Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
mart. 20, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 4828 vizualizari
Având în vedere abţinerea celor 17 consilieri PNL, Executivul Consiliului Judeţean (CJ) Bihor nu a reuşit să treacă prin plen bugetul propus pentru anul curent, nici în ceea ce priveşte instituţiile subordonate şi nici în privinţa instituţiei-mamă. În şedinţa de marţi, 20 martie, aleşii bihorenilor s-au adunat în număr de 34, iar tema bugetului a gravitat în jurul celor 3 întrebări puse de liberali, prin vocea liderului de grup Ionel Avrigeanu. Acesta a menţionat că ar fi o listă întreagă de observaţii şi reclamaţii, dar că PNL evidenţiază problema intenţiei de achiziţionare a Băilor Rimanoczy, pe cea a fostei Policlinici Mari şi pe cea a unui imobil din Săcueni, pentru care a fost prevăzută iar o sumă de bani pentru lucrări, totalul fiind de peste 200.000 euro. Şi nu se ştie pentru ce. La fel şi în cazul clădirii de pe str. Republicii din Oradea, câştigată de CJ în urma unui lung proces, imobil în dreptul căruia, în proiectul de buget, figurează 375.000 lei. „Ce doreşte Executivul să facă cu acest imobil?”, a întrebat Avrigeanu pe un ton suspect de prietenos.
Preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedintele Ioan Mang au împărţit sarcina de a răspunde. Liderul CJ i-a spus liberalului că, de fapt, cumpărarea de către judeţ a peste 50% din clădirea în care au funcţionat pe vremuri Băile Rimanoczy este o investiţie bună. Argumentul: suma de 300.000 euro (cât ar costa partea de clădire în chestiune) reprezintă preţul real al unei singure locuinţe din acea parte a Municipiului Oradea. De asemenea, Pasztor spune că, deoarece litigiul urmează să fie tranşat de a doua instanţă, alocarea de bani în bugetul pe anul 2018 este şi un semn de determinare, respectiv de a arăta că CJ chiar are gânduri serioase în privinţa acestei achiziţii. „Valoarea de piaţă a clădirii este mult mai mare (decât 300.000 euro) şi nu putem fi de acord cu o înstrăinare contrară intereselor noastre”, a precizat udemeristul.
Referitor la clădirea din Săcueni, liberalii au putut afla (dacă nu ştiau până acum) că acolo a funcţionat mai demult Banca Agricolă, după care imobilul a fost luat în primire de Poliţie. Iar pentru a crea condiţii decente pentru cei ce lucrează la Postul de Poliţie Săcueni a fost nevoie de investiţii în reabilitarea şi dotarea clădirii. Practic, poliţiştii ocupă partea de sus a construcţiei, iar acum se doreşte şi reabilitarea părţii de jos. Scopul ar fi aducerea acolo a unei echipe permanente a Jandarmeriei. Se pare că zona respectivă a judeţului are nevoie de o dublare a forţelor de ordine care pot interveni în caz de nevoie.
A treia curiozitate a grupului PNL a fpst satisfăcută de vicepreşedintele Mang. Liderul social-democrat a reconfirmat ceea ce pare să fie decizia finală cu privire la destinaţia fostei Policlinici Mari de lângă magazinul Crişul: sediu administrativ pentru CJ Bihor. Ioan Mang spune că a avut discuţii aplicate pe subiect cu vicepremierul Paul Stănescu şi cu fostul ministru al fondurilor europene, existând serioase „perspective de finanţare” pentru acest proiect. Lucrările ar putea începe în anul 2019.
Cu toate aceste lămuriri, liberalii au votat împotriva proiectului de buget pe anul curent. Ionel Avrigeanu a declarat că PNL aştepta să fie chemat la discuţii serioase cu Executivul referitor la modul de împărţire a banilor. Lucru care, spun liberalii, nu s-a întâmplat. Cu toată împotrivirea generală, Opoziţia a fost alături de Putere în ceea ce priveşte proiectul de buget al Regiei Autonome Aeroportul Oradea. În schimb, PNL-iştii au trântit şi proiecte precum bugetul SC Parcuri Industriale SA, desemnarea unui membru în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Oradea (n.b.: cu toate că ar fi fost o formalitate, persoana în cauză câştigând un concurs) sau reţeau unităţilor şcolare aparţinând CJ Bihor. La finalul şedinţei de azi, cum bugetul nu a trecut, preşedintele Pasztor Sandor a ţinut să le transmită liberalilor şi cetăţenilor că rezultatul votului se va concretiza, spre exemplu, prin plata doar parţială (aproximativ 40%) a salariilor angajaţilor de la judeţ la începutul lunii aprilie sau prin imposibilitatea de a derula programul „Lapte şi corn” în şcolile bihorene.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0