Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
nov. 08, 2017 Andrei Şandor Administrație 0 3234 vizualizari
Suma de peste 9 milioane de euro/an, calculată ca pierdere pentru bugetul local orădean în urma adoptării controversatelor măsuri fiscale de către Executivul de la Bucureşti, a fost transformată în investiţii care nu vor mai putea fi făcute. Primarul Ilie Bolojan (preşedinte al PNL Bihor şi lider în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România) a vorbit din nou (n.b.: după ce a abordat subiectul şi vineri, cu ocazia vizitei şefului său de partid, Ludovic Orban) despre modul în care deciziile fiscale guvernamentale vor tăia din încasările făcute de administraţia locală pe care o conduce. „Un pod peste Crișul Repede și un pasaj de 4 benzi peste șoseaua de centură, un campus școlar nou, cum este cel construit pentru Colegiul Partenie Cosma, un spital nou, cum este Centrul Oncologic din Rogerius, reabilitarea a două piețe, cum este Piața Unirii, sau modernizarea a 20 de străzi de pe deal” – sunt exemplele pe care edilul liberal le-a dat azi, într-o conferinţă de presă desfăşurată cu puţin înainte de demararea şedinţei de Guvern.
După cum a arătat Bolojan, măsura reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% va afecta grav bugetele autorităților locale, cele mai mari pierderi urmând să se înregistreze la nivelul municipiilor reședință de județ, în cazul cărora cota defalcată din acest impozit reprezintă cel puțin 40% din veniturile proprii la bugetul local. Adică şi Oradea va avea de suferit. Cum? A explicat şeful Executivului local: „…Bugetul orașului nu va mai încasa 43 milioane de euro. Aplicându-se noua formulă, anul viitor vom încasa doar 25 milioane de euro. Aplicând o creștere economică de 10%, anul viitor am putea încasa 27,5 milioane euro, prin urmare vom fi în situația de a înregistra un deficit de 15,5 milioane euro, o sumă foarte mare, care reprezintă un procent de 60-70% din bugetul nostru de investiții … Guvernul introduce o formulă de compensare, care spune că în cazul în care se vor realiza venituri mai mici, ceea ce este 100% cert, se vor compensa aceste deficite, dar scăzând din acestă compensare suma pe care primăriile o aveau în cont la finalul anului 2016. Primăria Oradea avea la finalul anului trecut 10,5 milioane de euro în cont. Acestea erau economiile orașului Oradea. Deci, nu ni se vor compensa, conform propunerii Guvernului, decât jumătate din acești bani. Adunând cât am încasa anul viitor peste nivelul din acest an cu valoarea care nu se va compensa, rezultă că anul viitor vom pierde 9,25 milioane de euro”.
Aşa cum a mai spus-o acum câteva zile, Ilie Bolojan reia ideea conform căreia vor fi foarte afectate principalele orașe din România, cele considerate motoarele economiei ţării. „Peste 60% din locurile de muncă din România sunt în municipiile reședință de județ, care sunt locomotive ale economiei naționale. Ceea ce se întâmplă în marile orașe, dezvoltarea acestora, nu e meritul Guvernului! Aceste orașe sunt cele care au nevoie mare de investiții, pentru ca la rândul lor agenții economici să genereze dezvoltare și cât mai multe locuri de muncă. Această confiscare a banilor autorităților locale va fi cea mai dură lovitură dată administrației locale din România din ultimii zece ani”, a precizat primarul de Oradea.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0