Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 17, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1695 vizualizari
Nemulțumit de faptul că din întregul Masterplan al Municipiului, făcut public în vederea dezbaterii și aprobării ulterioare în Consiliul Local, presa a reținut mai cu seamă proiectul care presupune posibilitatea demolării unei părți a străzii Avram Iancu și a străzii Sucevei, primarul Ilie Bolojan a revenit cu explicații în legătură cu subiectul controversat. Nu singur, ci împreună cu arhitectul-șef al Oradiei, Adriana Lipoveanu, cu arhitectul Tiberiu Ciolacu, reprezentant al unei firme implicate în elborarea Masterplanului și cu cartea „Orașe pentru oameni” scrisă de Jan Gehl. Pe scurt, povestea sună astfel: proiectul se referă la următorii aproape 20 de ani, eventualele demolări nu vor avea loc în perioada imediat următoare, iar dacă ele se vor întâmpla, acest lucru va fi spre binele orașului și al proprietarilor. Și ar mai fi ceva: după cum s-a înțeles din spusele arhitectului invitat, orădenii cu proprietăți care „obstrucționează” proiectele de dezvoltare a orașului nu mai pot dispune de ceea ce e al lor în proporție de 100%. Ei vor fi constrânși să procedeze așa cum vrea administrația locală.
Amprize și restructurări
Reluând ideile referitoare la necesitatea stopării măririi intravilanului din lipsă de fonduri pentru extinderea rețelelor de utilități, șeful Primăriei orădene se arată de neclintit: trebuie făcut ceva pentru a profita de culoarele de dezvoltare pe care orașul le are și trebuie ca Oradea să fie un oraș plin de viață inclusiv prin mărirea suprafețelor pietonale și a celor pentru bicicliști. Iar acest deziderat, pe relația centru – Universitate (Peța), nu se poate face altfel decât prin lărgirea străzii Avram Iancu. Miercuri, Bolojan nu a mai amintit de lărgirea carosabilului, ci doar depspre rute pietonale și pentru bicicliști. Una peste alta, primarul spune că pietonii (mai ales în caz de grupuri mai mari) circulă foarte greu acum pe strada respectivă, singura posibilitate de a rezolva această stare de fapt fiind, aparent, demolarea caselor. De fapt, o realiniere a clădirilor pe care arhitectul Ciolacu le-a descris, tehnic, drept „reconfigurare a amprizei stradale” în vederea asigurării unui confort mai mare pentru pietoni și bicicliști. Aceasta este, potrivit specialistului adus de primar în fața ziariștilor, soluția pe termen scurt pentru rezolvarea problemei. O altă măsură, pe termen lung, ar fi așa numita restructurare a parcelelor (caselor) de pe respectiva stradă (și de pe altele care ar faulta dezvoltarea urbei) prin retragerea lor cu vreo 3 metri. Altfel spus, proprietarul, de bunăvoie și nesilit de Primărie, cedează această parte de teren și își reconstruiește imobilul prea apropiat de actualul carosabil. Evident, aici este vorba, practic de o acceptare a demolării în scopul reconstrucției, soluție aplaudată de Ilie Bolojan, care consideră că majoritatea caselor de pe str. Avram Iancu sunt într-o stare care face ca să coste mai puțin o reconstrucție de la zero decât o reabilitare/consolidare.
Sunteți proprietari, dar jucați după cum cântăm noi!
Dar șmecheria de care se va folosi Primăria în aplicarea metodei restructurării parcelelor este că deținătorilor de imobile din zonele vizate nu li se va mai voie să facă diverse lucrări decât dacă vor fi de acord să își retragă cu 3 metri proprietățile. Un fel de șantaj pe care oficialii preferă să îl numească constrângere normală. De altfel, Tiberiu Ciolacu s-a dovedit extrem de glumeț și de plastic în legătură cu acest subiect al constrângerii. Întrebat de bihorstiri.ro, arhitectul a declarat răspicat că dreptul de proprietate este în funcție de regulile impuse de Municipalitate. Iar ca exemplu, invitatul lui Bolojan a vorbit despre un „prieten” care are un teren și care s-a gândit că vrea să îl utilizeze pentru o bază de rachete nucleare. Ciolacu n-a mai răspuns dacă este vorba cumva despre localitatea Deveselu. Dar modul de abordare a subiectului dreptului pe care îl ai asupra unei proprietăți spune multe. Legat de această temă, primarul municipiului crede că situația se va autoregla în momentul în care proprietarii își vor da seama că e și spre binele lor să reconstruiască. Dar, dacă vor fi una sau două case care nu vor fi supuse unor asemenea realinieri voluntare din partea proprietarilor, așa cum Primăria a mai procedat în alte cazuri, conducerea orașului nu se va sfii să apeleze la exproprieri (forțate).
Nu vă alarmați! Veniți cu alternativePrimarul știe că multă lume nu se bucură atunci când aude despre asemenea planuri, însă edilul consideră că are argumente. „Vrem sau nu vrem mai multe spații verzi? Vrem sau nu vrem piste pentru bicicliști?”, a întrebat retoric Ilie Bolojan, convins că legătura pietonală între centru și zona Peța nu se poate face altfel. Oricum, Municipalitatea se declară deschisă și așteaptă sugestii și alte idei. L-am întrebat pe edil cum ar trebui să sune o propunere la dezbaterea publică de joi (18 aprilie, de la ora 16,
în sala mare a Primăriei) pentru ca ea să fie cu adevărat luată în considerare. Bolojan ne-a răspuns că cei care contestă ideile din Masterplan (indiferent de subiect) nu au decât să vină cu soluții alternative reale. „Poate mai sunt niște străzi paralele cu Avram Iancu, care duc spre Universitate, pe care le-am putea folosi pentru rezolvarea traficului în zonă și noi nu știm”, a menționat ușor ironic șeful administrației locale orădene.
Ilie Bolojan spune că tot ceea ce apare în Masterplan (care va intra în dezbaterea plenului Consiliului Local Oradea în ședința ordinară de la sfârșitul acestei luni) va fi dus la îndeplinire până în anul 2030, deci nimic nu ar fi iminent. După aprobarea Masterplanului de către aleșii orădenilor, în cursul verii 2013 vor mai avea loc dezbateri publice, iar Planul Urbanistic General va fi finalizat în toamnă. Iar Oradea va merge mai departe „timp de 3 mandate”, spune actualul edil-șef, conform acestui nou Plan.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0