Actualizat aprilie 10th, 2025 10:37 AM
aug. 11, 2017 Andrei Şandor Administrație 0 2807 vizualizari
Totul pentru revitalizarea zonei centrale, astfel încât turiştii (dar şi localnicii ieşiţi la distracţie) să se simtă bine şi să nu aibă vederea agresată de magazine de haine second-hand. Primarul Ilie Bolojan a anunţat o variantă de strategie pentru transformarea zonei centrale într-un loc demn de un oraş european în care turismul poate contribui la dezvoltare. În vizorul edilului-şef se află şi acele spaţii comerciale care zac nefolosite, respectiv cele în care se desfăşoară activitate nedemnă de un centru istoric care arată din ce în ce mai bine. Şi în care Primăria investeşte mulţi bani.
Pentru a-i stimula pe deţinătorii de spaţii să îşi regândească business-urile sau politica de negociere a chiriilor, Municipalitatea pune pe picioare o nouă supraimpozitare. De data asta nu a clădirilor neîntreţinute, ci a afacerilor lăsate în paragină. Este vorba despre majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din zona centrală în care nu se desfăşoară activităţi economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Deocamdată, doar în zona centrală, însă, pe viitor, administraţia locală ar putea face la fel şi cu spaţiile comerciale situate pe arterele principale din Oradea. Indiferent de zonă. Conform primarului Bolojan, ar urma să se întâmple şi supraimpozitarea cu 50% a impozitului pe clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară activităţi economice precum case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto. Şi în acest caz, pe lângă centrul istoric / zonele pietonale, vor fi vizate business-uri precum cele menţionate situate şi pe străzi gen Bdul Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Mareşal Alex. Averescu, D. Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei sau T. Vladimirescu.
Şeful administraţiei locale orădene spune că o parte consistentă a acestor măsuri urmează să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar celelalte etapizat, până în 2020. Sumele adunate din aceste supraimpozitări vor intra într-un fond special din care vor fi finanţate lucrări de reabilitare de faţade şi alte intervenţii prin care look-ul Oradiei se va schimba în mai bine. Măsurile de mai sus vor fi dezbătute public şi apoi vor fi pe rolul Consiliului Local.
ian. 26, 2017 0
sept. 28, 2015 0
iul. 02, 2014 0
mai 29, 2014 0
apr. 10, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0