Actualizat aprilie 3rd, 2025 8:45 PM
oct. 28, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1319 vizualizari
Primarul Ilie Bolojan nu s-a speriat de posibilitatea ca prefectul Claudiu Pop să atace în contencios administrativ Regulamentul „legării de glie”, cel prin care orădenii sunt obligați să rămână, în cea mai mare parte, în sistemul centralizat de încălzire. Răspunzând unei întrebăr în acest sens, adresată de reporterul bihorstiri.ro, șeful Primăriei Oradea a declarat luni (28 octombrie) că nu va exista niciun proiect de modificare a Regulamentului contestat de Prefectură pe masa Consiliului Local în ședința din această săptămână. Potrivit celor spuse de Bolojan (foto), o eventuală modificare ar putea urma după ce Municipalitatea va discuta pe această temă cu Consiliul Concurenței (CC). Edilul liberal susține că a fost deja inițiată o corespondență dedicată subiectului zonelor unitare, cele cu care CC nu este de acord în forma care a trecut de votul legislativului municipal.
Oradea nu poate fără CET
Fiind din nou adusă în discuție tema (n.b.: inclusiv prin invocarea problemelor de la CET de către reprezentanții Partidului Mișcarea Populară, în cursul săptămânii trecute), primarul de Oradea a făcut unele precizări, subliniind, înainte de toate că știe că serviciile oferite de CET/Termoficare lasă de dorit și menționând că nici el nu este „îndrăgostit” de sistemul termic actual. Bombardat cu critici legate de strategia pe termie și de faptul că pompează bani în neștire în sistemul centralizat ce pare să nu mai reziste noilor provocări, Bolojan spune că, din nefericire, Oradea este al doilea oraș din țară (după București) unde ponderea celor racordați la sistem (și care nu au altă alternativă de încălzire a locuinței) este cea mai mare. Altfel spus, cam 2/3 din populația municipiului trebuie să aibă parte de varianta actualului sistem. De asemenea, cu proiectul noului CET demarat, șeful administrației locale spune că eficiența centralei pe gaz depinde de numărul de consumatori. Iar aici intră în scenă și prețul gigacaloriei: „Dacă centrala are un număr important de clienți, poate vinde la un preț acceptabil”, a declarat Ilie Bolojan. Acesta este și un motiv pentru care și firmelor care se arată interesate de a se dezvolta în parcurile industriale din municipiu li se propune cu prioritate racordarea la CET.
Facturile mari cauzate de…debranșări
O altă problemă majoră a Oradiei, nivelul aproape insuportabil al facturilor (în unele cazuri), este pus de primar tocmai pe seama debranșărilor. „10% dintre apartamente sunt debranșate parțial sau total, respectiv au proprietari care își închid caloriferele”, spune edilul, arătând că în această situație facturile sunt astronomice pentru acei locatari care folosesc normal încălzirea centrală oferită de CET. Primarul dă exemplul unui client CET care plătește 8 – 10 milioane lei (vechi)/lună pe timp de iarnă, în timp ce alți locatari din același bloc au facturi mai mici cu 50%. Inginer de meserie, Bolojan spune că, grație transferului termic prin pereți, și acele locuințe care sunt debranșate (sau unde caloriferele sunt închise) se încălzesc, dar plata o face doar vecinul care are toate caloriferele în funcțiune. În acest sens, liberalul crede că trebuie preluat modelul german, cel care presupune ca și locatarii debranșați (care beneficiază de încălzire de la apartamentul/apartamentele din jur să achite jumătate din factura totală, doar restul de plată fiind conform cu contorul propriu. Pentru asta, însă, spune Ilie Bolojan, ar trebui ca Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să fie de acord cu schimbarea modului de facturare. Iar în acest sens, edilul orădean promite că va merge la București pentru a-i convinge pe cei de la ANRE.
Una peste alta, deocamdată cel puțin, Regulamentul termic cu zonele unitare obligatorii rămâne în picioare. Doar că nu are aviz de legalitate din partea Instituției Prefectului. Iar aceasta nici nu pare dispusă să îl emită decât dacă Municipalitatea se conformează cu cele cerute de Consiliul Concurenței. Meciul încă se joacă.
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0