Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
mart. 11, 2014 Andrei Şandor Actualitate 2 2009 vizualizari
„Mutarea Muzeului în Cetate, vreau să vă asigur, nu afectează accesarea de bani europeni”, a declarat azi primarul Ilie Bolojan, ca răspuns la inițiativa Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) filiala Oradea, care a pornit o strângere de semnături online pentru salvarea Muzeului Țării Crișurilor (link). Edilul spune că a descoperit știrea legată de petiția UAP chiar după ce s-a întors de la București unde, printre altele, a fost și pe la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării. „Deci nu trebuie să dăm banii înapoi. Vă rog să-i liniștiți (pe artiști)”, a precizat șeful administrației locale.
Practic, reacția lui Bolojan vine după ce UAP și-a manifestat temerea că, pe lângă deteriorarea exponatelor (care nu și-ar avea locul în Cetatea Oradea din cauza pereților din care umezeala nu va putea fi scoasă niciodată), Primăria va fi nevoită să și dea înapoi banii primiți pentru reabilitarea Cetății. Bolojan pare relaxat în privința controversei pe care a generat-o, dar în mod clar l-a deranjat poziția celor de la UAP, pe care îi sfătuiește să-și vadă de „jobul lor” și să-i lase să se ocupe de banii europeni pe cei care se pricep. Primarul a fost întrebat de jurnaliști dacă Municipalitatea se gândește cumva să organizeze o dezbatere publică pe tema amenajării Muzeului Țării Crișurilor în Cetate și nu în fosta Garnizoană. Deși nu a respins ideea, Ilie Bolojan a dat de înțeles că indiferent de ceea ce ar vrea unii sau alții, decizia finală va fi luată prin prisma administrativă. „Din datele pe care noi le avem, încasările de la Muzeu, care se fac într-un an de zile, nu depășesc asigurarea costului curentului electric pe o lună. Indiferent ce partid va fi la putere în Bihor, la Consiliul Județean și indiferent cine va fi președintele CJ și vicepreședinții, ei vor trebui, dacă mută Muzeul acolo (la Garnizoană), să suporte funcționarea lui conform datelor respective”, spune șeful Primăriei. Bolojan a menționat că Muzeul Național de Istorie a României și chiar Muzeul Cetății Buda (din capitala Ungariei) sunt mai mici decât clădirea fostei Garnizoane. „Și noi am vrea să avem un aeroport de tip Frankfurt la Oradea. Dar trebuie ca cineva să și poată susține aeroportul de la Frankfurt”, a mai declarat edilul, convins că cheltuielile CJ cu Muzeul de la Garnizoană „vor fi imense”, în afară de alte cheltuieli adiacente. „CJ, în anii următori, nu va fi unul al dezvoltării județului, ci va plăti nota de plată din anii anteriori”, crede primarul liberal al Oradiei. De altfel, Ilie Bolojan a precizat că tot problema cheltuielilor de administrare/subvenționare a stat și la baza schimbării unor proiecte precum modernizarea Ștrandului Municipal sau noua centrală termică de la Șoseaua Borșului.
Cu alte cuvinte, propunerea de mutare a Muzeului în Cetate se bazează pe necesitatea de sustenabilitate. De asemenea, primarul a menționat că, prin eliberarea clădirii Garnizoanei, atât CJ, cât și celelalte instituții ale Statului (pentru care, în multe cazuri) se plătește chirie vor putea funcționa în același loc. Cât despre avantajele schimbării de domiciliu din perspectiva Municipalității, Bolojan spune că aici trebuie privită mai ales problema încălzirii. „Noi trebuie să plătim întreținerea (încălzirea) Cetății – 11.000 mp -, că altfel se distruge tot ce se face acolo”, a declarat edilul-șef, convins că este nevoie ca Primăria și Consiliul Județean să își pună în același loc cheltuielile care vor fi „mult mai mici” în privința Cetății/Muzeului.
Între timp, cetățeni simpli, specialiști în muzeografie, dar și partide politice critică intenția ca Muzeul Țării Crișurilor să fie amenajat în Cetatea Oradea. Ieri, președintele Partidului Forța Civică, Radu Pentie, a declarat că o asemenea mutare ar fi inoportună și că Muzeul trebuie să aibă o identitate separată. De fapt, parțial separată căci, potrivit tânărului politician, lăsat în imobilul fostei Garnizoane, Muzeul ar putea fi parte a unui triunghi de obiective turistice din acea zonă a orașului împreună cu Muzeul Militar și cu Grădina Zoologică. De asemenea, Pentie crede că, în ciuda perspectivei strict financiare și a unor păreri de politicieni (n.b.: senatorul Cristian Bodea), este nevoie ca Statul să investească în cultură. De asemenea, liderul Forței Civice consideră că tinerii trebuie duși la Muzeu, poate chiar cu „forța”, deoarece numai așa își vor putea forma gusturile culturale.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 18, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
Prima data can sunt de acord cu Pentie. Este o prostie colosala, si domnul Bolojan, ar trebui sa se mai gandeasca!
Le trebuie un sediu pe masura lor, la performantele pe care le au … Jos laba de pe Muzeu, politruci, si la cotetzul vostru! Cand o sa aveti ceva realizari, vorbim.