Actualizat aprilie 3rd, 2025 12:43 PM
feb. 29, 2012 Andrei Şandor Actualitate 6 2338 vizualizari
Cei care s-ar mai fi așteptat ca Municipalitatea să renunțe la proiectul de retehnologizare pe gaz a CET Oradea trebuie să se resemneze. Tăvălugul a pornit, nu poate fi oprit și nici nu se dorește a fi oprit. Iar argumentele au fost prezentate miercuri (29 februarie), cu câteva ore înainte de ședința Consiliului Local în care va fi aprobată zona unitară de încălzire și în care vor fi aduse modificări semnificative Regulamentului de alimentare cu energie termică. Primarul Ilie Bolojan, directorii Daniel Francisc și Daniel Țigan de la Electrocentrale și Marcel Boloș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) au etalat datele care stau la baza proiectului care golit deja atâtea stilouri.
Baiurile
Din „monografia” CET Oradea, expusă de cei doi șefi de la societatea de termoficare, pe scurt, cetățenii trebuie să rețină câteva aspecte: sistemul a fost proiectat în anii 60 (si modernizat în anii 70), după care, în 2002, două cazane au trecut pe gaz. De asemenea, cazanele actuale au depășit sau sunt aproape de a depăși durata normală de funcționare de 250.000 de ore. Mai grav pare să fie că, după încheierea actualului sezon rece, cazanele 4 și 5 au nevoie de reparații serioase. Au fost constatate defecțiuni la planul înclinat și la filtrele care limitează noxele emise în atmosferă, dar și la economizorul cazanului 5. Potrivit reprezentanților CET, acesta nu poate să funcționeze fără întrerupere decât maximum 2-3 zile. Un alt motiv invocat pentru necesitatea modernizării ar fi că, în aproape 40 de ani de la darea în folosință, centrala nu a fost supusă unor lucrări majore de reabilitare. Iar această inactivitate a condus la situația de acum, când centralele au un grad scăzut de siguranță în exploatare. Totodată, confirmând dezvăluirile făcute în ianuarie de președintele ANRSC, Mircea Matei, directorul de termoficare, Daniel Țigan, a declarat că starea deplorabilă a rețelei face ca pierderile să fie de 2,5 milioane metri cubi de apă/an.
Soluția
Având în vedere toate informațiile și datele tehnice incluse în studiul de fezabilitate revizuit și luând în considerare faptul că CET Oradea mai are „voie” să polueze până în 31 decembrie 2013, administrația locală decis să se lege de o oportunitate de finanțare de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu. Iar pentru a rezolva problema termiei locale, care să fie în concordanță cu normele europene și cu necesitățile municipiului, au existat două variante de lucru: pe cărbune sau pe gaz. Marcel Boloș de la DMPFI a prezentat și sumele necesare pentru cele două posibilități de modernizare. Dacă s-ar merge pe varianta cărbunelui, ar fi necesară o investiție de cel puțin 114 milioane euro (fără a calcula bani pentru reabilitarea grupurilor termice vechi și pentru pentru tehnologia de desulfurare). În varianta centralei pe gaz, fondurile necesare ar fi de 58,3 milioane euro, iar restul banilor care pot fi atrași prin POS ar putea fi cheltuiți pe reabilitarea rețelelor.
Prețul gigacaloriei
Cu toate că lumea e alarmată de posibilitatea ca tariful gazului natural să crească, primarul Ilie Bolojan pare calm și sigur pe ce propune. Centrala nouă pe gaz de la Electrocentrale Oradea ar urma să producă atâta curent spre revânzare încât veniturile numai din această activitate s-ar putea ridica la aproape 20 milioane euro (18.719.325 euro, conform tabelului prezentat. De asemenea, sumele încasate drept bonus pentru cogenerare (reglementat de Uniunea Europeană) ar putea fi de peste 14,73 milioane euro/an. Potrivit edilului de Oradea, sumele provenite din vânzarea curentului de către CET vor fi folosite pentru compensarea prețului gazului. Practic, estimările făcute pentru fundamentarea versiunii de retehnologizare pe gaz au fost făcute luând în calcul o creștere cu 40% a prețului gazului și o stagnare a prețului energiei electrice. Iar dacă, după liberalizarea pieței energiei, și prețul energiei electrice va scădea, teoretic, CET va vinde și mai mult curent, iar încasările din această activitate vor fi și mai consistente. Deci, în principiu, câștig clar pentru Oradea. În eventualitatea în care toate cifrele și raționamentele de mai sus vor fi funcționale, o gigacalorie va fi facturată către populație cu echivalentul a aproximativ 55 euro (TVA inclus).
Noul proiect de modernizare a centralei de la CET va fi prezentat în Consiliul Local Oradea în luna martie. Primarul Ilie Bolojan a declarat că lucrările de schimbare a magistralelor/rețelelor vor dura două sezoane calde. De asemenea, orădenii vor mai trebui să reziste o iarnă (2012/2013) cu actualul CET.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
In mod normal, e o CRIMA sa arzi gazul metan in cazane, in loc de carbune. Se obtine un randament de max. 30 % :(….Gazul trebuie ars mai intai in turbine de gaz, care rotesc primele generatoare; caldura la iesire din turbine va incalzi apa pt. aburi, care intra in turbina cu aburi; si iarasi se obtine electricitate! caldura reziduala merge la termoficare. iata, in aceste 3 trepte, se obtine un randament de 80 %… mai faceti scoala, domnilor !!! (asa funtioneaza de exemplu centrala e. t . TIGAZ in centrul (!) orasului Debretin)
TRECEREA CET-ului PE GAZ E O CRIMA CURATA!!!FA CEVA VUSCANE SI NU-L LASA SA NE DISTRUGA!!! DACA SE VA LIBERALIZA PRETUL GAZULUI NE VA DISTRUGE CU TOTUL.DE CE ALTE ORASE MARI NU TREC PE GAZ?CREDE CA VA REZOLVA PROBLEMA DACA ACOPERA PIERDERILE RESPECTIVE?NICI VORBA!DACA REUSESTI SA-L OPRESTI VUSCANE DIN ACEST DEMERS, IN CAZUL IN CARE VEI CANDIDA PENTRU PRIMARIE, CU SIGURANTA VEI AVEA VOTUL INTREGULUI ORAS!