Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iul. 05, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3329 vizualizari
În compania Sandei Cătană, director executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, primarul Ilie Bolojan a semnat azi (5 iulie), contractul de aproximativ 2 milioane de euro aferent reabilitării Casei Darvas / LaRoche de pe str. Iosif Vulcan. Acolo funcţionează deja un fel de Muzeu Art Nouveau, însă intenţia administraţiei locale este de a transforma clădirea emblematică ridicată într-un veritabil loc de pelerinaj pentru turiştii care vor să cunoască acest stil. Dincolo de aspectele financiare şi multitudinea de lucrări preconizate a se desfăşura în imobilul care a fost sediu, timp de mulţi ani, pentru Clubul FC Bihor, oficialul de la ADR a subliniat că este vorba despre primul contract de finanţare semnat în actualul ciclu de bani europeni (2014 – 2020) pe regiunea de nord-vest. Lucru care, în opinia Sandei Cătană, arată din nou că Oradea va fi un motor de absorbţie a banilor europeni nerambursabili prin Programul Operaţional Regional.
De azi începând, proiectul are la dispoziţie 30 de luni pentru implementare. Casa Darvas / LaRoche are o suprafaţă desfăşurată de 1701 mp, iar suprafaţa construită la sol e de 566 mp. Partea de reabilitare va presupune o serie de intervenţii de specialitate (rezistenţă, arhitectură, instalaţii sanitare / de apă / încălzire / canalizare / ventilare / electrice, dar şi dotarea cu echipamente necesare activităţii de muzeu şi centru cultural. De asemenea, proiectul presupune şi amenajarea curţii imobilului care are ieşire şi pe str. Libertăţii. Va fi restaurat gardul, vor fi realizate instalaţiile necesare pentru fântâna decorativă, va fi montat un sistem de irigare şi vor fi amplasate elemente de mobilier de grădină. Conform proiectului se vrea ca în Casa Darvas / LaRoche să funcţioneze „un muzeu modern şi nu un depozit de obiecte de expunere”. Imobilul restaurat şi reintrodus în circuitul turistic va putea găzdui şi expoziţii temperate, ateliere de creaţie sau conferinţe, dar va avea şi încăperi multifuncţionale care vor putea fi utilizate pentru conferinţe sau / şi teatru experimental. Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului depus de Primăria Oradea este de 8,44 milioane de lei. Bugetul naţional contribuie cu 1,29 milioane de lei. Co-finanţarea eligibilă din bugetul local se ridică la mai puţin de 199.000 de lei, iar partea neeligibilă (suportată tot de la bugetul orădean) este de aproape 617.000 de lei. Proiectul pentru Casa Darvas / LaRoche a fost depus pe Axa 5.1 (protejarea patrimoniului natural şi cultural).
Reprezentanta ADR Nord-Vest a declarat că această axă are o alocare totală de 155 de milioane de euro pentru regiunea noastră. De asemenea, s-a menţionat că, deşi nu sunt deschise decât 8 apeluri de proiecte, au fost deja depuse 959 de cereri de finanţare în valoare de peste 3 miliarde de lei. Lucru care denotă interesul pentru banii europeni nerambursabili. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că este o concurenţă mare inclusiv la Oradea. Aici, nu doar Municipalitatea se bate pentru fonduri de la Uniunea Europeană, ci şi, spre exemplu, episcopiile Romano-Catolic şi Greco-Catolic. Referitor la stadiul deschiderii de apeluri de proiecte, Cătană a menţionat că, pe POR, vor trebui deschise în total 32 de apeluri. Fiind deja în 2017, ciclul de finanţare începând în 2014, întârzierea este evidentă. Legat de acest aspect, edilul de Oradea a criticat „întârzierile nepermise” care sunt puse în cârca „incapacităţii administrative guvernamentale”. Bolojan consideră că Guvernele ţării ar fi trebuit să lucreze la pregătirea exerciţiului financiar european 2014 – 2020 încă de acum 5 ani. Primarul (care este şi lider al Asociaţiei Municipiilor din România) a declarat că situaţia cu pregătirea celor necesare pentru actualul ciclu de fonduri europene se datorează deselor schimbări de Guvern şi de miniştri. Dar nu numai POR e cu întârziere. La fel pare să fie şi prgramul transfrontalier RO-HU, cel pe care, dacă toate mergeau ca unse, ar fi existat deja proiecte în implementare. Potenţiala veste bună menţionată de Ilie Bolojan este angajamentul Guvernului Tudose cum că toate axele de finanţare vor fi deschise până la finalul acestui an. Situaţie în care s-ar putea evita iureşul din ciclul precedent, când a fost nevoie ca, în Oradea spre exemplu, să se lucreze într-un singur an calendaristic pe un buchet mare de proiecte care aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015.
nov. 16, 2024 0
iun. 20, 2024 0
iun. 19, 2024 0
mai 16, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0