personal vor fi în anul 2023 de 179,8 milioane lei. În cazul altor cheltuileli s-au făcut economii în ultimii ani, cum este consumul de carburant pentru mașinile de serviciu, unde se constată o scădere cu 67% față de 2020.
Analiza comparativă a cheltuilelilor de funcționare în raport cu bugetul de dezvoltare demonstrează că dinamica s-a schimbat considerabil între anii 2019 și 2023. Dacă în 2019, cheltuielile de funcționare reprezentau 74% din bugetul total al Consiliului Județean Bihor, iar dezvoltarea doar 26%, în 2022 acestea au fost aproximativ egale, iar în 2023 bugetul propus prevede scăderea ponderii cheltuielor de funcționare la 28%. Menținerea acestui procent depinde de măsura în care vor fi atrase fondurile pentru investiții.
Cele mai mari investiții în 2023 sunt în infrastructură, domeniu care are prevăzut un buget de 757,3 milioane lei din totalul de 953,8 milioane lei.
Președintele Consiliului Județean Bihor a prezentat o listă cu cele mai mari proiecte care vor fi derulate în acest an.
„Cea mai importantă investiție pe care o derulăm în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad și Primăria Arad este Drumul Expres Arad – Oradea, unde Consiliul Județean Bihor este lider de proiect. Dacă totul decurge bine, ne propunem ca în cursul lunii aprilie să fie pe masa Guvernului hotărârile pentru aprobarea Studiului de fezabilitate și a exproprierilor. În luna mai ne propunem să demarăm procedura de licitație pentru selectarea constructorilor. Proiectul are o valoare estimată de 10,7 miliarde lei”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.
Lista cuprinde și alte investiții majore precum realizarea centurilor Aleșd și Beiuș, a centurilor din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv Oșorhei, Nojorid, Sântandrei și Biharia, extinderea terminalului de pasageri și prelungirea pistei la Aeroportul Oradea, construirea Centrului Cultural Multifuncțional, reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea, realizarea parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, etc. Sunt prevăzute și proiecte care vor fi finalizate în acest an, precum Drumul Apusenilor sau reabilitarea unor drumuri județene.
Primele cele mai mari 20 de proiecte derulate de Consiliul Județean Bihor au o valoare de aproximatv 13,5 miliarde de lei.
„O parte din aceste proiecte vor fi finalizate anul acesta, o parte încep anul acesta și e posibil să fie și finalizate în 2023, pentru că avem finanțări condiționate de acest termen, iar o parte vor fi finanțate în anii următori”, a conchis Ilie Bolojan.
Proiectul de buget a fost aprobat în ședința ordinară a Consiliului Județean de astăzi, 25 ianuarie.
nov. 19, 2024 0
nov. 16, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0