Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 23, 2012 Florin Coman Actualitate, Cultură 1 1683 vizualizari
Candidații USL la funcția de primar și la cea de președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și Cornel Popa, și-au dat întâlnire astăzi, 23 mai, cu directorii instituțiilor de cultură din județ. Candidații au aflat astfel doleanțele artiștilor și le-au prezentat în același timp strategia gândită pentru segmentul cultural în mandatul următor.
Încă de la intrarea în sala teatrului Arcadia primarul Bolojan s-a arătat surprins de poziția pe care urma sa o ocupe: managerul Daniel Vulcu a pregătit pe scenă o canapea pentru două persoane și un fotoliu, parte din recuzita actorilor. “Asta-i chiar bună! Nu ne puteați pune scaune normale?”, s-a amuzat primarul.
Auditoriul celor doi candidați a fost format din directorii Muzeului Țării Crișurilor, Filarmonicii de Stat Oradea, Școlii de Arte Francisc Cubic, Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, Revistei Familia, Uniunii Artiștilor, alături de poeți, actori, scenografi, reprezentanți ai ONG-urilor culturale, sau profesori universitari.
Finanțări pentru evenimente culturale
La începutul discursului, Ilie Bolojan a prezentat planurile sale pentru un viitor. “Cei care m-au votat erau conștienți că nu se pot face în 4 ani ce nu s-a făcut în 20”, a spus primarul. El le-a reamintit artișitlor că sunt în primul rând oameni ai urbei și apoi oameni de cultură și a explicat cât este de important să avem infrastructură pusă la punct cu străzi asfaltate în fiecare cartier din oraș, să atragem investitori care să creeze locuri de muncă, să punem în valoare patrimoniul orașului, de la clădiri la Cetatea Oradea și să extindem pietonalele din centrul istoric.
“În paralel cu aceste aspecte, trebuie să le oferim orădenilor o motivație să vină în centrul orașului sau turiștilor din Felix să petreacă o zi în Oradea. Pentru asta trebuie să generăm evenimente la fiecare sfârșit de săptămână iar noi vom oferi linii de finanțare pentru asta”, a spus primarul.
“Toamna Orădeană ar trebui să nu mai fie limitată în timp. În plus este un eveniment care s-a dus spre comercial-popular. Are trebui săă avem evenimente valoroase în weekend”, a mai punctat Bolojan.
Edilul a spus că se are în vedere și reabilitarea unor săli de spectacol din Palatul Vulturul Negru, o parte din imobil fiind dedja în renovare grație RDS&RCS.
Nu în ultimul rând, se dorește transformarea în muzeu a Casei Darvas și finalizarea lucrărilor la Cetatea Oradea, care ar trebui ca prin intermediul evenimentelor să genereze venituri.
“Dacă acest mandat a fost cel în care s-au depus proiecte și s-au câștigat finanțări europene, mandatul următor presupune implementarea acestora”, a mai punctat primarul.
Vor bani, spații și premii
După prezentarea făcută de primar, ar fi urmat Cornel Popa, dacă oamenii de cultură nu s-ar fi grăbit cu întrebările. Ei au fost curioși despre cum și ce fel de birouri de informare turistică vor fi în județ și în oraș, au cerut recunoaștere pe plan local pentru artiștii premiați, sprijin pentru ONG-urile implicate în schimburi de experiențe cu alte județe, sau o gală anuală în care să fie premiate cele mai importante realizări din domeniul cultural.
“Partea de susținere ar trebui regândită. Am putea discuta și colabora când vine vorba de evenimente care contribuie la imaginea orașului”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. El a atras atenția că suntem deficitari la publicitatea stradală a astfel de evenimente și că avem nevoie de un echilibru al valorilor atunci când se acordă finanțări. Nu în ultimul rând directorul a subliniat că avem nevoie de evenimente pe tot parcursul anului nu doar pe timpul verii.
De asemenea, Ligia Mirișan, director al Bibliotecii Gheorghe Șincai a atras atenția că avem nevoie de o bază de date. “Trebuie să comunicăm între noi, de multe ori nu știm unii despre evenimentele celorlalți”, a spus aceasta. Mirișan mai crede că pentru evenimentele mari instituțiile ar putea colabora între ele și ar obține mai ușor finanțări și performanță.
De departe cea mai vehementă luare de cuvânt a fost a scenografului Vioara Bara. Aceasta a atras atenția că alte orașe organizează tabere internaționale de sculptură și pictură. “Primăria plătește cazarea și masa, dar în schimb spațiile publice din oraș sunt decorate cu creațiile artistice. Ori la Oradea, domnule primar, înafară de câteva statui cu eroi, nu avem nimic”, a spus acesta. Vioara Bara a mai punctat că fără spații nu poți cere evenimente. “O pictură de a mea are trei metri, nu încape în Galerie, spațiul acela este bun numai pentru tablouri mici”, a mai spus Bara.
Problema spațiilor a atins-o și Aurel Roșu. “Uniunea Artiștilor a avut spațiu renovat, ni l-au luat și ne/au dat altul dezafectat în schimb”, a spus acesta. “PD-L l-a luat pentru ziarul primăriei. Nu vă supărați domnule primar, dar pentru oamenii de cultură nu ați făcut mai nimic”, a completat Vioara Bara.
Mai pacifist, directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a cerut ca la acordarea finanțărilor să existe o ierarhie a calității și să fie sprijinte evenimente care ar putea deveni tradiție.
Poetic, scriitorul Ioan F. Pop i-a spus primarului că oamenii de cultură ar putea fi răsplătiți cu premii anuale.
“Domnule Bolojan, economia contează azi, cultura contează pentru mâine. Poate nu știți că pe Brâncuși un primar l-a trimis la Paris”, a spus Ioan F. Pop. El a atras atenția că scriitorii nu mai sunt motivați de nimeni și de nimic și că în 20 de ani vom rămâne fără ei.
Muzeul rămâne în controverse
După “tiradele” artiștilor a luat cuvântul și Cornel Popa, care a ținut să fie scurt și concis. Cornel Popa a spus că prioritatea 0 în cazul în care va lua un mandat va fi finalizarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor dar și reabilitarea fostului cinematograf Transilvania. Popa mai mizează și pe consultări cu directorii în cadrul unui consiliu pentru a vedea ce manifestări pot aduce Oradea în prim-plan național și internațional precum și cum poate fi cheltuit bugetul pentru cultură în mod optim.
Tema muzeului nu a trecut însă așa ușor, iar primarul Bolojan a ținut să sublinieze că ce 15.000 mp sunt prea mulți și implică tarife mari de întreținere. Opțiunea lui Bolojan după terminarea lucrărilor este mutarea muzeului în Cetate. Bolojan se arată totuși dispus să lase muzeul în noul sediu dacă se vor face încasări care să susțină o parte din cheltuieli.
Dacă muzeograful Radu Huza a izbucnit la auzul propunerii și a spus că “este o idée imorală și penală”, directorul Aurel Chiriac a fost mai rezervat în reacții. El a spus că spațiul din Cetatea Oradea ar fi insuficient, dar că astfel de discuții vor fi purtate mai bine după alegeri.
Oradea capitală culturală (?)
Prezent la întrunire, decanul Facultății de Istorie, Ioan Horga, a propus ca instituțiile să-și unească efortul pentru a face din Oradea capitala culturală Europeană. Hora spune că Oradea ar avea numai de câștigat dacă și-ar depune candidatura pentru că ar avea acces la fonduri europene oferite orașelor care participă pentru pregătiri. Evaluarea se face după doi ani de la primirea fondurilor, iar un astfel de proiect ar însemna mult pentru orașul nostru la capitolul PR.
“Am discutat această propunere și ne-o asumăm”, a spus Daniel Vulcu, lăsând de înțeles că este posibil ca urbea de pe Crișul Repede să candideze contra Clujului, Iașului și Timișoarei.
[nggallery id=948]
nov. 21, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0